- Foto: Privat

"Har polisen tappat kontrollen över ordningsvakterna?"

"Det behövs en förändring av polisens system att hantera ordningsvakters agerande", skriver Omar Abdullahi och Tilde Belaiff från föreningen Stand down, Sir.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Utbildningsavgiftenför en ordningsvakt går oavkortat till polismyndigheten vilka i sintur är ansvariga för förordning och tillsyn av ordningsvakter. Detär problematiskt att de ska granska sin inkomstkälla och det ärinte moraliskt försvarbart att ha tillsyn över något som ärgrundat på ekonomisk vinst. Detta är farligt ur ettmedborgarperspektiv då människor i alla målgrupper drabbas avobefogat våld av ordningsvakter.

Efteren inventering av ordningsvakter år 2012 och 2013 framkommer det attantalet utfärdade förordnade ordningsvakter var 9725 st. Under tvåår fick 28 ordningsvakter sina förordnanden återkallade. Dettainnebär att 0.29 % var olämpliga att fortsätta sitt arbete inomyrket och detta kan tyckas vara en låg siffra. När vi i dialog medAnn-Christin Nordström, gruppchef för ordningsvaktsgruppen iStockholms län, frågar hur många som fått sin förordningåterkallad blir svaret att ”Det finns ingen lättillgängligstatistisk på hur många ordningsvakter som får förordnandetåterkallat per år.” Myndighetens svar är oansvarigt, utöverbristen på tillsynsdelen, även brister i statistiken. Svaret visökt fanns i en officiell rapport från rikspolisstyrelsen.

År 2007 gjordeJustitiekanslern och Sveriges Radio granskning av ordningsvakter ochkonstaterade att det förekommer obefogat våld framför allt påsvenska krogar. Regeringen fick ett uppdrag till förändring inomyrket ordningsvakter. Två förändringar skedde: uniformsbyte samt20 timmars extra utbildningstid som därmed gick från 60 till 80timmar. Vi är kritiska när vi läser polismyndighetensutbildningsbeskrivning för ordningsvakter då 14 timmar avutbildningstiden inriktar sig på konflikthantering och självskydd.I vår mening borde fokus ligga på etik och moral snarare änbatongteknik. När det kommer till ordningsvakternas befogenheter kandet i vissa avseenden jämföras med en polismans. 

Men till skillnadfrån en polisutbildning som är på flera år blir man ordningsvaktefter en utbildning på ynka 80 timmar. Skyldigheterna som förväntasav en ordningsvakt är att uppträda hövligt,rapporteringsskyldighet och tystnadsplikt exakt samma krav förväntasav en barnskötare. Redan från början saknas ofta vittnesmål dåhändelser där ordningsvakten brukat obefogadvåld oftast sker idolda rum som allmänheten inte äger tillträde till. När polisentillkallas till plats är det vanligt att offret grips istället förordningsvakten och att denne delges brottsmisstanke exempelvis våldmot tjänsteman. Offret anmäler förövaren men problemet är delsatt vittnen saknas och dels att ordningsvakter förvränger sanningentill kollegans fördel. Åtal väcks och i rättegången står ordmot ord och flera ordningsvakters ord väger tyngre än offretsberättelse. 

I många fall har det avgörande beviset varit atthändelsen har fångats på övervakningskamera. I de flesta fallkänner sig offret besegrad på förhand därför kan man baraspekulera i hur stort mörkertalet är. Så sent som den 27 septemberi år publicerades en artikel som talar om hur 18-åriga Danielmisshandlades av två ordningsvakter i Kalmar. Daniel fick alvarligahuvudskador och fick sy 15 styng men blev precis som vanligt delgivenbrottsmisstankar i form av våld mot tjänsteman. Ett annat fall iSverige var när MMA-stjärnan Bas Rutten för några år sedanhamnade i krogbråk i centrala Stockholm med ordningsvakter ochgolvade fem ordningsvakter. Det ledde till misstanke om våld mottjänsteman och han blev häktad för det men genom kontakter drog enefter en av ordningsvakterna tillbaka anmälan.

Likheterna i de härtvå fallen är därmed två personer som misstänkts för sammabrott men till skillnad från MMA-stjärnen brukade inte 18-årigaDaniel våld mot ordningsvakterna utan blev utsatt för det.Skillnaden är också att anmälan mot Daniel med stor sannolikhetkommer att leda till åtal. Den här berättelsen säger oss att närordningsvakter uppenbarligen är i fara drar de tillbaka anmälan mennär de utsätter andra för skada är anmälan att utreda våld mottjänsteman mer aktuell än någonsin. Det behövs en förändring viföreslår följande: 

1) Ta bort tillsynsuppdrag från polisen ochlämna ansvaret till en annan myndighet, samt genomföra gemensammaoch rikstäckande riktlinjer. Det behövs en kontinuerligdokumentation, uppföljning. 

2) Utbildningen bör förbättras medmer fokus på konflikthantering, etik och moral.

3) Det behövs flerkvinnor i branschen, ordningsmakten är idag ett mansdomineratområde.

OmarAbdullahi, ordförande
Tilde Belaiff, medlem
Standdown, Sir

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.