Rebecca Weidmo Uvell, Alice Bah Kuhnke
Rebecca Weidmo Uvell, Alice Bah Kuhnke - Foto: Privat/TT

"Nej, rapporteringen om Alice Bah Kuhnke är inte sexistisk"

"Var någonstans var dessa förkämpar mot sexism när Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, kölhalades i media i månader på grund av påstådda sexköp?", skriver Rebecca Weidmo Uvell.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rebecca Weidmo Uvell är liberal feminist och debattör.

Följ henne på Twitter: @RebeccaWUvell

Nej, Anny Berglin.

Att granska nya statsråd är inte sexistiskt. Och genom att slentrianmässigt slänga ur sig anklagelser om sexism så fort föremålet för granskningen är en kvinna gör varje feminist dessa, och andra kvinnor, en björntjänst. För målet måste vara att kvinnor och män behandlas lika, inte att kvinnor ska behandlas särskilt. Att direkt dra fram och erbjuda offerkoftan att värma sig under när vinden blåser lite hjälper ingen, varken nya statsråd eller feminismen.

Var någonstans var dessa förkämpar mot sexism och orättfärdig granskning när Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, formligen kölhalades i media i månader på grund av påstådda sexköp? Jag skriver påstådda för att ingen någonsin bevisat att det var sant. Ändå gick drevet inte en utan två gånger. Man blandade även in hans pågående vårdnadstvist. Vart var förkämparna för rättvis behandling i media då?

Exakt. De var fullt upptagna med att putsa sina genusglasögon någonstans. Att försvara en man som utsätts för orättfärdig behandling i media är nämligen något helt annat. I stället ägnas all tid åt att kräva särbehandling av kvinnor. 

I vanlig ordning väljer vissa feminister att kämpa för att könet ska få mer, inte mindre betydelse. Alice Bah Kuhnke är enligt dem inte främst statsråd utan kvinnligt statsråd. Hon är ingen individ utan representant för kollektivet kvinnor.

Dessutom är det löjeväckande att kalla hennes jobb på Disneyklubben som ett hån när vi haft borgerliga ministrar som fått gå för att de inte betalat TV-licensen, och betalat barnvakten svart. Eller när vi haft en utrikesminister som regelbundet under åtta år utmålats som girig och omoralisk, till och med bidragande till folkmord (!), i media för att han innan jobbet som statsråd ägde aktier och satt i vissa styrelser. Det är självklart att alla ministrar ska granskas lika hårt oavsett kön. Det har ingenting med vare sig sexism eller strukturer att göra. Den som påstår det har fått om bakfoten exakt vad sexism betyder.

Alice Bah Kuhnke har fått det finaste politiska uppdrag man kan få. Politiska. Jag upprepar detta ord eftersom det är det centrala här. Men hon är det enda statsrådet som inte ens varit medlem i ett parti förrän för en vecka sedan. Hon har alltså noll erfarenhet av just politik, det jobb hon precis fått. Att driva Rättvisemärkt eller en tankesmedja är inte politik, det är opinionsbildning. Alltså något helt annat.  

Jag hade mycket hellre läst om hennes tid som ledamot i kommunfullmäktige eller om hennes tid i riksdagen. Men nu lyser alltså dessa naturliga delar av ett statsråds CV med sin frånvaro. Hon har inte ens varit aktiv i ett ungdomsförbund. Då är alla hennes tidigare jobb relevanta, inklusive Disneyklubben.

Berglin frågar sig om det gör Bah Kuhnke mindre kompetent för att hon varit programledare? Ja. Eftersom hon gjort det i stället för att jobba med politik så ja, hon är mindre kompetent för jobbet som statsråd. Det betyder däremot inte att hon är inkompetent. Eller att det är säkert att hon inte kommer lyckas. Det innebär bara att hennes förutsättningar är sämre. Hur bra hon kommer lyckas kommer vi helt enkelt få se.

Men jag är övertygad om att Bah Kuhnke själv betackar sig för den typen av försvarare Berglin utgör och välkomnar att hon behandlas precis som sina företrädare och kollegor. 

Rebecca Weidmo Uvell

/
/
/
/
/
Var rapporteringen om Alice Bah Kuhnke sexistisk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.