Lördag 17 Apr
Stockholm

"Nej, rapporteringen om Alice Bah Kuhnke är inte sexistisk"

Rebecca Weidmo Uvell, Alice Bah Kuhnke
Rebecca Weidmo Uvell, Alice Bah Kuhnke. Foto: Privat/TT

"Var någonstans var dessa förkämpar mot sexism när Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, kölhalades i media i månader på grund av påstådda sexköp?", skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Rebecca Weidmo Uvell är liberal feminist och debattör.

Följ henne på Twitter: @RebeccaWUvell

Nej, Anny Berglin.

Att granska nya statsråd är inte sexistiskt. Och genom att slentrianmässigt slänga ur sig anklagelser om sexism så fort föremålet för granskningen är en kvinna gör varje feminist dessa, och andra kvinnor, en björntjänst. För målet måste vara att kvinnor och män behandlas lika, inte att kvinnor ska behandlas särskilt. Att direkt dra fram och erbjuda offerkoftan att värma sig under när vinden blåser lite hjälper ingen, varken nya statsråd eller feminismen.

Var någonstans var dessa förkämpar mot sexism och orättfärdig granskning när Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister, formligen kölhalades i media i månader på grund av påstådda sexköp? Jag skriver påstådda för att ingen någonsin bevisat att det var sant. Ändå gick drevet inte en utan två gånger. Man blandade även in hans pågående vårdnadstvist. Vart var förkämparna för rättvis behandling i media då?

Exakt. De var fullt upptagna med att putsa sina genusglasögon någonstans. Att försvara en man som utsätts för orättfärdig behandling i media är nämligen något helt annat. I stället ägnas all tid åt att kräva särbehandling av kvinnor. 

I vanlig ordning väljer vissa feminister att kämpa för att könet ska få mer, inte mindre betydelse. Alice Bah Kuhnke är enligt dem inte främst statsråd utan kvinnligt statsråd. Hon är ingen individ utan representant för kollektivet kvinnor.

Dessutom är det löjeväckande att kalla hennes jobb på Disneyklubben som ett hån när vi haft borgerliga ministrar som fått gå för att de inte betalat TV-licensen, och betalat barnvakten svart. Eller när vi haft en utrikesminister som regelbundet under åtta år utmålats som girig och omoralisk, till och med bidragande till folkmord (!), i media för att han innan jobbet som statsråd ägde aktier och satt i vissa styrelser. Det är självklart att alla ministrar ska granskas lika hårt oavsett kön. Det har ingenting med vare sig sexism eller strukturer att göra. Den som påstår det har fått om bakfoten exakt vad sexism betyder.

Alice Bah Kuhnke har fått det finaste politiska uppdrag man kan få. Politiska. Jag upprepar detta ord eftersom det är det centrala här. Men hon är det enda statsrådet som inte ens varit medlem i ett parti förrän för en vecka sedan. Hon har alltså noll erfarenhet av just politik, det jobb hon precis fått. Att driva Rättvisemärkt eller en tankesmedja är inte politik, det är opinionsbildning. Alltså något helt annat.  

Jag hade mycket hellre läst om hennes tid som ledamot i kommunfullmäktige eller om hennes tid i riksdagen. Men nu lyser alltså dessa naturliga delar av ett statsråds CV med sin frånvaro. Hon har inte ens varit aktiv i ett ungdomsförbund. Då är alla hennes tidigare jobb relevanta, inklusive Disneyklubben.

Berglin frågar sig om det gör Bah Kuhnke mindre kompetent för att hon varit programledare? Ja. Eftersom hon gjort det i stället för att jobba med politik så ja, hon är mindre kompetent för jobbet som statsråd. Det betyder däremot inte att hon är inkompetent. Eller att det är säkert att hon inte kommer lyckas. Det innebär bara att hennes förutsättningar är sämre. Hur bra hon kommer lyckas kommer vi helt enkelt få se.

Men jag är övertygad om att Bah Kuhnke själv betackar sig för den typen av försvarare Berglin utgör och välkomnar att hon behandlas precis som sina företrädare och kollegor. 

Rebecca Weidmo Uvell

Var rapporteringen om Alice Bah Kuhnke sexistisk?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela