- Foto: Privat

"Varför publicerar ni en rasistisk barnbok, Rabén & Sjögren?"

"I barnboken ”Färgerna” av Pernilla Stalfelt, finns en bild av en figur med mörkbrun hudfärg och krull-lockig hårtextur, kopplad till en text där det står ”svart arbetskraft", skriver Araia Ghirmai Sebhatu.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Araia Ghirmai Sebhatu är kulturvetare, konstvetare och juridikstudent.

Hej,

I barnboken ”Färgerna” av Pernilla Stalfelt, utgiven av er Rabén & Sjögren, har jag sett en bild av en figur med mörkbrun hudfärg och krull-lockig hårtextur. Figuren drar i en dammsugare och är kopplad till en text där det står ”svart arbetskraft”. Boken är utgiven 2012!

Jag har förstått genom er beskrivning av barnboken att ni anser att den skildrar färgerna, som har huvudrollen, ”lekfullt och humoristiskt” och att det är en ”alldeles särskild bilderbok för de yngsta”. Jag antar att ni menar kategorin 0-3 år. Jag har en del frågor kring detta eftersom ni är ett av Sveriges ledande barn- och ungdomsboksförlag:

1. Hur förhåller ni er till att er bok skapar och befäster ras, stereotyper och stigmatisering hos barn i låga åldrar?

2. Hur ser er pedagogiska förståelse ut när det gäller småbarns läsning av ironi och annan kommunikation som ligger på metanivå?

3. Ni vill ständigt verka för ett ökat läsande bland barn. Gäller det även barn som inte är vita? Hur ser er tilltänka publik ut? Hur ser den faktiska publiken ut?

4. Har ni flera alternativ bland titlarna i ert utbud med huvudkaraktärer som inte är vita?

5. Arbetar ni aktivt för att barn- och ungdomsboksförfattare ni ger ut inte enbart ska vara vita?

6. Vilka intressen väger tyngst när ett barnperspektiv kolliderar med en (medveten eller omedveten) författares manifesterade världssyn?

7. Hur ställer ni er till barns förståelse av människors lika värde samt förståelsen till att alla (formellt) ska ha samma förutsättningar i utbildning och arbetsliv oavsett ras?

8. Hur ser ni på vikten av att ge ut normavvikande eller till och med normkritisk barn- och ungdomslitteratur?

9. Vilken roll anser ni att ert förlag har i sin utgivning i förhållande till normer eller olika förlegade idétraditioner?

10. Vilka motton och vilken värdegrund vägleder er i ert utgivningsarbete?

11. Jag ser att er redaktion är homogent vit. Hur jobbar ni med frågor kring ras och vithetsnormer? Hur ser den kompetensen ut i redaktörsverksamheten?

12. Jobbar ni med frågor kring jämlik- och jämställdhet i organisationen?

13. Ni säger er vilja fortsätta att spela en huvudroll i svenskt kulturliv under lång tid framåt. Hur ser den visionen ut? Jag vill gärna veta det för att ta ställning till om vi som svarta borde ta del av den kulturen. 

Jag uppskattar om ert svar inte fokuserar kring konstnärens och utgivningens frihet, jag är medveten om censurens historiska tradition i svensk barnkultur. Det är inte den jag är intresserad av. Jag är intresserad av er självreflektion som avsändare och skapare av kultur. Ni får gärna vidarebefordra detta till Stalfelt, men det är er jag riktar mina frågor till i första hand.

Vänliga hälsningar.

Araia Ghirmai Sebhatu
Kulturvetare, konstvetare och juridikstudent

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är den här barnboken rasistisk?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.