Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Bryta normer viktigare än jämställdhet inom vänsterfeminismen"

- 11/10/2014, 14:19

Privat

"Jämställdhet är när alla är lika värda och respekterar varandra, det håller nog de flesta med om. Men är det verkligen dit vi kommer om fokus hela tiden ska ligga på att bryta normer?", skriver Pauline Diurson Runfors.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om det ingår manshat i vänsterfeminismen eller inte har många gånger blivit en diskussion. Jag är övertygad om att manshat inte är menat att vara en del av den politik Fi driver. Men jag kan förstå varför folk upplever det så. Jag ser vänsterfeminismen som en illusion av ett rosa ulligt täcke där alla är lika mycket värda. Men ju mer jag lyssnar på Fi-anhängare ju mer övertygad blir jag att det inte är rosa och gulligt - Det är mörkrött och närmast extremistiskt. Och framförallt inte jämställt. Trots att det är jämställdhet partiet bygger sin politik på. Det är någonstans där jag tror att upplevelserna om manshat skapas.

Ett exempel av flera är när jag hört och sett personer kommentera Paradise Hotel. Vänsterfeminister som försvarar att de tittar på programmet genom att hävda att de gör det med kritiska ögon och samtidigt gör en genusanalys av det de ser. Det är säkert sant. Men vad för typ av genusanalys? Av det jag har hört så är slutsatsen av analysen att Saga är underbar för hon går emot alla normer om hur tjejer ska vara - hon ligger med flera stycken, hon leker med killarnas känslor och hon säger vad hon tycker. Hade hon varit kille hade hon varit ett svin. Men nu bryter hon normer och därför är hon fantastisk.

Jag har också hört folk säga att "man vill ju bara kasta ut alla killar från PH och låta tjejerna bilda par med varandra så att de kan leva i ett feministiskt kollektiv i Mexiko". Okej? Är det den inställningen vi ska ha när vi pratar jämställdhet? Att vi ska slänga ut alla killar? Var inte poängen att vi skulle bli jämställda? Nu är jag mycket medveten om att PH inte representerar verkligheten på något sätt men om den här mentaliteten är utbredd inom Fi (vilket den uppenbarligen är) så är jag faktiskt innerligt lättad över att de inte sitter med i vår riksdag.

Att bryta normer har på något sätt blivit viktigare än själva jämställdheten och det är där jag tror att det gått snett. Det är därför man kan uppfatta att det finns manshat inom vänsterfeminismen. Det är inte jämställt att en kvinna tar efter ett dåligt beteende som anses manligt bara för att försöka sudda ut könen. Jämställdhet är när män och kvinnor är lika värda och respekterar varandra. 

Pauline Diurson Runfors

Är jämställdhet viktigare än att bryta normer?