Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sandra Ankarstrand: "Är inte 'hen' löjligt nog? Måste vi säga 'en' nu?"

- 13/10/2014, 14:37 -
Sandra Ankarstrand

Sandra Ankarstrand

LEIF R JANSSON / TT

"Ska man använda "en" när en pratar brottsstatistik? Det spelar väl ingen roll om det är mest kvinnor eller män som blir våldtagna", skriver dokusåpadeltagaren Sandra Ankarstrand.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Året är 2014. Året då tramserier tar större plats i media än vad folkmord gör. Året då så kallade genusmedvetna personer anser att ett etablerat ord som "man" bör ge plats för "en" för att det får genusmedvetna individers hjärnor att tänka på gestalten av en man i stället för ordets egentliga innebörd. Är inte "hen" löjligt nog?

"Man", precis som "en", är ett gammalt pronomen för obestämda personer och obestämda saker som till exempel du, jag, vi, somliga, den och någon. I stället för att byta ut ordet så kanske det är dags att människor i stället lär sig att tala för sig själva. "Man ska göra si eller så" - nej, "man" ska inte göra så, du ska, eller ni ska, eller kanske jag, men inte "man". 

Om en ska lyfta ur "man" ur ordlistan för att få ett könsneutralt samhälle, ska en då förbjuda klänning? Införa skoluniformer? Ta bort färger ur färgkartan? Bära samma frisyr? Börja att använda "en" när en pratar brottsstatistik? För det spelar väl egentligen ingen roll om det är mest kvinnor eller män som blir våldtagna eller utsatta för våldsbrott i hemmet? Det är lika hemskt vilket som.

Feministerna pratar mer än gärna om jämställdhet men har en förkärlek för att smutskasta det manliga könet. Klart att kvinnor ska känna sig säkra när de går hem i mörkret, men det ska män också? Visste en att män också blir våldtagna? Det pratas om att kvinnor inte blir tagna på allvar, men varför tror en att mörkertalet på manliga våldtäkter är så högt? 

En som kvinna vill mer än gärna bli refererad till som just kvinna och inte som en. En är stolt över att vara kvinna, med allt vad det innebär. En är inte bara en synonym för "man" utan även för "jag". Förstod en att det var en som en skrev om? 

Det komiska i det den här sörjan är att en vill byta ut "man" mot "en" som de facto är ett maskulint räkneord. Ska en inte ändra hela svenska språket när en ändå är i farten? För det är väl ändå viktigare att fokusera på än folkmordet som faktiskt sker i skrivande stund? För det är väl ändå viktigare än att IS har möjlighet att använda ebola som vapen i en terrorattack? 

Sandra Ankarstrand,
Deltagare i Farmen 2014

Är det löjligt att använda "en" i stället för "man"?