Sandra Ankarstrand
Sandra Ankarstrand - Foto: LEIF R JANSSON / TT

Sandra Ankarstrand: "Är inte 'hen' löjligt nog? Måste vi säga 'en' nu?"

"Ska man använda "en" när en pratar brottsstatistik? Det spelar väl ingen roll om det är mest kvinnor eller män som blir våldtagna", skriver dokusåpadeltagaren Sandra Ankarstrand.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sandra Ankarstrand är en 25-årig dokusåpadeltagare. 

Följ henne på Twitter: @SAnkarstrand

Besök hennes blogg.

Året är 2014. Året då tramserier tar större plats i media än vad folkmord gör. Året då så kallade genusmedvetna personer anser att ett etablerat ord som "man" bör ge plats för "en" för att det får genusmedvetna individers hjärnor att tänka på gestalten av en man i stället för ordets egentliga innebörd. Är inte "hen" löjligt nog?

"Man", precis som "en", är ett gammalt pronomen för obestämda personer och obestämda saker som till exempel du, jag, vi, somliga, den och någon. I stället för att byta ut ordet så kanske det är dags att människor i stället lär sig att tala för sig själva. "Man ska göra si eller så" - nej, "man" ska inte göra så, du ska, eller ni ska, eller kanske jag, men inte "man". 

Om en ska lyfta ur "man" ur ordlistan för att få ett könsneutralt samhälle, ska en då förbjuda klänning? Införa skoluniformer? Ta bort färger ur färgkartan? Bära samma frisyr? Börja att använda "en" när en pratar brottsstatistik? För det spelar väl egentligen ingen roll om det är mest kvinnor eller män som blir våldtagna eller utsatta för våldsbrott i hemmet? Det är lika hemskt vilket som.

Feministerna pratar mer än gärna om jämställdhet men har en förkärlek för att smutskasta det manliga könet. Klart att kvinnor ska känna sig säkra när de går hem i mörkret, men det ska män också? Visste en att män också blir våldtagna? Det pratas om att kvinnor inte blir tagna på allvar, men varför tror en att mörkertalet på manliga våldtäkter är så högt? 

En som kvinna vill mer än gärna bli refererad till som just kvinna och inte som en. En är stolt över att vara kvinna, med allt vad det innebär. En är inte bara en synonym för "man" utan även för "jag". Förstod en att det var en som en skrev om? 

Det komiska i det den här sörjan är att en vill byta ut "man" mot "en" som de facto är ett maskulint räkneord. Ska en inte ändra hela svenska språket när en ändå är i farten? För det är väl ändå viktigare att fokusera på än folkmordet som faktiskt sker i skrivande stund? För det är väl ändå viktigare än att IS har möjlighet att använda ebola som vapen i en terrorattack? 

Sandra Ankarstrand,
Deltagare i Farmen 2014

/
Hen
/
En
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det löjligt att använda "en" i stället för "man"?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.