Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nya regeringen raserar åtta år av framsteg"

- 13/10/2014, 21:21 -
Aleksandra Gester

Aleksandra Gester

Privat

"Åtta år av privatiseringar av friskolor, vård, skola och omsorg - allt detta kommer nu att raseras med hjälp av den nya regeringen. Det är med sorg jag ser på denna utveckling", skriver Aleksandra Gester, Klassiskt liberala partiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valet är över men skadan som den nya regeringen kommer att åstadkomma Sverige har bara börjat. Finansminister Magdalena Andersson (S) skriver att ”Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till – det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar.” Hon pratar om statsbudgeten.

I veckan presenterade regeringen en rad skattehöjningar för både privatpersoner och företag. Andersson menar att statens finanser är i så dåligt skick att överskottsmålet inte kommer att nås förrän tidigast under nästa mandatperiod. Om och när överskottsmålet kommer att höjas vill Andersson inte precisera men menar på att efter 2018 kan det vara en möjlig startpunkt. Då kommer nämligen andelen äldre i samhället kraftigt växa och behoven av resurser till välfärden öka.

Biträdande finansminister Per Bolund säger att regeringen i alla fall är ärlig med att säga att alla reformer kommer behöva finansieras fullt ut, det vill säga via höjda skatter.

Åtta år av privatiseringar, friskolor, valmöjligheter i vård, skola och omsorg, mer liberal marknadsekonomi… allt detta kommer nu att raseras med hjälp av den nya regeringen. Det är med sorg jag ser på denna utveckling. Vad är lösningen för att Sverige inte ska regrediera tillbaka till tillståndet vi hade under den senaste socialistiska regeringen för åtta år sedan? Hur ska vi se till att Sverige fortsätter att utvecklas i en liberal riktning med fokus på individens kapacitet att ta hand om sig själv, utan inskränkande regleringar, lagar och moralpekpinnar från politiker?

Skulle längre mandatperioder för sittande regering vara en lösning på problemet? På så vis skulle förändringar som en regering driver igenom kunna få fäste i samhället på ett annat sätt. Min förhoppning i detta förslag är ju då så klart inte att Socialdemokraterna och en vänsterregering ska kunna få bättre fäste i samhället, utan jag hoppas så klart på att en mer liberal syn på samhället och människans roll i samhället skulle kunna ta fäste hos befolkningen.

Det har varit mycket intressanta åtta år med en Alliansregering. Mycket gott har hänt, saker jag skulle vilja se mer av under kommande år. Men nu kommer Magdalena Andersson och Per Bolund se till att utvecklingen kommer ta en obekväm vändning.

För oss unga som ska leva och styra Sverige kommande generationer, för oss frihetskämpar som värderar individen som kapabel och drivande enhet i samhället, är höjda skatter och alla andra reformer som säkerligen kommer snart med den nya regeringen, ett slag mot magen.

Vänligen,

Aleksandra Gester,
Klassiskt liberala partiet