Tomas Melin
Tomas Melin - Foto: Foto Fredrik Hjerling / Fredrik Hjerling

Melin (MP): "Politiska läget kräver att alla kompromissar"

"Regeringens händer måste vara utsträckta åt alla håll i alla frågor, och regeringen måste vara beredd till kompromisser", skriver Tomas Melin (MP).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tomas Melin är fullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

Följ honom på Twitter: @melinen

Stefan Löfven, Åsa Romsons och Gustav Fridolins samarbetsregering kan inte ägna mandatperioden åt att bara söka breda uppgörelser. Regeringen måste utmana oppositionen kring de viktiga frågorna, för att på så sätt sätta press på oppositionen och tydliggöra skillnaderna mellan partierna inför nästa val.

Den nya regeringen har utlovat sig bli en samarbetsregering. Med tanke på det parlamentariska läget är det måhända inte så underligt, och breda överenskommelser har stora vinster. Breda politiska uppgörelser gör politiken på de områdena mer långsiktig och förutsägbar. Förutom SD måste därför regeringens händer vara utsträckta åt alla håll i alla frågor, och regeringen måste vara beredd till kompromisser.

Men en samarbetsregering innebär också risker. Med en samarbetsregering faller ansvaret tungt på oppositionen att vara beredd att möta en utsträckt hand. Risken är då att oppositionen ser det som mer opportunt att låta handen hänga och i stället från rummets bakre rader klaga på att ingenting händer, samtidigt som man själv kan rösta ner många förslag utan att det kostar dem något.

Regeringen måste möta den utmaningen genom att låta samarbetsregeringen utmana. Våga måla upp regeringens förslag och visioner även om man också öppnar för kompromisser i breda uppgörelser. Om oppositionen förhalar eller om en politisk överenskommelse inte går att nå, måste regeringen gå på offensiven. Då behöver regeringen visa på och argumentera för de förändringar regeringen vill se och sedan lägga förslagen som leder dit, även om det inte finns någon färdig majoritet i riksdagen.

Kan regeringen inte nå breda överenskommelser om att återupprätta trygghetssystemen, välja förnybar energi som landets energiväg och att kraftigt bygga ut järnväg och annan kollektivtrafik, så måste regeringen ändå med full kraft fortsätta att driva frågorna. Om oppositionen då ändå fäller regeringens förslag i riksdagen, tydliggörs också skillnaderna i svensk politik. Det vore en välgärning. Den tidigare alliansregeringen gjorde allt för att vi i valrörelsen 2014 inte skulle kunna se de politiska konfliktlinjer som faktiskt finns. Den nya samarbetsregeringen kan inte gå i samma fälla.

Att våga utmana innebär också att inte på förhand vattna ur de politiska förslagen, för att samarbete ska framstå som mer aptitligt för allianspartierna. En rödgrön regering har också ett ansvar att peka på vad en rödgrön politik kan innebära, för tryggheten på arbetsmarknaden, för trafikinvesteringarna, för klimatet.

Regeringen måste ta debatten och lyfta de viktiga perspektiven, för att det gynnar politiken i längden. Och om oppositionen bidrar till att fälla en progressiv politik på viktiga områden, så kan regeringen ta med sig det in i kommande valrörelse, oavsett om den kommer 2018 eller tidigare.

Tomas Melin, 
Fullmäktigeledamot för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.