Måndag 3 Okt
Stockholm

"Centerpartiet och Nato leder tillsammans till ett säkrare Sverige"

"Vår ambition är att Centerpartiet med självklarhet ska uppfattas som ett säkerhetspolitiskt trovärdigt och försvarsvänligt parti inför valet 2018", skriver Hanna Wagenius, Alfred Askeljung och Daniel Bartenius.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Hanna Wagenius är förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund.

Alfred Askeljung är förbundsstyrelseledamot Centerstudenter och tidigare soldat i Nordic Battlegroup 11.

Daniel Bartenius är medlem i Centerstudenter och sergeant i Försvarsmakten.

Ryssland agerar alltmer aggressivt både ute i Europa och i vårt närområde. Kriget i Ukraina fortgår trots sanktioner och häromdagen var svenska JAS-plan i skarp insats över Öland. I regeringsförklaringen förra veckan annonserade Stefan Löfven tydligt att Sverige står fast vid alliansfriheten. Detta trots att försvarsmakten fortfarande inte kan försvara mer än delar av landet i en begränsad tid.

Det är förvånande att en pragmatisk förhandlare som Löfven kategoriskt avvisar ett välfungerande militärt samarbete mellan västerländska demokratier. I stället hänvisar han till ett nordiskt försvarssamarbete som redan har avvisats av Danmark, Norge och Island, alla Natoanslutna länder. Det samarbetsavtal alliansregeringen tecknade med Finland ger inget skydd vid militärt hot. Ej heller EUs stridsgrupper uppfyller något syfte som direkt bidrar till Sveriges försvars.

Löfven höll även fram vår solidaritetsförklaring som ett skydd mot yttre hot. Nästan hela EU har en solidaritetsförklaring i form av Natos artikel 5 och det är tydliggjorts gång på gång att Sverige inte kommer att få militär hjälp utan ett medlemskap. Okunniga debattörer brukar framhålla att vi vid ett medlemskap i Nato skulle bli tvingade till internationella insatser. Detta är fel i sak, bara vid ett angrepp mot ett medlemsland är Natoländerna ålagda att försvara varandra. detta aktualiserades under insatsen i Libyen då Natoanslutna Tyskland inte deltog, men partnerlandet Sverige gjorde det.

Den nya försvarsministern Peter Hultqvist både är och har varit positiv till det allt tätare samarbetet mellan Sverige och Nato. Alliansregeringen har tecknat flera samarbetsavtal med Nato, bland annat om gemensamma övningar och deltagande i snabbinsatsstyrkan NRF. Sverige brukar ofta omnämnas som partnerland nummer ett till Nato och är kanske det land som står närmast utan att vara medlemmar. Bättre än att bakvägen smyga in Sverige i Nato vore att ta en seriös och faktagrundad debatt om för- och nackdelar med ett medlemskap.

Centerpartiet är på väg att bli ett statsbärande parti i Alliansen inför valet 2018. En trovärdig försvars- och säkerhetspolitik av största vikt för att fullfölja den resan. Höjda försvarsanslag och reformer av exempelvis Fortifikationsverket och Försvarets materielverk är viktiga men ett tydligt ställningstagande för ett medlemskap i Nato anser vi vara bärande för en trovärdig säkerhetspolitik. 

Det är en linje både Centerpartiets Ungdomsförbund och Centerstudenter verkar för. Vår ambition är att Centerpartiet med självklarhet ska uppfattas som ett säkerhetspolitiskt trovärdigt och försvarsvänligt parti. Så lägger vi grunden för en alliansregering 2018, ett starkare Centerparti och ett tryggare och bättre Sverige.

Hanna Wagenius (C), Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Alfred Askeljung (C), Förbundsstyrelseledamot Centerstudenter, tidigare soldat i Nordic Battlegroup 11
Daniel Bartenius (C), Medlem i Centerstudenter, sergeant i Försvarsmakten

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.