- Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Centerpartiet och Nato leder tillsammans till ett säkrare Sverige"

"Vår ambition är att Centerpartiet med självklarhet ska uppfattas som ett säkerhetspolitiskt trovärdigt och försvarsvänligt parti inför valet 2018", skriver Hanna Wagenius, Alfred Askeljung och Daniel Bartenius.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Wagenius är förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund.

Alfred Askeljung är förbundsstyrelseledamot Centerstudenter och tidigare soldat i Nordic Battlegroup 11.

Daniel Bartenius är medlem i Centerstudenter och sergeant i Försvarsmakten.

Ryssland agerar alltmer aggressivt både ute i Europa och i vårt närområde. Kriget i Ukraina fortgår trots sanktioner och häromdagen var svenska JAS-plan i skarp insats över Öland. I regeringsförklaringen förra veckan annonserade Stefan Löfven tydligt att Sverige står fast vid alliansfriheten. Detta trots att försvarsmakten fortfarande inte kan försvara mer än delar av landet i en begränsad tid.

Det är förvånande att en pragmatisk förhandlare som Löfven kategoriskt avvisar ett välfungerande militärt samarbete mellan västerländska demokratier. I stället hänvisar han till ett nordiskt försvarssamarbete som redan har avvisats av Danmark, Norge och Island, alla Natoanslutna länder. Det samarbetsavtal alliansregeringen tecknade med Finland ger inget skydd vid militärt hot. Ej heller EUs stridsgrupper uppfyller något syfte som direkt bidrar till Sveriges försvars.

Löfven höll även fram vår solidaritetsförklaring som ett skydd mot yttre hot. Nästan hela EU har en solidaritetsförklaring i form av Natos artikel 5 och det är tydliggjorts gång på gång att Sverige inte kommer att få militär hjälp utan ett medlemskap. Okunniga debattörer brukar framhålla att vi vid ett medlemskap i Nato skulle bli tvingade till internationella insatser. Detta är fel i sak, bara vid ett angrepp mot ett medlemsland är Natoländerna ålagda att försvara varandra. detta aktualiserades under insatsen i Libyen då Natoanslutna Tyskland inte deltog, men partnerlandet Sverige gjorde det.

Den nya försvarsministern Peter Hultqvist både är och har varit positiv till det allt tätare samarbetet mellan Sverige och Nato. Alliansregeringen har tecknat flera samarbetsavtal med Nato, bland annat om gemensamma övningar och deltagande i snabbinsatsstyrkan NRF. Sverige brukar ofta omnämnas som partnerland nummer ett till Nato och är kanske det land som står närmast utan att vara medlemmar. Bättre än att bakvägen smyga in Sverige i Nato vore att ta en seriös och faktagrundad debatt om för- och nackdelar med ett medlemskap.

Centerpartiet är på väg att bli ett statsbärande parti i Alliansen inför valet 2018. En trovärdig försvars- och säkerhetspolitik av största vikt för att fullfölja den resan. Höjda försvarsanslag och reformer av exempelvis Fortifikationsverket och Försvarets materielverk är viktiga men ett tydligt ställningstagande för ett medlemskap i Nato anser vi vara bärande för en trovärdig säkerhetspolitik. 

Det är en linje både Centerpartiets Ungdomsförbund och Centerstudenter verkar för. Vår ambition är att Centerpartiet med självklarhet ska uppfattas som ett säkerhetspolitiskt trovärdigt och försvarsvänligt parti. Så lägger vi grunden för en alliansregering 2018, ett starkare Centerparti och ett tryggare och bättre Sverige.

Hanna Wagenius (C), Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Alfred Askeljung (C), Förbundsstyrelseledamot Centerstudenter, tidigare soldat i Nordic Battlegroup 11
Daniel Bartenius (C), Medlem i Centerstudenter, sergeant i Försvarsmakten

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.