Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Fria statliga museer är bara för storstadens medelklass"

- 16/10/2014, 10:15
Matilda Molander, CUF Kalmar

Matilda Molander, CUF Kalmar

Matilda Molander (CUF): "När den förra socialdemokratiska regeringen införde fri entré på 19 statliga museer, låg 16 av dem i Stockholm".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Fri entré införs på de statliga museerna". Så avslutar Stefan Löfven sin vision för de kommande årens kulturpolitik, en vision som i stora stycken är mycket bra och som många skulle kunna skriva under på. Problemet är just den allra sista meningen. ”Fri entré införs på de statliga museerna”. Det låter bra, men vem är det egentligen som får fri entré till de statliga museerna? Och än mer intressant, vem är det egentligen som får betala?

Majoriteten av Sveriges statliga museer ligger i Stockholm och när den förra socialdemokratiska regeringen införde fri entré på 19 statliga museer, låg 16 av dem i Stockholm. Fri entré till statliga museer är i verkligheten subventionerad kultur för storstadens välmående medelklass. En grupp i samhället som redan i dag går på museer, teaterföreställningar och konserter.

Men kultur är inte bara något som berör en privilegierad grupp storstadsinnevånare, kulturen angår oss alla. För att citera vår nya kulturminister ”Jag skulle aldrig vara den jag är om inte bokbussen hade kommit till min by i Horda i Värnamo kommun varje onsdag.”

Precis som den subventionerade entrén till statliga museer bekostas bokbussen till Horda av våra gemensamma skattepengar. Skattepengar som ska räcka inte bara till kultur utan också till vård, skola och omsorg åt alla. Varför inte satsa de pengar vi avsatt till kulturen på att göra kultur tillgänglig för alla de som i dag inte har tillgång till ett rikt kulturliv. Satsningar på de som varken har en önskan eller ens möjlighet att åka till ett museum i Stockholm en lördag.

Fri entré till statliga museer gör också att de tappra kulturinstitutioner som finns ute i hela vårt avlånga land och är beroende av entréavgifter för att få verksamheten att gå runt får svårare att ta betalt för sitt arbete. Vilket i förlängningen leder till en utarmning av vårt lokala kulturliv. Om Stefan Löfven menar allvar med sitt tal om jämlik tillgång till kultur, så måste det satsas på kulturen utanför storstäderna. Fantastiska exempel är satsningen på digitalisering av biografer, som gör det möjligt för människor i Berga och Vimmerby att se musikaler från Broadway live på Folkets hus.

Det är jämlik tillgång till kultur. Det är satsning på kultur på ställen där utbudet är begränsat. Det är satsningar som gör att små flickor från Horda får ta del av något större än de själva. Fri entré till statliga museer är att ta pengar från vanliga människors bibliotek, biografer och kulturinstitutioner för att subventionera en redan privilegierad grupp människors kulturupplevelser i storstaden.

Sverige är mer än Stockholms innerstad och det måste synas också i kulturlivet.

Matilda Molander,
Förbundsstyrelseledamot Centerpartiets ungdomsförbund 

Håller du med Matilda?