Mathias Novak
Mathias Novak - Foto: Privat

"Gamergate – en hatkampanj mot kvinnor"

Mathias Novak: "Det låter kanske banalt att ett populärkulturellt uttryck kan generera så mycket dramatik, men faktum är att detta är en utav de mest framgångsrika, organiserade hatkampanjerna mot kvinnor på nätet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mathias Novak är frilansjournalist och spelrecensent på Nyheter24. 
Följ honom på Twitter: @novakaze 

Det hela började med en uppdagad privatrelation mellan en kvinnlig spelutvecklare och en manlig spelkritiker. Under #Gamergate har upprörda röster förenat sig för att föra en aggressiv kamp mot etablissemanget. Vi speljournalister är korrupta anhängare av det politiskt korrekta ordet. Vi konsumerar spel efter ”elitistiska” kriterier och ligger med spelutvecklare. Som om inte det vore nog har feministerna infiltrerat spelbranschen, och det är dags att tysta dem för gott. Det låter kanske fullkomligt banalt att ett populärkulturellt uttryck kan generera så mycket dramatik. Men faktum är att under denna etiska konflikt synliggörs ett utav de mest framgångsrika, organiserade hatkampanjerna mot kvinnor på nätet.

Sedan den amerikanska mediekritikern Anita Sarkeesian lanserade sitt YouTube-projekt Tropes Vs. Women, har medvetenheten kring förlegade kvinnostrukturer, både i och utanför spelens värld, fått ett ansikte.

Detta har dock kommit med ett pris. Sarkeesian har sedan flera år tillbaka fått utstå mord- och våldtäktshot riktade mot både henne och hennes familj. Hela hennes privatliv har exponerats otaliga gånger på nätet. I dagarna tvingades hon ställa in ett framträdande på Utah State University efter att en person hotat med att iscensätta en skolmassaker.

Sarkeesian är dock långt ifrån ensam i denna tragedi. Kvinnliga spelutvecklare som Brianna Wu, och andra uttalade feminister inom spelbranschen har blivit måltavlor för män som ser mångfaldsarbetet som ett slag mot bibelbältet. Det har gått så långt att multinationella elektronikföretaget Intel har dragit tillbaka sina reklamkampanjer hos en etablerat spelsajt. Med deras paranoida världsförhållning som underlag hetsar de sin omgivning att bojkotta aktörer och exponera ”hotfulla” profiler.

It’s a tale as old as time – en kvinna som sätter ned foten i en mansdominerad värld eller höjer en kritisk röst riskerar allt. Spelbranschen är ett relativt ungt medium som initialt marknadsförts till pojkar som tagit sina första kliv in i puberteten. I dag är närmare hälften av alla spelkonsumenter kvinnor, men den representativa andelen inom själva industrin utgörs av väldigt få. Det talas om att feminismen har gått för långt, och att sexistiska utpekningar är överdrivna. Samtidigt angrips kvinnor till en överväldigande del av män, som i det här fallet har ådragit sig en eskalerande kompetensutveckling genom fiktiva antaganden om att de knullat sig till framgång.

Det är lätt att avfärda det här som att enbart handlar om griniga småpojkar som har alldeles för mycket fritid. Men i hela den här sörjan blir jag också påmind om 1989 års massaker på det ingenjörstekniska universitetet École Polytechinique i Canada. Fjorton kvinnor dödades och tio skadades av en ung man vars motiv var att utrota feminister. Sociala medier har blivit hatets mest sofistikerade verktyg. Vad kommer slutligen att ske om vi ger det en plattform att stå på? När ska den historiskt privilegierade mannen en gång för alla höja rösten och inse att han är offer för sin egen existens, om vi inte tar kampen för våra mödrar, systrar, väninnor och medmänniskor? För en sak vet jag – det här är inget kvinnoproblem, det är ett mansproblem.

Mathias Novak,
Frilansjournalist och spelrecensent på Nyheter24

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det fler kvinnliga spelutvecklare?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.