- Foto: Privat

SDU: "Rätt att granska Mehmet Kaplans islamistiska bagage"

SDU:are: "Debattörerna tycks övertygade om att granskningen av Mehmet Kaplans kopplingar till islamistiska och antisemitiska organisationer är ett symptom på utbredd rasism och islamofobi. Ingenting kunde vara mer felaktigt".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Emma Sandkvist på Twitter: @EmmaSandkvist 

Följ Tobias Utter på Twitter: @UtterVarmland 

Följ Jesper Nilsson på Twitter: @Silverhammaren 

Det är föga förvånande att företrädare för Miljöpartiet med ungdomsförbund i en debattartikel försöker komma till undsättning i vad de ser som orättfärdig medial bevakning. Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet innan sitt regeringsinträde varit förskonade från all kritisk granskning och därför är det givet att man nu protesterar. Spelreglerna för Miljöpartiet har drastiskt förändrats och det kan inte vara lätt att vänja sig vid att granskas när man tidigare sluppit undan allt sådant.

Att svensk media äntligen börjat granska Miljöpartiet på åtminstone till viss del samma premisser som man granskar övriga politiska partier är glädjande. I en demokrati bär media ett stort ansvar för att bevaka och granska makthavarna. I sin nya roll som regeringsbärande parti är det bara för Miljöpartiet att bita i det sura äpplet och förbereda sig på kontinuerlig granskning och bevakning av de egna förhavandena.

Debattörerna tycks fullt övertygade om att granskningen av Mehmet Kaplans kopplingar till islamistiska och antisemitiska organisationer är ett symptom på utbredd rasism och islamofobi. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Vi betraktar snarare denna granskning som ett friskhetstecken i det annars ganska infekterade svenska medielandskapet och detta på basis av den tidigare underlåtenheten att granska Miljöpartiet.

Mehmet Kaplans tidigare uttalanden måste sättas i relation till hans nya roll som makthavare och hans demokratiska trovärdighet måste testas i den offentliga debatten. Därför är det rätt och riktigt att Kaplan nu granskas och ställs till svars för det han har i bagaget. Om han inte har någonting att dölja borde detta välkomnas, men jag förstår att det känns jobbigt för Miljöpartiet att inte längre kunna värja sig mot granskning. Smekmånaden är över och som regeringsbärande parti är det dags att börja ta ansvar, även för vilka uttalanden de miljöpartistiska företrädarna gör och har gjort. 

Emma Sandkvist, ordförande SDU Örebro län
Filip Djupenström, ordförande SDU Dalarna
Tobias Utter, ordförande SDU Värmland
Jesper Nilsson, ordförande SDU Västmanland

SDU
/
/
Håller du med SDU?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.