Hanna Lidström skriver att Bromma parkstad kan ge flera nya bostäder för studenter och unga.
Hanna Lidström skriver att Bromma parkstad kan ge flera nya bostäder för studenter och unga. - Foto: Privat

"Jag är stolt över beslutet att lägga ner Bromma flygplats"

Hanna Lidström (Grön ungdom): Miljöpartiets förslag att bygga Bromma parkstad istället för flygplatsen ger 10 000 bostäder för studenter och unga. Det är tydligt att frågan om flygplatsen är en fråga om vilka intressen vi tar tillvara.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Lidström är Språkrör för Grön ungdom i Stockholmsregionen.

I onsdags kom ett glädjande besked för alla oss som bryr sig om klimatet och bostadsbyggandet: Bromma flygplats ska läggas ner 2022.

Att lägga ner Bromma flygplats slår två flugor i en smäll: det öppnar upp för  50 000 nya bostäder i rådande bostadsbrist och hjälper oss att nå klimatmålen i rådande klimatkaos. På en månad har grönröda visat mer ambition i transport- och klimatfrågor än alliansen gjort på åtta år.

Samtidigt storsatsar vi också på tåg och lägger fem miljarder på underhåll av järnväg för att tågen ska komma i tid. Hittills har klimathjältar som vill ta tåget straffats med förseningar, dåligt underhåll och höjd banskatt medan de som flyger ständigt gynnats. Det ändrar vi på nu.

Ett förslag som är bra för miljön är såklart något som får Centerpartiets ungdomsförbund att protestera (Nyheter24 16/10), med argument om att det skadar landsbygden. Det verkligt ansvarslösa mot de som bor på landsbygden är att låsa in Sverige i ett fortsatt ohållbart olje- och flygberoende.

Väldigt snart kommer vi att drastiskt behöva minska vår användning av fossila bränslen för att kunna överleva på den här planeten. Att inte redan nu ställa om till smartare resesätt kommer att vara förödande för landsbygden i framtiden. Landsbygden behöver mindre inrikesflyg. Att säga något annat är kortsiktig populistisk skit.

Enligt Swedavia, som äger och driver Bromma flygplats, är de en övervägande majoritet av de som reser från Bromma flygplats män, de flesta är mellan 35 och 57 år, har god inkomst och bor i Stockholms City, söderförort eller Bromma. Cuf anklagar Miljöpartiet för att inte se utanför Stockholm när Bromma flygplats i realiten bara gynnar rika, medelålders stockhomsmän. Pinsamt.

Miljöpartiets förslag att bygga Bromma parkstad istället för flygplatsen ger 10 000  bostäder för studenter och unga. Det är tydligt att frågan om flygplatsen är en fråga om vilka intressen vi tar tillvara. Ska vi bygga staden med prioritering av rika män eller av bostadslösa unga? För mig är valet självklart det senare.

Och om vi ska prata mer allvar: idag dör tusentals människor varje år på grund av utsläpp vi skapat. Det är fan inte okej. Miljöpartiet är modiga och beredda att ta de tuffa men nödvändiga besluten för vår framtid. Alliansen har inneburit åtta förlorade år för klimatet. Det är dags att vi tar igen det och därför är jag stolt att vi nu stänger ner Bromma flygplats.

Hanna Lidström

Språkrör Grön ungdom i Stockholmsregionen

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.