"Socialdemokraternas arbetslinje är dyr och helt värdelös"

- 20/10/2014, 17:57 -
Edward Tovi

Edward Tovi

Privat

Edward Tovi: "Jag har själv erfarenhet från hur förfärligt socialdemokratiska reformer kan slå, efter 9 år i sosseskola".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag såg rubriken på Ellinor Erikssons debattartikel blev jag glatt överraskad. När jag hade läst färdigt den hade det förändrats till förvirring och irritation. Sveriges nya regering behöver kritisk granskning från alla håll, men någon sådan kommer inte komma från SSU. De köper fullt ut Stefan Löfvéns skeva arbetslinje, som knappt ens kan kallas det. Ett mer passande namn vore ams-linje. Hon, Stefan och jag vet alla lika väl att 90-dagarsgarantin är ett gammalt sosseförslag i en ny förpackning. 1999 hette det 100-dagarsgarantin, en dyr åtgärd utan några som helst effekter, förutom att tvinga in ungdomar i värdelösa trainee-platser. 

Socialdemokrater har oftast svårt att se helheten, detta är även fallet med Ellinor Eriksson. Kvinnor i Sverige i dag har det bättre än någonsin. Med RUT och privata aktörer i välfärden har Sverige fått kvinnliga företagare, karriärsmöjligheter för kvinnor som annars var inlåsta i offentliga monopol, och chansen för tusentals kvinnor att få vita jobb inom RUT-sektorn. 

Detta sticker i ögonen på SSU, och anledningen är ganska enkel. De bedriver en ideologisk kamp för att straffa, enligt dem, samhällets fiende nummer ett, företagare. I det moderna Sverige är det företagen, och framförallt småföretagen som skapar jobb och tillväxt. Men sanningen är ofta ganska ovidkommande för socialdemokrater.

Ju mer jag läser, desto mer undrar jag vilken verklighet Ellinor Eriksson lever i. De katastrofala PISA-resultaten är inte Alliansens skuld, utan hennes eget parti. Vi nittiotalister är uppväxta i Socialdemokraternas flumskola, där livskunskap och temaveckor gick före matematik och svenska. Jag har själv erfarenhet från hur förfärligt socialdemokratiska reformer kan slå, efter 9 år i sosseskola. Eriksson borde vara påläst nog för att inse att vi inte kan börja  alliansens skolreform före 2021 när den första årskullen går ut grundskolan med 9 år av borgerlig läroplan.

När Ellinor Eriksson sedan attackerar Moderata Ungdomsförbundet blir debattartikeln rentav osmaklig. Jag är medveten om att MUF har stått bakom Fredrik Reinfeldt i åtta år, och jag är glad att vi har gjort det. Förklaringen är att Alliansen har fört en politik som har gjort att Sverige är ett föredöme för omvärlden när det gäller den ekonomiska och sociala situation som råder här. 

Men MUF har varit, och är ett ungdomsförbund som i vissa frågor skiljer sig från moderpartiet, och jag lovar att åsikter angående sakfrågor kan variera stort inom förbundet. När skribenten dessutom kallar MUF för en regeringskramande fritidsgård förminskar hon det otroliga engagemang och arbete som MUF:s medlemmar lägger ner för att fortsätta göra MUF till Sveriges öppnaste och varmaste ungdomsförbund. Till sist kallar hon MUF för en personkult vilket är direkt förolämpande, och jag hoppas att SSU förstår att nya medlemmar inte lockas av kränkningar och påhopp på meningsmotståndare. Den här debatten har varit uppe förut, men tyvärr verkar den ha undgått SSUs nya ordförande. Näthat är något så otroligt tråkigt, och det är exakt vad Eriksson ägnar sig åt i sin artikel, men hon gör det på ett hyfsat smidigt sätt. Jag har aldrig förstått vad kränkningar kan åstadkomma i debatter, förutom att trycka ner medmänniskor och se till att ännu fler tänker två gånger innan de vågar yttra sig i den politiska debatten. Personligen blev jag väldigt förvånad över det budskap som levererades, eftersom att jag trodde att respekt för andra var något MUF och SSU hade gemensamt. 

Men här dras också en viktig skiljelinje mellan högern och vänstern. När vänstern behöver hävda sig drar de sig inte för att skruva upp tonläget och göra debatten rentav osaklig. Alliansen håller sig till sakfrågorna, för att vi har nått resultat. Jag skulle kunna skriva en bok om allt som har blivit bättre i Sverige under Alliansen, men det har varit tydligt under valrörelsen att vänstern inte vill lyssna. Men i stora drag har Sverige tagit sig igenom den värsta finanskrisen sedan 30-talet med en stadig tillväxt och EU:s näst högsta sysselsättningsgrad. Andelen med mycket låg materiell standard har minskat, resurserna till skolan har ökat, och Sverige är tillsammans med Schweiz och Japan de länder i världen som har tillfört mest resurser till vården efter finanskrisen. 

Att börja sin offentliga politiska karriär på detta sätt är inte att visa sin vilja till ”att förhandlingar måste till och att kompromisser måste nås”. Detta är SSU:s nya ordförandes första större inlägg i den politiska debatten, och hon öppnar tyvärr på ett sätt som redan från början visar den fientliga attityd som Ellinor Eriksson verkar hysa mot sina meningsmotståndare. 

Eriksson avslutar debattartikeln på typiskt socialdemokratiskt maner, att slänga ur sig ogrundade påståenden om Sverige i dag, något hon verkar ha tagit efter Magdalena Andersson. Den bild Eriksson vill måla upp om att SSU ska bedriva någon typ av oppositionspolitik är felaktig. Idéladan hos SSU är lika tom som Magdalena Andersson påstår att Sveriges statskassa är. SSU kommer att fortsätta tugga i sig samma näringsfattiga hö som Socialdemokraterna matar dem med.

Edward Tovi,
Aktiv i Moderata Ungdomsförbundet

Håller du med Edward?