Noria Manouchi
Noria Manouchi - Foto: Privat

Noria Manouchi: "Jag är inte ett jävla 'face'"

Noria Manouchi: "Att kläder, musik och mat kan tillskrivas hudfärger är för den hatande vänstern dagens sanningar. Människor kollektiviseras till gemensamma nämnare och de som saknar dessa nämnare exkluderas"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Noria Manouchi är vice distriktsordförande i MUF Skåne

Följ henne på Twitter: @NoriaManouchi 

Debatten om kulturell appropriering är viktig. Tyvärr utvecklas den just nu i en riktning där en vänster fylld av hat inte klarar av att förstå att mångkultur inte bara är att alla kulturer lever sida vid sida, utan också att kulturer delas och blandas över både hud- och landgränser. Den som gör färgen på huden till  gränser för kultur gör gränsdragningar liknande 1800-talets nationalromantiker när kulturer tillskrevs länder och inte människor. 

Det riktiga problemet med kulturell appropriering är när stereotyper och fördomar befäst av mer privilegierade som tillåts forma föreställningar om kulturer och utseenden. De gamla teatrarnas ”blackface” med förstorade färglagda munnar och beteende och attribut byggda på fördomar är ett exempel. Reklam och media bär sin del av approprieringen i val av personer till reklamer och intervjuer. Att invandrare alltid intervjuas i utanförskapsområden och att smala och vita är normen i den mesta reklamen. 

Ett sammanhang som ständigt hamnar i skottgluggen för kulturell appropriering är maskerader. Att människor under ofta festliga former klär ut sig är inte alltid helt oproblematiskt. För några år sedan klädde till exempel ett gäng lundastudenter ut sig till slavar, både extremt korkat och fel! Samtidigt kan man inte dra gränsen för olämplighet vid hudfärg eller kulturell klädnad. Det måste handla om kontext och kränkning. 

Sist jag var på en maskerad hade några klätt ut sig till sin partner eller bästa vän. Jag såg det som kärleksfullt och humoristiskt. Nu funderar jag efter den hets som uppstått efter att MUF arrangerat maskerad med hjältetema vad som skett om jag klätt ut mig till min superman och bäste vän. Han har betydligt mycket mörkare hudfärg än vad jag har. Hade min utklädnad då per automatik symboliserat ett blackface om jag hade sminkat min hud mörkare, klätt mig i hans kläder och tagit på mig hans keps?

Mångkulturens kraft ligger inte i att den inte får delas. Utan just att det är något som i ett modernt och öppet samhälle ska kunna delas av alla. Att kläder, musik och mat inte kan delas på grund av kulturell tillhörighet känns som vingslag från en annan tid. Att kläder, musik och mat kan tillskrivas hudfärger är för den hatande vänstern dagens sanningar. Människor kollektiviseras till gemensamma nämnare och de som saknar dessa nämnare exkluderas.

Det är samma sak som när Sverigedemokraterna försöker låsa kulturer och egenskaper till svenskarna. Min hudfärg blir min yttersta tillhörighet och mitt ansikte blir ett ”face”. Jag är inte ytterst min hudfärg. Jag är inte ett jävla face.

Noria Manouchi,
Vice distriktsordförande i MUF Skåne

/
Muf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.