Maurice Forslund.
Maurice Forslund. - Foto: KDU

KDU: "Skärp lagen om grooming för barnens skull"

Maurice Forslund (KDU): "Tyvärr är det få fall av 'kontakt med barn i sexuellt syfte', eller grooming, som ens kommer så långt som till åtal - enligt en rapport bara 10 procent".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Grooming

"Child grooming" eller "grooming" betyder att i sexuellt syfte ta kontakt med ett barn.

Över 200 personer har kallats som vittnen i rättgången mot en 28-årig man som står för åtalad för en rad brott, bland annat för att ha ofredat 68 flickor och pojkar på nätet. Det är ett mycket omfattande mål som beräknas pågå i minst ett halvår. Detta är naturligtvis en stor tragedi för alla de utsatta barnen och deras familjer.

Vi måste ställa oss frågan om denna typ av brottslighet hade kunnat stoppas på ett tidigare stadium. Tyvärr är det få fall av ”kontakt med barn i sexuellt syfte”, eller grooming, som ens kommer så långt som till åtal. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) är det bara runt 10 procent av de anmälda brotten. Endast fem lagfördes mellan 2009 och 2013. Detta är en mycket nedslående statistik och tyvärr verkar lagstiftningen inte ha fått den effekt som var avsedd.

Lagen mot grooming infördes 2009 av Alliansregeringen och är i grunden något mycket bra. Att skydda barn och unga mot sexuella övergrepp, även på nätet, är självklart samhällets ansvar. Ingen lagstiftning är dock perfekt och därför behöver justeringar göras. Problemet med lagen är att förövaren, för att kunna fällas för brott, i princip måste bestämma träff med offret och sedan exempelvis ger en vägbeskrivning eller liknande. Sedan ska gärningen anmälas innan övergreppet hinner ske. Tidpunkten för när brottet anmäls är alltså avgörande, vilket hindrar många utredningar.

Lagstiftningen bör därför ses över, med intentionen att den ska skärpas. En möjlig skärpning av lagen skulle kunna vara att det räcker med en konversation där det finns en uppmaning att träffas i sexuella syften, för att en person ska kunna fällas för brott. Ytterligare ett problem är att maxstraffet för grooming i dag bara är ett års fängelse. Detta är alldeles för lite. Kontakt med barn i sexuellt syfte får generellt ses som förberedelse till andra brott och ska betraktas därefter.

Den tidigare nämnda granskning av Brå fokuserar på de fall av grooming som faktiskt leder till en anmälan. Dessvärre är mörkertalet med största sannolikhet stort. En undersökning gjord av samma myndighet 2007 visar att bland 15-åriga flickor har varannan utsatts för kontakt med vuxna personer i sexuellt syfte över Internet.

Lagstiftningen kan dock inte lösa alla problem. Sociala forum på nätet spelar en stor roll i många unga människors liv. Samhället i stort måste bli bättre på att informera unga om de risker som finns. Föräldraansvaret är naturligtvis det mest centrala. Familjens roll måste stärkas och föräldrar måste ges mer tid för barnen. Men även kompetensen inom skolan måste öka på området. Utvecklingen har bara börjat och kommer knappast att avstanna.

Som ung kristdemokrat vill jag se skärpta straff för vålds- och sexualbrott. Brottsoffret måste sättas i centrum och ges upprättelse genom att samhället snabbt och tydligt markerar vad som är rätt och fel. Bakom varje anmält brott ligger en enorm kränkning av en människa. Detta är något varje ansvarsfull politiker måste ta på allvar.

Maurice Forslund,
Rättspolitisk talesperson, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

/
KDU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska lagen om grooming skärpas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.