- Foto: Privat

"Ubåten är ytterligare ett bevis på varför vi bör gå med i NATO"

"Vi vill understryka att vikten av NATO-medlemskap är enorm var man än placerar sig på den politiska kartan. Oavsett vilket parti och vilka värderingar man har måste vi gemensamt stå upp för rätten till trygghet och liv", skriver tre unga liberaler.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Sol Höglund är 18 år och studerar i Falun. Hon är en miljömedveten liberal med hjärtat till höger, och medlem i Centerpartiets ungdomsförbund.

Följ henne påTwitter: @solhoglund 

Johan Eriksson, 18 år, gillar långa promenader i regnet och frihet, ordförande i CUF Falun

Johan Lyrvall, arbetande 20-åring. Brinner för öppna gränser och allas lika rättigheter, har blå som favoritfärg. Ordförande i LUF Falun. 

De senaste dagarna har vi kunnat läsa i nyheterna om hur vi inte längre har Stockholms skärgårds vatten för oss själva. Numera badar även ryska ubåtar på svenskt territorium.

Dessa provokativa handlingar är högst oacceptabla och är till fullo ett hot mot både vårt självbestämmande såväl som vår frihet. Det är fullständigt naivt att tro att dagens svenska försvar ska avskräcka Ryssland från att gå in i Sverige. Vi måste gå med i NATO nu.

I dag är Sverige en underskrift från att känna trygghet från ryssen. Vi betalar pengar för NATO, vi övar med NATO, men vi är inte medlemmar i NATO. Vi har ett symboliskt guldkort som inte betyder någonting i praktiken. Vi måste sätta ner foten och visa att Sverige inte accepterar intrång av någon, speciellt inte när det är så uppenbart att de testar svenskt beredskap inför att framtida krig. 

Det många inte vet är att det tar tid att få ett medlemskap. Det går inte bara att be om ett när vi redan är invaderade, det måste göras månader innan. Sveriges avtal med NATO betyder i praktiken att vi har skyldigheter gentemot NATO men inte några rättigheter. vi kan ansöka om hjälp om vi anfalls, men har inte RÄTT att få den. om vi skulle gå med skulle vi vara säkra att hålla ryssen borta från våra gränser

I flera dagar har Sveriges försvar snurrat runt i skärgården och även nu med den information som finns är vi handlingsförlamade. Det som står på agendan är att skriva rapporter och utredningar. Att det är allt vi i nuläget har att komma med, utredningar, är skrämmande. Sveriges befolkning kan inte göra mer än att följa händelseförloppet via sociala medierna samtidigt som de undrar om det är dags att börja packa en överlevnadsväska.

Självklart vore det en fantastiskt om man kunde göra som FI vill och avveckla försvaret och starta HBTQ-organisationer för pengarna men precis som världsfred är det i dag än så länge en dröm. Hotet står och knackar på vår dörr, ja faktiskt till och med alldeles intill vår huvudstad, och det är inget som man kan snacka bort med den enda meriten att vara homosexuell. Faktum är, om vi låter Ryssland fortsätta på samma spår kommer det snart att vara olagligt att vara homosexuell. Vi måste bevara vår frihet. Ensam är inte alltid stark. För Sveriges frihet och dess befolkning är det dags att ta ett steg i rätt riktigt.

Vi som liberaler står för frihet så länge den inte kränker någon annans frihet eller på annat sätt leder till skador för andra. För oss gäller detsamma för rörelsefriheten. Man ska med andra ord kunna röra sig vart man vill så länge man inte skadar de nationer och människor man når. Men frågan är inte ideologisk. Vi vill understryka att vikten av NATO-medlemskap är enorm var man än placerar sig på den politiska kartan. Oavsett vilket parti och vilka värderingar man har måste vi gemensamt stå upp för rätten till trygghet och liv. När alternativet är rysk diktatur måste vi inse vikten av realism och samarbete.  Det självklara valet för frihet och solidaritet är NATO.

Johan Eriksson, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund Falun
Sol Höglund, Centerpartiets ungdomsförbund Falun
Johan Lyrvall, ordförande Liberala ungdomsförbundet Falun

/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Bör Sverige gå med i Nato?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.