Onsdag 17 Aug
Stockholm

"Ubåten är ytterligare ett bevis på varför vi bör gå med i NATO"

"Vi vill understryka att vikten av NATO-medlemskap är enorm var man än placerar sig på den politiska kartan. Oavsett vilket parti och vilka värderingar man har måste vi gemensamt stå upp för rätten till trygghet och liv", skriver tre unga liberaler.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Sol Höglund är 18 år och studerar i Falun. Hon är en miljömedveten liberal med hjärtat till höger, och medlem i Centerpartiets ungdomsförbund.

Följ henne påTwitter: @solhoglund 

Johan Eriksson, 18 år, gillar långa promenader i regnet och frihet, ordförande i CUF Falun

Johan Lyrvall, arbetande 20-åring. Brinner för öppna gränser och allas lika rättigheter, har blå som favoritfärg. Ordförande i LUF Falun. 

De senaste dagarna har vi kunnat läsa i nyheterna om hur vi inte längre har Stockholms skärgårds vatten för oss själva. Numera badar även ryska ubåtar på svenskt territorium.

Dessa provokativa handlingar är högst oacceptabla och är till fullo ett hot mot både vårt självbestämmande såväl som vår frihet. Det är fullständigt naivt att tro att dagens svenska försvar ska avskräcka Ryssland från att gå in i Sverige. Vi måste gå med i NATO nu.

I dag är Sverige en underskrift från att känna trygghet från ryssen. Vi betalar pengar för NATO, vi övar med NATO, men vi är inte medlemmar i NATO. Vi har ett symboliskt guldkort som inte betyder någonting i praktiken. Vi måste sätta ner foten och visa att Sverige inte accepterar intrång av någon, speciellt inte när det är så uppenbart att de testar svenskt beredskap inför att framtida krig. 

Det många inte vet är att det tar tid att få ett medlemskap. Det går inte bara att be om ett när vi redan är invaderade, det måste göras månader innan. Sveriges avtal med NATO betyder i praktiken att vi har skyldigheter gentemot NATO men inte några rättigheter. vi kan ansöka om hjälp om vi anfalls, men har inte RÄTT att få den. om vi skulle gå med skulle vi vara säkra att hålla ryssen borta från våra gränser

I flera dagar har Sveriges försvar snurrat runt i skärgården och även nu med den information som finns är vi handlingsförlamade. Det som står på agendan är att skriva rapporter och utredningar. Att det är allt vi i nuläget har att komma med, utredningar, är skrämmande. Sveriges befolkning kan inte göra mer än att följa händelseförloppet via sociala medierna samtidigt som de undrar om det är dags att börja packa en överlevnadsväska.

Självklart vore det en fantastiskt om man kunde göra som FI vill och avveckla försvaret och starta HBTQ-organisationer för pengarna men precis som världsfred är det i dag än så länge en dröm. Hotet står och knackar på vår dörr, ja faktiskt till och med alldeles intill vår huvudstad, och det är inget som man kan snacka bort med den enda meriten att vara homosexuell. Faktum är, om vi låter Ryssland fortsätta på samma spår kommer det snart att vara olagligt att vara homosexuell. Vi måste bevara vår frihet. Ensam är inte alltid stark. För Sveriges frihet och dess befolkning är det dags att ta ett steg i rätt riktigt.

Vi som liberaler står för frihet så länge den inte kränker någon annans frihet eller på annat sätt leder till skador för andra. För oss gäller detsamma för rörelsefriheten. Man ska med andra ord kunna röra sig vart man vill så länge man inte skadar de nationer och människor man når. Men frågan är inte ideologisk. Vi vill understryka att vikten av NATO-medlemskap är enorm var man än placerar sig på den politiska kartan. Oavsett vilket parti och vilka värderingar man har måste vi gemensamt stå upp för rätten till trygghet och liv. När alternativet är rysk diktatur måste vi inse vikten av realism och samarbete.  Det självklara valet för frihet och solidaritet är NATO.

Johan Eriksson, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund Falun
Sol Höglund, Centerpartiets ungdomsförbund Falun
Johan Lyrvall, ordförande Liberala ungdomsförbundet Falun

Bör Sverige gå med i Nato?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.