Alexander Jönsson, SDU
Alexander Jönsson, SDU - Foto: Privat/TT

Moderat som gick till SD: "Sveriges försvar är under all kritik"

Alexander Jönsson: "Det behövde bli ett riktigt krig i Ukraina med flertalet döda innan svenska toppolitiker vaknade och förstod att hotet mot Sverige är långt ifrån över".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Jönsson är 23 år och ledamot i SDU Stockholms distriktsstyrelse. Försvarspolitiken var anledningen till att han hoppade över från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Det svenska försvaret har visat sig vara en halvmesyr. Trots en budget på nästan 40 miljarder är dess slagkraft näst intill obefintlig. Så har det historiskt inte alltid varit och efter andra världskrigets lärdomar byggde Sverige upp en förhållandevis stark försvarsmakt och blev därmed en regionalpolitisk stormakt i Östersjön. Annat är det i dag, men hur hamnade vi här?

Från högerhåll anklagas oftast Socialdemokraterna, och de borde med rätta ta på sig en del av skulden för de många nedskärningar som drabbade försvaret efter 90-talet. Men även ifrån högerhåll borde ett visst ansvar faktiskt tas. Många försvarsbeslut har tagits i samklang över blockgränserna och medan gamla Moderaterna var försvarsvänliga är nya Moderaterna knappast bättre än Socialdemokraterna.

Moderaterna kan hävda att de i alla fall inte skurit ner på försvaret som Socialdemokraterna gjorde men de får även ta ansvar för att ha låtit försvaret vara på en sådan låg nivå att den inte kan lösa sina uppgifter. Att bara skylla på sossarna och eventuellt ta upp klumpiga uttalanden ifrån okunniga miljöpartister går inte. Försvaret ska få de resurser som behövs för att det ska klara dess uppgifter, hörs det ibland i debatten, samtidigt berättas det sällan att samma politiker som hävdar ovanstående även anser att försvaret knappast ska ha några större uppgifter i framtiden, möjligen någon internationell insats långt borta i tredje världen. Budgeten sätts därefter.

Men det är kanske inte är speciellt konstigt att det blivit så här, försvarspolitik och säkerhetspolitik är komplicerat, det krävs breda kunskaper och erfarenhet för att kunna klaras av och dagens partitoppar med Fredrik Reinfeldt, Anders Borg eller Stefan Löfven i spetsen har ju vuxit upp med att kalla kriget ska vara slut, och därmed ska alla konflikter lösa sig av sig självt och om de ändå fortsätter ska det definitivt inte hamna i vårt närområde och definitivt inte dra in Sverige. Men man hade kanske ändå förväntat sig en omprövning efter Georgien 2008, eller Moldavien.

Det behövde i princip bli ett riktigt krig i Ukraina med flertalet döda innan svenska toppolitiker vaknade och förstod att historien ännu inte är slut. Ryssland är i dag Sveriges enda utländska hot, hon är den enda makt som militärt kan hota Sveriges intressen och som kan agerar därefter. U-båtar i den svenska skärgården är givetvis bara en mindre del, flygningar av ryska flygvapnet har pågått sedan länge med enda målet att markera vem som är den dominanta parten i Östersjön, och även detta även på svenskt territorium.

Sverige behöver bestämma sig nu, ska vi återgå till gamla kriget doktrinen som även vara samma doktrin som Sverige haft historiskt, nämningen att vi ska kunna försvara oss med egen kraft. Vi skulle kunna återinföra värnplikten, satsa på att bygga upp ett  fungerande kustartilleri, ubåtsjakt, luftvärnsrobotar samt starta bestyckning av Gotland som ett första steg.

Vi kan göra det eller kan vi ge upp och inte bry oss längre.             

Alexander Jönsson,
Ledamot i SDU Stockholms distriktsstyrelse       
             

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
SDU
/
/
/
/
/
Måste sveriges försvar bli bättre?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.