Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Pozars text om Zlatan-dokumentären visar att feminismen har spårat"

- 21/10/2014, 13:53 -
Christoffer Smedberg

Christoffer Smedberg

Privat

Christoffer Smedberg: "Feminismen har gått för långt. Det här måste få ett slut!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att jag läst Irena Pozars krönika om avsaknaden av män i Zlatan-dokumentären blev jag helt matt. Ärligt talat!

Hur kan man ens komma på tanken att sätta sig ned och klaga på det här. Det övergår helt mitt förstånd. Hur?! Att Zlatan-dokumentären skulle vara dålig på grund av att den innehåller procentuellt sett färre kvinnor än män är helt absurt. Låt mig få upprepa. En dokumentär om den manliga fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic som spelar herrfotboll och talar om sina förebilder och mentorer inom herrfotboll innehåller för få kvinnor. Om du läser upp den meningen högt för dig själv hör du nog själv hur dumt det låter.

Det rör sig om en dokumentär, och då är väl tanken att man ska ha med de människor som varit med Zlatans resa på riktigt? Inte trycka in en massa kvinnor som inte har något med Zlatan att göra bara för att det ska bli ”rättvist”. Skulle de ha satt en lösmustasch på en kvinna och låtit henna spela Zlatans pappa kanske?

Feminismen har gått för långt. Man kan inte säga något längre, inte något, utan att beskyllas för så kallad sexism. Jag hade uppfattningen att feminism handlade om jämlikhet mellan könen, inte att det ska vara exakt lika många kvinnor som män i precis alla sammanhang. Zlatan-klagomålen, och annat som det, drar ner feminismen i diket. Ingen vill längre ha med feminismen att göra utan väljer att hålla sig borta.

Det här måste få ett slut! Det värsta är att det ofta är männen som målas upp boven i det hela. Män blir utsatta för lika mycket sexism som kvinnor.

Jag vill hänvisa till Emma Watsons tal inför FN, där hon pratar om ”HeForShe”, och hur viktigt att vi tar upp det obestridbara faktum att sexism riktas mot båda könen. Ordet feminism betyder jämlikhet mellan de båda könen. Inte att kvinnor ska ha det bättre än män eller att allt som görs ska innehålla lika många män som kvinnor. 

Jag vill kunna kalla mig feminist för att jag står för jämlikhet. Men jag tål inte att det sägs att det bara är kvinnor som utsätts för sexism, för det är det absolut inte.

Christoffer Smedberg