Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Snälla, använd inte Halloween som en ursäkt för rasism"

- 23/10/2014, 11:09
Tony Haddou

Tony Haddou

Privat/Chris Brown/Twitter

Tony Haddou: "Den rasistiska stereotypen som Halloweenutstyrsel har väldigt många gånger bara gått oss förbi. Ingen vill väl förstöra en fest? Jo, faktiskt – jag vill vara den som förstör er fest".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag passerade precis en maskeradbutik i centrala Göteborg. Det gick inte att undgå att det är Halloween nästa vecka. Är du på en maskeradfest kanske du vill utmana alla andra på festen. Möjligtvis provocera lite eller sticka ut på ett eller annat sätt. Denna gång handlar det inte om att passa in – utan att faktiskt sticka ut. Men det blir lätt väldigt fel. 

Den rasistiska stereotypen som utstyrsel har väldigt många gånger bara gått oss förbi. Vart drar vi skiljelinjen? Ingen vill väl förstöra en fest? Jo, faktiskt – jag vill vara den som förstör er fest.

Det är just då en möter ett slags beredskap som finns hos många svenskar – just att upprätthålla och reproducera rasistiska strukturer. När jag lyfter upp diskussionen möts jag ofta av saker som: "men det är väl inte rasistiskt?" eller "men snart vill du väl att vi ska sluta sälja pepparkakor?" Jag spolar fram till nästa veckas Halloweenfester.

Under Halloween utmanar många av oss lite extra. Vissa väljer att måla ansiktet brunt, kladda på sig stora svarta läppar och ta på sig en afroperuk. Andra tar på sig en palestinasjal och ett bomb-bälte runt midjan. Problemformuleringen får inte vara människors kulturer – utan människor som gör narr av andra människors kulturer. Stereotyputstyrsel under Halloween landar alltför ofta i att bli etniska stereotyper vilket är osmakligt, rasistiskt men framförallt väldigt sårande för många människor. Missförstå mig inte – att klä ut sig till en vampyr, pirat eller Stormtrooper är kul och spännande. Att klä ut sig till rasistiska och etniska stereotyper är däremot mindre kul. Som om att vi inte redan i dag har problem med att svenskar bakar in Afrika till en homogen massa i stället för att se individuella länder? Det är ett enkelt och typiskt sätt att avhumanisera människor.

När jag för några år sedan, på en Halloweenfest på nation i Lund, lyfte frågan där en vit kille hade målat sig i brun färg och gick runt med hand- och fotboja för att gestalta slavhandeln frågade jag om hur han tänkte. Han gick direkt i försvarsställning, berättade om sin oskuld i ilska och om att han inte är rasist för att avsluta med: ”Du är så jävla känslig.”

Han var en av många svenskar som i dag upplever att Sverige anpassar sig till min känslighet och livsvärld. Svartskallen som klagar och ska vara allmänt politiskt korrekt. Den som vill ta bort N-ordet ur Pippi Långstrump. Som inte tål någonting. Vad han och många som bor i vita kroppar inte är medvetna om, eller förhoppningsvis är medvetna om, är att de upprätthåller och reproducerar rasistiska strukturer.

Rasismen är ett oerhört stort problem som begränsar livsmöjligheter och friheten för många människor som inte bor i vita kroppar. När ni ser bekanta utklädda till rasistiska och etniska stereotyper, våga sätta skiljelinjen och prata om det. Om rasistiska föreställningar ska försvinna måste vi synliggöra de och vara tydliga. Ni kommer att få er själ stelfrusen – ingen vill väl förstöra festen?

Använd inte Halloween till att diskriminera medmänniskor. Använd ert förstånd eller försök åtminstone att förstå. 

Tony Haddou

är det ok med rasistiska maskeradkostymer?