Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Låt inte heteronormen styra debatten om föräldraförsäkringen"

- 24/10/2014, 05:40
Alfred Askeljung (C)

Alfred Askeljung (C)

Adam Linner / Adam Linner

Alfred Askeljung (C): "Våra gemensamma system måstet fungera likvärdigt och rättvist för alla människor, oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet eller form på familjebildningen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen kom beskedet attföräldraförsäkringen ska få ytterligare en månad vikt åtvardera föräldern, de så kallade pappamånaderna blir 3 tillantalet. Debatten om ytterligare kvotering/individualisering avföräldraförsäkringen är verkligen inte ny, och jag tror mig intekunna tillföra nya argument till den. Det är däremotanmärkningsvärt att debatten nästan uteslutande förs utifrån ettheteronormativt perspektiv.

Att jämställdhetsfrågan är viktigär det få som motsätter sig. Däremot är jämställdhet mellankön bara ett av många olika viktiga perspektiv och här hardebatten många gånger tyvärr varit enögd och simplistisk frånmånga håll. Alla debattörer i offentligheten har ett ansvar föratt inte reducera debatter till symbolpolitik utan att hållasakfrågorna i fokus.

I regeringsförklaringen talades detföredömligt om stjärnfamiljer, men efter det verkade den sundanormkritiken ta slut. Inga former av utredningsdirektiv ellerpolitiska initiativ har presenterats på detta område, bara en kortrad i budgeten om en översyn. Istället verkar heteronormativitetenha cementerats i både retorik och politik. Här är det synd att deprogressiva krafterna inom vänstern inte har fått mer utrymme.

Föräldraförsäkringen är en av våraviktigaste samhälleliga försäkringar, och en som berör nästanalla medborgare. Det är ovärdigt att inte alla familjer ochföräldrar till fullo inkluderas i den. Jag tycker personligen attdet är synd att utformningen inte diskuteras med alla barns bästaför ögonen, oavsett familj och föräldrar.

Centerstudenter kommer som en del avCenterrörelsen i opposition inte bara att bedriva stenhårdgranskning av den svaga rödgröna regeringen utan också vara medoch utforma idéer och politik för framtidens borgerliga regeringar.Som studentförbund är det en av våra viktigaste uppgifter att taidépolitiken och de långa perspektiven på allvar för att påverkaframtidens makthavare och framtidens Centerparti. Ett av leden i detarbetet kommer vara att utforma ett frihetligt och heltäckandeprogram för socialpolitik. Vi gör det fullt medvetna om att det ärstora och komplexa frågor utan medial lyster men likväl är det ettmåste för att säkra liberala kärnvärden och en frihetligpolitik.

En av de viktigaste punkterna är attse till att våra gemensamma system fungerar likvärdigt och rättvistför alla människor, oavsett kön, sexuell läggning, könsidentiteteller form på familjebildningen. Centerstudenter tänker ta det häruppdraget på allvar och se till att Alliansen har den bästaHBTQ-politiken till valet 2018.

Alfred Askeljung (C),
förbundsstyrelseledamotCenterstudenter, huvudansvarig för Centerstudenters SocialpolitiskaManifest