Kent Ekeroth (SD)
Kent Ekeroth (SD) - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kent Ekeroth (SD): "Polisen måste göra sitt jobb, oavsett vad massmedia skriver"

Kent Ekeroth (SD): "Tyvärr valde Alliansregeringen att hålla fast vid en ordning där polisen inte tillåts göra sitt jobb och av den nya rödgröna regeringens prioriteringar att döma lär det bara bli ännu värre nu".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kent Ekeroth (SD) är ledamot i justitieutskottet.

Följ honom på Twitter: @kentekeroth

Det är inte förvånande att rättsväsendets kamp mot den organiserade brottsligheten, i det här fallet mot människosmugglingen, inte fungerar. När till exempel Sydsvenskan den 15:e oktober i år skriver att ”polisen kan inte bevisa betalda flyktingresor” bekräftar de något som sverigedemokraterna påtalat under flera år, nämligen att polisen alltså inte tillåts att använda telefonavlyssning och buggning för att samla in bevis, detta på grund av två orsaker:

Dels är straffvärdena för låga för människosmuggling och dels är gränserna för när avlyssning och buggning får användas alldeles för höga.

Sverigedemokraterna, som prioriterar kriminalpolitiken högt, har redan för två år sedan lagt förslag som skulle komma till rätta med denna situation. I oktober 2012 la SD två motioner: en om att höja straffen för människosmuggling och en för att sänka gränserna för avlyssning och buggning.

I korthet skulle max- och minimistraffen för människosmuggling höjas: för ringa brott höjs minimistraffet från 0 till 6 månader och maxstraffet från 6 månader till 2 år. För normalgraden höjs minimistraff från 0 till 1 år och maxstraffet dubbleras till 4 år. För grov människosmuggling höjs minimistraffet från 6 månader till 2 år och maxstraffet från 6 till 8 år. Samtidigt halveras gränserna för när rättsväsendet får använda det som kallas hemliga tvångsmedel, det vill säga avlyssning och buggning, till 1 år för avlyssning och 2 år för buggning.

Resultatet av detta är alltså att människosmuggling av normalgraden alltid skulle ge rätt till telefonavlyssning och ofta ge rätt till buggning medan om brottet är grovt blir alla tvångsmedel alltid tillåtna.

Sydsvenskan skrev att ”polisen inte får vidta de åtgärder som krävs för att styrka att brotten är organiserade och görs mot betalning”. Med våra förslag skulle detta ändras och polisen skulle få de befogenheter som krävs.

Kvar återstår då ett annat problem: ledningsproblemet. Av källor inom polisen framgår även att den polisiära ledningen är ett grundproblem när det gäller att efterleva de lagar Sverige faktiskt har. Det handlar kort och gott om den tredje statsmaktens påverkan på svenska myndigheter och deras villighet att upprätthålla svensk lag. Som flera källor uttryckt det: ”Cheferna är rädda för att ta beslut, framförallt när det gäller invandring, som media kommer skriva om, även när det egentligen är deras plikt som poliser”. Ett sådant exempel är tunnelbanekontrollerna, som drogs in av cheferna på grund av mediestormen som följde, trots att det var kontroller av samtliga som plankade i tunnelbanan, oavsett hudfärg och låg inom polisens verksamhetsområde.

I grund och botten handlar det alltså om ”chefernas rädsla att förlora jobb och position”. Så även om SD:s förslag för höjda straff och sänkta krav för avlyssning skulle införas, kvarstår alltså problemet med polischefer som inte vågar göra sitt jobb. Det i sin tur visar ju att problemet i förlängningen kommer från högst ort, nämligen Regeringen, som tillsätter de högsta polischeferna som i sin tur givetvis tillsätter och påverkar chefer på lägre nivå.

Tyvärr valde Alliansregeringen att hålla fast vid en ordning där polisen inte tillåts göra sitt jobb och av den nya rödgröna regeringens politiska prioriteringar att döma lär det bara bli ännu värre nu.

Skulle Sverigedemokraterna styrt Sverige hade vi alltså inte bara förbättrat den verktygslåda som rättsväsendet har till sitt förfogande, med höjda straff och sänka krav för avlyssning, utan vi skulle även tillsätta polischefer som vågar göra sitt jobb, alldeles oavsett vad den tredje statsmakten väljer att skriva.

Kent Ekeroth (SD),
Ledamot i justitieutskottet

--

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har svarat på den här artikeln. Läs svaret här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Kent Ekeroth?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.