Aleksandra Boscanin, Niklas Olsson
Aleksandra Boscanin, Niklas Olsson - Foto: Privat

"Svenska folket betalar för allmän värnplikt med sin egen frihet"

Liberaler: "Vår värnpliktskritik ska inte misstas för en vilja att avskaffa försvaret. Tvärtom vill vi att försvaret ska stärkas, men vi är inte beredda att göra det på bekostnad av individuell frihet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aleksandra Boscanin studerar till civilingenjör i datateknik vid Kungliga Tekniska Högskolan och är aktiv inom Moderata Ungdomsförbundet.

Följ henne på Twitter: @aboscanin

Niklas Olsson studerar statsvetenskap vid Lunds Universitet och kallar sig själv för oberoende liberal.

Följ honom på Twitter: @Ottosprofile

Kränkningar av nationalstatens territorium är en av få saker som kan få en liberal att fly sina frihetliga skyttegravar till förmån för auktoritära lösningar. Detta har varit extra påtagligt i eftersviterna av det mediala pådraget kring den potentiella ryska ubåten i Stockholms skärgård. Förslagen har haglat från alla håll och handlat om alltifrån nedrustning till förmån för “diplomati och samtal” till supersatsningar på försvaret. Det förslag som varje liberal bör reagera på är återinförandet av allmän värnplikt.

Många “liberaler” tillsammans med den auktoritära vänstern och konservativa samlar sig kring ett stärkande av försvaret genom värnplikt. En av dessa aktörer är det allt mer socialliberala Folkpartiet och dess företrädare Jan Björklund. Argumenten är spridda och många men landar i slutändan i att Sverige måste försvara sitt territorium.

Så långt är det oproblematiskt men att göra den logiska kullerbyttan och dra likhetstecken mellan allmän värnplikt och stärkt försvar skapar ett ideologiskt underskott, i alla fall om du kallar dig liberal. Att den auktoritära vänstern förespråkar allmän värnplikt är föga förvånande då det är en naturlig följd av en politik där staten sätts i centrum. Att som liberal göra samma sak tyder dock på ideologisk vilsenhet. Den fundamentala kärnan i liberalismen är tron på frihet från statens tyglar. Om något så frihetsbegränsande som värnplikt kan anses vara en liberal reform, då kan allt vara liberalism.

Vår värnpliktskritik ska inte misstas för en vilja att avskaffa försvaret. Tvärtom vill vi att försvaret ska stärkas, men vi är inte beredda att göra det på bekostnad av individuell frihet. Man kan också undra huruvida värnpliktsförespråkarna anser att försvaret inte kan locka till sig rekryter? Tror de att försvaret inte är tillräckligt attraktivt? Att förespråka allmän värnplikt är att insinuera att försvaret inte kan locka till sig rekryter utan tvång.

Att allt för få rekryter slutför GMU för att upprätthålla ett gott försvar kan knappast lösas med att tvinga medborgarna till militärtjänstgöring. Är läraryrket nästa offentliga yrkesgrupp som politikerna ska överväga att förpliktiga medborgarna till? Om vi vill locka fler till försvaret bör vi öka incitamenten att söka sig dit på samma sätt som i andra yrkesgrupper. Det är ideologiskt betungande att som liberal inte överväga andra lösningar än just en betvingande reform, bara för att det gäller försvaret.

Vi är övertygade om att försvaret är en viktig försäkring för Sverige och att vi måste sluta se försvaret som en budgetregulator. Priset för ett starkt försvar får dock aldrig vara folkets frihet.

Aleksandra Boscanin
Niklas Olsson

/
Muf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sverige ska ha allmän värnplikt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.