Filip Stolpe
Filip Stolpe - Foto: Privat

"Våga vara äkta liberaler, och ge inte efter för vänstervågen"

Filip Stolpe: "Alliansen måste återupprätta äkta liberalism. Att ge efter för vänstervågen kommer annars bli vår undergång. Våga vara liberaler!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Filip Stolpe är en 18-årig CUF:are. 

Följ honom på Twitter: @filipstolpe

På den senaste tiden har det politiska klimatet polariserats väsentligt, vilket har givit möjlighet för partier som F! och SD att växa. De är alla indikatorer på en mer vänster-orienterad, likväl konservativ, statisk poltik. De har gemensamt att de saknar förtroende för människan, en auktoritär politik utan frihetliga inslag. Detta har försatt liberala partier i ett vägskäl; ska de följa vågen eller göra helt tvärtom? För mig är det självklart; bli liberala på riktigt.

Det är en bekymrande utveckling vi står till mötes för liberalismen, när utspel på utspel, oavsett etablerat parti, börjat handla om ökat statligt inflytande i människors liv. 

I dag finns det knappt något parti som vågar gå ut med att de vill sänka skatten eller allmänt stå upp för människors frihet. Det hävdar jag skadat mitten-högerpartierna kraftigt, på så sätt att de tappat sin drivkraft och kärna; liberalismen. I stället har socialliberalismen etablerats som en täckmantel för kompromisser med vänstern.

Om vi ska bryta denna utveckling behöver vi våga gå motsatt håll. Vi behöver åter igen etablera en frihetsrörelse. Låt inte Sveriges etablerade socialism prägla er politik, Alliansen.

Det är dags för Alliansen att våga kritisera statens inflytande. Sverige har i nuläget ett av OECD-ländernas högsta skattetryck, bara för att statuera ett exempel. Dessa pengar skulle kunna användas väl, men missbrukas, exempelvis för att upprätthålla en repressiv och dyr narkotikapolitik som inte fungerar, kollektivistiska beslut, och för att ytterligare jämställa staten med något som vet bättre än den enskilde medborgaren. Vi kommer aldrig utvecklas genom att stå och stampa i hur vi ska centralisera mer makt till dessa ändamål. Det går emot allt som liberalismen förespråkar. Vi måste se till individen. Individen är ingen primitiv varelse som måste kvoteras in, beskattas och hållas i handklovar. Individen vill växa och göra gott för sig själv och andra. Låt det ske.

Vi står inför en mandatperiod med många inskränkningar av friheten. Det är sorgligt att människor inte litar på varandra, och måste kedjade fast i varandra av misstro. Det man ofta glömmer är att människor är olika.

Vi har alla olika behov, olika förmågor, och olika svårigheter. Socialism är aldrig lösningen, bara ett sätt att upprätthålla ett samhälle som inte tar hänsyn till olikheter. Ett samhälle som ser alla som likadana, lika hopplösa och lika obenägna. Det är inte hälsosamt, varken för de starka eller de svaga. Vi behöver göra utrymme för individer, och med det låta samhället blomstra underifrån. Inte av en känga ovanifrån.

Jag vill med detta utspel utmana vår tidigare regering att snarast, innan det är för sent, återupprätta äkta liberalism. Att ge efter för vänstervågen kommer annars bli Alliansens undergång. Våga vara liberaler.

Filip Stolpe

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Måste Alliansen våga vara äkta liberaler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.