- Foto: Privat/TT

"Elevkårerna måste få påverka skolan mycket mer, Aida Hadzialic"

Folkungas Fria Elevkår: "Aida Hadzialic; DU har en unik ställning i den här frågan. DU är den, av 9,4 miljoner människor som kan ge elevkårerna MER inflytande. DU är den som kan fullända vår elevdemokrati".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idagens svenska gymnasieskola finns generellt sett endemokratisk anda där eleverna kan vara med och påverka sin skoltid. Men inflytandetkring skolledningens arbete och de beslut som tas kring skolans övergripandeverksamhet är ofta minimal. Därför skriver vi nu till dig, Aida Hadzialic. Somny Gymnasie- och kunskapslyftsminister har DU har chansen att förändra dennadåliga trend!

I dag tycker många ungdomar att skolan är stressig, tråkig och besvärlig. Entrivsam arbetsmiljö underlättar och vetskap om att man kan förbättra och ståupp för förändring är en bra början. Vi uppmanar er att gå efter elevkårernasmotto ”I klassrummet ryms bara kunskap. Ikorridoren ryms ett helt liv.” I korridoren, en passage mellan kunskapensrum, härskar eleverna. En välbehövlig paus från skolböckernasläpper fram det sociala i oss vilket i sin tur senare underlättarkoncentrationen i klassrummet. Skolan är lika mycket elevernas arbetsplats somlärarnas, och alla förtjänar att må bra i skolan. Därför är det viktigt attelever få ha sina egna utbildade skyddsombud, precis som lärarna har fackligaskyddsombud och precis som lagen säger – men som är långt ifrån den faktiskasituationen. Dessa ska också kunna granska skolledningens vardagliga arbete.

Självbefinnande kräver mycket mod och frihet. Frihet att få vara den man är,få ta plats och utvecklas. Vi arbetar hårt för att varje elev ska kunna få varasig själv. Därför har många elevkårer som syfte att skapa en anda med ettempatiskt förhållningssätt. Ett förhållningssätt där vi tar hand om ochrespekterar varandra. Evenemang, debatter och temaveckor ger inte bara skolanliv utan också möjlighet att knyta band som behövs för att väcka liv iskolvardagen.

I våra elevkårersatsar vi stort på att göra elevernas skolgång så rolig och kreativ sommöjligt. Vi vet att aktiviteterna utanför klassrummet och en bra arbetsmiljöpåverkar resultaten i klassrummen. Tillvägagångssättenvarierar, det kan vara allt från turneringar, utklädningstävlingar och festertill föreläsningar och paneldebatter. I och med att vi är en sådan stor rörelse – 65 000gymnasieelever är med i en elevkår – kan vi gå samman med andra engagerade elevkåreroch påverka tillsammans, inte minst för att främja vänskapen mellan skolorna samtminska fördomar. 

Vi elevkårer gör alltvi kan för att ordna så roliga och givande tillställningar som möjligt för allaelever – och det med en väldigt stram budget, men med desto mer tid ochengagemang. Problemet är bara att skolledningen sällan tar hänsyn till detta.Många skolledningar ser elever som små bokstäver och personnummer på ett A4i stället för att se individerna. Därför är det svårt för oss som företrädereleverna att nå fram med deras viljor och önskemål.

Det vi vill säga, Aida Hadzialic, är att DU har en unik ställning i den härfrågan. DU är den, av 9,4 miljoner människor som kan ge elevrörelsen MERinflytande. DU är den som kan stötta elevers ställning i skolan. Kommer DU attta chansen?

Folkungas Fria Elevkår genom Påverkansansvarig JohanSandblom Wideman 
SÄG:s elevkår genom SÄG:s elevkårs PåverkansansvarigLucas Burns
Elevkåren på de la Gardiegymnasiet genom Ordförande Björn Fondén
S:t Petri elevkår genom Ordförande Philip Barnard
Hulebäcks elevkår genom Ordförande Erik Kochbati
Katedralskolans elevkår (KTDRL) genom Ordförande Wilhelm Nyström
Mikael Elias Elevkår genom Ordförande LihiniWijesinghe

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Elevkårerna få mer inflytande?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.