- Foto: TT

"Därför behövs det en försäkring mot näthat"

"Råkar du eller någon i din familj ut för någon form av hat eller kränkning via nätet så kontaktar du oss. Vår försäkring mot näthat kallad DigitalSkydd", skriver Carl Johan Thorsell.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är lyckligtvis ganska sällan man hör människor skrika svordomar efter varandra. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag hörde en vuxen använda ord som hora eller bögjävel. Däremot behöver jag inte gå så långt i minnesbanken för att minnas senast jag läste det. Online.

Av någon outgrundlig anledning finns det en liten men högljudd del av Sveriges befolkning som ser det som sin rätt att gömma sig bakom lustiga alias och ta varje tillfälle att sprida inskränkta och djupt sårande (och oftast felstavade) kommentarer. Det finns alldeles för många aktuella exempel.

Ta Julia, som hösten 2012 i ett inlägg på H&M:s Facebook-sida ifrågasatte trycket på en av deras tröjor. På kort tid kom det in över 2800 kommentarer, varav många var extremt grova och hotade Julia till livet. Eller den 14-åriga flickan som i en debattartikel i Borås Tidning kritiserade kvinnosynen i TV3:s Paradise Hotel. Tidningen tvingades snabbt stänga kommentarsfältet på grund av alla personangrepp. Eller dokusåpadeltagaren Saga Scott, som den 29 oktober skrev här på Nyheter24 om det massiva näthat hon har fått uppleva. För att hon är med i ett tv-program…

Det här hatet får mig först och främst att känna avsky. Avsky över dem som tillåter sig verbalt våldföra sig på andra. Men nu tänker jag inte ge dessa verbala våldsförare mer av min tankekraft. Jag vill istället fokusera på alla dem som utsatts, på offren för näthat, och på vad vi som samhälle tillsammans kan göra för dem som utsätts. Lyckligtvis finns det hjälp att få, både från det offentliga och från privata initiativ.

Från min position som VD för mySafety Försäkringar gör jag vad jag kan för att stoppa och minska konsekvenserna av näthat. Som ett led i detta lanserade vi nyligen tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige en försäkring mot näthat kallad DigitalSkydd.

Råkar du eller någon i din familj ut för någon form av hat eller kränkning via nätet så kontaktar du oss. Vår nätjour är öppen dygnet runt och du behöver aldrig igen kämpa ensam mot digitala orättvisor och kränkningar. Dagarna då de anonyma hatarna kunde känna sig trygga i skydd av sin skärm är över!

Jag önskar såklart att vår försäkring inte behövdes. Jag önskar att polisen och det offentliga kunde hantera allt det hat som alldeles för många av oss möter på nätet. Jag önskar att det fanns tillräckligt med stöd och hjälp för de utsatta. Men så är det inte idag, och tills det är åtgärdat är jag stolt över att kunna erbjuda ett alternativ. För så här ser verkligheten ut: det kan vara väldigt svårt att radera kränkande bilder från nätet, att blockera en kapad identitet eller få bort felaktig och ärekränkande information om en själv. Det kräver teknisk expertis, resurser och tålamod. Och det är just detta som vi har.

Låt mig vara tydlig med en sak: Internet är fantastiskt. Det har revolutionerat våra liv lika mycket som ångturbinen, vaccinering och mikroprocessorn. Och då har vi ändå bara sett början. Men som varje stor uppfinning kan det användas för såväl gott som för ont. Det kan vi inte ändra på, men vi kan lära oss att hantera och mildra de negativa konsekvenserna. Och om vi inte ger oss, så kan vi kanske en dag till och med få de flesta att förstå att hat på nätet är precis lika sårande som hat ansikte mot ansikte.

Jag är övertygad om att vi tillsammans kan skapa ett nätklimat som gör att alla kan känna sig lika trygga som en kull med kattungar på Youtube. En dag kommer vi att nå dit. Men tyvärr är det en klen tröst för de som råkar ut för näthat idag eller imorgon. Och därför kommer vi på mySafety fortsätta göra allt vi kan för att vara ett stöd för de som utsätts.

Carl Johan Thorsell
VD för mySafety Försäkringar

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.