Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ungdomar måste kunna få träffa politiker och låta sig inspireras"

- 03/11/2014, 15:19 -
Furkan Tezcan

Furkan Tezcan

Privat

Furkan Tezcan: "Gör den nya regeringen aktiva ansträngningar till att upprätthålla en god och nära kontakt med ungdomar kommer man också skörda frukten av ansträngningarna".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Sett ur ett internationellt perspektiv ser många Sverige som ett land att ta efter i frågor gällande jämställdhet, mänskliga rättigheter och frihet. I relation till många andra länder i världen har vi en stor tilltro till våra politiker

Mycket är bra med Sverige, men mycket har inte blommat fullt ut. Vi har sett hur missnöjet i förorterna växt sig i form av stenkastning och brända bilar, hur ungdomsarbetslösheten är relativt hög gentemot andra jämförbara länder och mycket annat kan nämnas. Det är hög tid för den nya regeringen att axla ett tungt uppdrag att både regera Sverige, och att ta ansvar i ungdomsfrågor som dessvärre fått ett diffust utrymme i den politiska debatten.

Det kan knappast undgå någon att ungdomar är framtiden. Utifrån denna logik borde det också rimligtvis vara välbetänkt att investera i denna grupp. Ungdomarna är de som i framtiden kommer stå vid talarstolen i plenisalen och argumentera för eller emot om Sverige ska ta emot fler eller färre asylsökande, om man ska tillåta vinster i välfärden, om man ska avskaffa kärnkraften eller om man ska sänka eller höja skatten. Sverige är inte ett land som är vaccinerat mot instabilitet, därför är det av största vikt att vi gör kloka investeringar i grupper som denna. 

Jeanette Galambos, en författare, skrev en gång så här i sin bok: ”You don’t hit a child when you want him to stop hitting. You don’t yell at children to get them to stop yelling. Or spit at a child to indicate that he should not spit…” Slutsatsen är enkel: vill du ändra på något så är utgångspunkten att först ändra på dig själv. 

Det vore inte helt fel med att aktivt börja förse ungdomar med mycket av statens medel och kraft så att den något förfallna bron mellan ungdomar och staten på riksnivå upprätthålls. Ett tillvägagångssätt är att skapa mötesplatser där ungdomar får möjlighet att till exempelvis träffa representanter från riksdagen eller stora företag. Denna plattform skulle bidra med inspiration och ökad motivation för ungdomar och på så sätt framkallar man känslor hos ungdomar som förhoppningsvis leder till att man själv blir en duktig politiker eller entreprenör. Jag tror på den direkta kontakten mellan ungdomar och representanter på riksnivå och tycker att fler satsningar borde göras i detta område.

Jag minns när jag var yngre och var en fotbollsfantast som många andra i den åldern. Jag var på Gröna Lund och fick syn på ett bekant ansikte som många trängdes för att ta en bild med. Jag närmade mig honom, och det visade sig vara före detta fotbollsspelaren Olof Mellberg. Som en ung fotbollsfantast var detta ett fantastiskt ögonblick för mig. Jag iakttog allt han gjorde, till och med hans gångstil och det var första gången jag stod en halv meter från en professionell fotbollsspelare. Jag ville bli som han.

Gör den nya regeringen aktiva ansträngningar till att upprätthålla en god och nära kontakt med ungdomar kommer man också skörda frukten av ansträngningarna. Egentligen är alla föredömen. Lärarna, fotbollsspelare, föräldrarna, kassörskan på ICA, medresenärerna på tåget. Men har man en särskild förebild som råkar vara en framstående person så borde möjligheterna att till exempel få mingla med den personen öka så att man på så sätt får en hänryckning som förhoppningsvis hjälper en till ens mål, vad det nu kan vara. 

Ska Sverige fortsätta vara ett land att ta efter i olika frågor måste vi fortsätta att bygga upp landet på olika sätt. Ungdomsfrågor har länge varit en fråga som stått och dammat, det är dags för den nya regeringen att bygga broar mellan ungdomar och framstående personer i Sverige.

Furkan Tezcan

Ska det bli lättare för ungdomar att träffa politiker?