Fredrik Ekdala
Fredrik Ekdala - Foto: photobystefan.se

"Att hata något är INTE detsamma som att känna empati"

Fredrik Ekdala: "Att du hatar folk som misshandlar djur betyder inte att du älskar djur - det betyder bara att du hatar folk som misshandlar djur! Hat och empati är två separata känslor".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att HATA något är INTE detsamma som att känna empati...!!! Men hallå - det vet väl alla, tänker du. Men jag är inte så säker på det. Låt mig försöka förklara.

Vi förfasas över ungdomars näthat - att våra barn kan sitta i skydd bakom en dataskärm och önska livet av andra. Men barn gör som vuxna och därför måste vi börja inse vad vi själva gör på sociala medier. I mitt nyhetsflöde dyker det ibland upp bilder och statusar som handlar om olika hemska orättfärdigheter. Det kan gälla djurmisshandel, utnyttjande av barn, missförhållanden inom vården med mer. Läser man kommentarerna så dröjer det inte länge förrän ordet "hatar" dyker upp.

Ofta ser jag kommentarer (även från "vuxna") i stil med: "Sådana äckel har förbrukat sin rätt att leva", "jag hatar sådana svin". Dödsstraff, spöstraff, lobotomering, kastrering. Stämningen piskas upp och hatet mot förövaren växer. Om man då inte hakar på i mobben så blir man anklagad för att man inte tycker synd om offren. "Har du ingen empati för det stackars offret och dess familj och anhöriga?! " Jo, det har jag...! Men empati för offren och hat mot förövaren är två helt olika saker. Graden av empati till offren mäts INTE i hur mycket du kan hata förövaren!!! 

Visst kan man känna hopplös frustration över meningslösa övergrepp och orättvisor. Men det är inte samma sak som empati gentemot de som råkar ut för det. Hur skulle man i så fall göra när det inte finns någon förövare att rikta hatet mot? Vi kan ju bli offer för hemska orättfärdigheter såsom sjukdomar och olyckor. Vem ska vi då hata...? VEM ska jag hata för att jag är sjuk!?

Att du hatar folk som misshandlar djur betyder inte att du älskar djur - det betyder bara, att du hatar folk som misshandlar djur! Hat och empati är två separata känslor. Och vill du visa empati med offren, så gör då det i stället för att visa hat mot förövaren. Döp inte din FB-grupp till "Alla vi som hatar djurmisshandel" utan döp den till "Alla vi som värnar om djuren"... Låt oss visa mer av empati och kärlek - och mindre av hat och ilska!

Här sitter jag och NJUTER av naturen - jag sitter INTE och hatar miljöförstöring. 

Fredrik Ekdala

Denna text publicerades ursprungligen som ett Facebookinlägg.


Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet. 

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Därför behövs det en försäkring mot näthat 

Så jobbar polisen mot näthatet – "Det finns bekymmer" 

Så många toppolitiker har näthatats  

7 saker du som använder internet måste känna till  

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet  

I huvudet på "trollet"  

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"  

Näthataren var bara en vanlig tonåring  

Här är näthatet som är allas vår vardag  

4 november: NoHate-dagen – delta du också  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan man hata näthat utan att hata den som näthatar?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.