Stockholm

Jens Waldmann: "Jag tvingas välja mellan cannabis och ångest"

Jens Waldmann
Jens Waldmann. Foto: Privat/TT

Jens Waldmann: "Varför får jag inte försvara mig mot min sjukdom? Jag får ju faktiskt försvara mig mot en annan människa med våld om så krävs, ifall hen hotar min hälsa".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Efter att ha blivit nekad läkemedlet Sativex så ställer jag mig frågan: Varför får jag inte försvara mig mot min sjukdom? Jag får ju faktiskt försvara mig mot en annan människa med våld om så krävs, ifall hen hotar min hälsa. Vi är alla en del av naturen och borde få nyttja allt som naturen har att erbjuda medicinskt, så länge vi inte skadar någon annan. Varför förbjuds jag att använda en blomma i syfte att överleva? 

Låt mig bara ge ett av många exempel: En förälder måste ge sitt barn cellgifter för att lindra barnreumatism. Cellgifter har riktigt otäcka bieffekter, där den värsta innebär en mycket förhöjd risk för cancer. Varför får inte dessa föräldrar behandla sitt barn med en växt för att lindra sin älskades åkomma när bieffekterna är en barnlek jämfört med cancerframkallande cellgifter? Hur skruvat är samhället där man låtit någon kriminalisera naturen?

Cannabis klassas av många som den potentaste växten i världen ur medicinsk synpunkt i dag, och att reumatism bara är ett enda exempel på alla dessa sjukdomar som går att behandla med cannabismediciner. 

Beror motviljan till dessa mediciner på att man kan bli fnittrig av växten i sin naturliga form, eller beror det på att stora bolag riskerar att förlora pengar om vi tillåter en sån här behandling? Man skulle faktiskt kunna odla sin egen medicin hemma och behandla många sjukdomar själv och det är av nån anledning inte ok. En sak är säker: Växten är inte farligare för hälsan än cellgifterna, och runt om i världen behandlas sjukdomar med marijuana medan vi i Sverige vägrar acceptera tanken på en positiv sida hos cannabis, än mindre kan vi diskutera den med våra läkare eller politiker.

Efter rättegången som jag anser vara ett övergrepp på mina mänskliga rättigheter, har jag trots mitt tilltufsade ego följt tingsrättens råd. Jag kontaktade flera sjukhus och har försökt få Sativex utskriven för mina besvär.

Jag gjorde detta trots att bieffekterna av den här sprayen är värre än naturlig cannabis på grund av etanol och gud vet vad de blandat i den. Om etanolen är till för att ge snabbare effekt så undrar jag varför man i stället inte kan få använda naturlig cannabis med en vaporizer så som på vissa israeliska sjukhus? 

Jag fick snabbt lära mig att Sativex inte skrivs ut förrän man mer eller mindre ligger döende och då kostar den skjortan eftersom den inte ingår i högkostnadskyddet. Ursäkterna från läkarna haglar och anledningarna till nekande är tunna. Jag har bl a blivit informerad om att Sativex enbart skrivs ut som smärtstillande för cancerpatienter, vilket är en lögn. Den är egentligen till för MS-sjuka men kan skrivas ut i situationer där läkaren tror att den gör nytta. 

Argumenten för att inte använda cannabis som läkemedel börjar ta slut. Dåligt utförd forskning så som rapporten om permanent förlorade IQ-poäng vid användandet av cannabis motbevisades i Tyskland för någon vecka sen. Gateway-teorin är knäckt sen länge, likaså psykos/schizofreni teorierna är knäckt. Där krävs det egentligen inte så mycket forskning eftersom användandet av cannabis ”ökat lavinartat de senaste 10 åren” enligt experterna men schizofreni-diagnoserna inte ökar i motsvarande takt. 

Mitt i allt det här kan jag inte låta bli att småle lite. Inte för att jag tycker det är roligt med sjuka människor som blir förda bakom ljuset och får sina rättigheter trampade på. Jag finner det bara lite ironiskt att det är vi ”missbrukare” som har tagit på oss ansvaret att utbilda svenska folket i de här frågorna, trots att vi knappt kan ta hand om oss själva eftersom vi är så ”knarkslöa i huvet”.

Men jag är inte tillräckligt "såsig" (för att citera Beatrice Ask) för att inte inse att kriminalisera naturen är fel, särskilt när det handlar om att behandla sjukdomar och rädda liv.

Jens Waldmann, fd. Cannabispatient

Vill du att cannabis ska legaliseras?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.