1 av 2
- Foto: TT Bild
2 av 2
- Foto: TT

Polisen Michaela: "Jag vill aldrig se ett barn överdosera spice igen"

Polisen Michaela: "Att behöva göra HLR på ett barn eller en ungdom. Jag nästan hoppades att ambulanspersonal skulle vara där före oss så att de fick göra det de är bäst på, vårda någon".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Vad obehagligt det skulle kännas. Det är ju liksom så fel. Att behöva göra HLR på en 15-åring, på ett barn"...

Jag satt tyst och försökte ta in det min kollega precis sagt. Att behöva göra HLR på ett barn eller en ungdom. Jag kände samma obehagskänsla och började inse att det mycket väl skulle kunna bli så nu. Jag nästan hoppades att ambulanspersonal skulle vara där före oss så att de fick göra det de är bäst på, vårda någon. Göra HLR på ett barn om det nu skulle behövas.

Flera ungdomar skulle enligt larmet ligga utslagna. Vägen dit kändes som en evighet när blåljusen blixtrade mot den mörka himlen minst lika mycket som tankarna blixtrade i mitt huvud. "Hur kan man göra så mot sig själv? Varför tar man dessa risker? Känner deras föräldrar på sig att något allvarligt händer deras barn just nu? Snälla säg att de klarar sig så inte föräldrar behöver ta emot dödsbud från oss snart". Ja, tankarna var många när vi var påväg till platsen.

När vi kom fram till platsen hade flera ambulanser lastat ungdomar - som tack och lov levde men som hade tagit en överdos av spice. Denna gång gick det bra och det har vi många att tacka för - bland annat observanta anmälare och sjukvårdspersonal. De vi absolut inte tackar är de som säljer allt detta till personer och framför allt till ungdomar som inte förstår att de borde säga ifrån, att det kan bli deras död annars.

Jag kan inte annat än att känna och vädja att vi alla måste ta vårt ansvar att informera våra barn, ungdomar, vänner, föräldrar och rent av alla vi känner att detta är fullkomligt livsfarligt. Våga säga nej. Våga stå emot. 

Framför allt; våga lägga er i och vara "jobbiga" om ni tror att någon i er närhet har ett missbruk. Det kan både rädda liv och kanske kan någon också få slippa behöva göra HLR, vare sig det är på ett barn eller en vuxen...

Michaela,
Närpolis Västerås

Denna text publicerades ursprungligen på Polisens Facebooksida.

/
HLR
/
/
/
Ska Spice förbjudas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.