Stockholm

CUF Gotland: "Dags att tala klarspråk – er narkotikapolitik dödar"

Gustav Åhlén (CUF)
Gustav Åhlén (CUF). Foto: Privat/TT

Gustav Åhlén (CUF): "När en tredjedel av de svenska ungdomarna har testat cannabis, går det inte längre att undervisa med hjälp av skräckpropaganda".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Gustav Åhlén är 18 år och ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund på Gotland.

Följ honom på Twitter: @gustavahlen

Vi har under de senaste dagarna bevittnat stora rubriker i de lokala medierna på Gotland och i nyhetsflödet i kvällspressen om att allt fler unga på Gotland dött till följd av bruk av den kemiskt framställda drogen spice. Det finns mycket att säga kring hur kampen mot narkotikadödlighet förs.

Skolan skulle behöva ändra på sitt sätt att förmedla informationen kring narkotika. Under gymnasiet har jag fått uppleva skräckpropaganda från tidigt 2000-tal om effekterna av cannabisbruk. Vid ett annat tillfälle fick min klass besök av polisen. Den gången vägrade en av dem att skapa en tvåvägsdialog kring den svenska narkotikapolitiken. 

När en tredjedel av de svenska ungdomarna har testat cannabis, går det inte längre att undervisa på det här sättet. Skolan bör i stället lägga energi på att förklara hur man handskas ifall man själv eller någon annan råkat illa ut efter att ha brukat narkotikan. Att förklara vilka effekter olika droger ger, får enbart motsatt effekt.

Den 4 november i år, avkriminaliserade Kalifornien nästan all narkotika för personligt bruk. Det är ett steg på vägen mot att sluta klassa beroendeproblematik som en kriminell verksamhet och övergå till att klassa tungt beroende som en sjukdom. Flera amerikanska delstater så som Oregon, Alaska och Washington D.C, har röstat igenom en reglerad försäljning av cannabis. Det är ett viktigt ställningstaganden för att få ett slut på de kriminella gängen.

Genom att avkriminalisera nästan all narkotika och fortsätta legalisera cannabis i flera delstater än i de tidigare Colorado och Washington, visar endast att kriget mot narkotikan är på väg att få ett slut. Det skulle inte bara ge en ökad frihet för medborgarna i USA, utan främst för de medborgare som lever i Centralamerika som fått leva under detta ständiga krig. Narkotikapolitiken leder till att kriminella organisationer kommer över hundratals miljoner kronor, vilket leder till att vapen och annat otrevligt kan finansieras snabbare än vad du hinner säga PANG. Dessa miljoner kan enkelt fixa en budget som räcker till att föra ett storskaligt krig mot eventuella motståndare vilket leder till att allt fler droger nu säljs.

När vi debatterar narkotika i Sverige, blir det fel när spice jämförs med cannabis. Det är två helt olika droger med olika egenskapar. Spice ett resultat av att personer försökt hitta lagliga vägar för att få ett cannabisliknande rus. Men att jämföra cannabis med spice är som att jämföra Absolut Vodka med glykol, bara för att båda är alkoholer.Spice är inte cannabis, spice är syntetiska cannabinoider där molekylformeln ändrats. Detta har lett till helt andra egenskaper och gett den mycket allvarliga biverkningar, vars konsekvenser vi nu ser på Gotland. 

Oavsett vad man tycker om narkotika måste man kunna skilja på olika droger om man ger sig in i debatten och vad man än tycker om cannabis, har ingen i världshistorien dött av den. I kampen mot spice bör vi lämna jämförelser med cannabis därhän och i stället fokusera på att familjeklassa just spice. En sådan reglering innebär att alla droger som liknar en drog klassas likadant, vilket i detta fall skulle göra att alla syntetiska cannabinoider blir olagliga.

Det är upp till oss - människor som bryr sig om vetenskap, medkänsla, hälsa och mänskliga rättigheter - att se till att verkliga förändringar fortsätter så fort som möjligt. Den svenska narkotikapolitiken dödar. Det är dags att vi gör slut med den föråldrade tanken om en nollvision mot narkotikabruk och i stället inför en nollvision mot den förödande narkotikadödligheten.

Gustav Åhlén,
Ordförande CUF Gotland

Har regeringen en dålig drogpolitik?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.