Christian Engström (PP)
Christian Engström (PP) - Foto: TT

Christian Engström: "Stoppa spice genom att avkriminalisera cannabis"

Christian Engström (PP): "I Nederländerna har cannabis varit avkriminaliserat sedan 70-talet, och Nederländerna har bara en femtedel så stor narkotikarelaterad dödlighet som Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Christian Engström på Twitter: @Engstrom_PP

I dag presenterade regeringen ett förslag för hur de ska stoppa spice-döden som riktat fokus på den svenska narkotikapolitiken, och på de ungdomar som dör i onödan som en följd av den politiken. Visionen om ett narkotikafritt samhälle kanske är vacker. Men i praktiken skördar den dogmatiska restriktiva narkotikapolitiken liv. Sverige borde lära av de positiva erfarenheterna från andra länder, och satsa på en narkotikastrategi som bygger på avkriminalisering, skademinimering och ordentliga resurser till vården i stället för mer poliser och straff. 

Den senaste tiden har vi varje vecka fått nya rapporter om unga människor som dött eller körts till sjukhus medvetslösa, för att de rökt någon av de syntetiska droger som går under samlingsbeteckningen spice. Spice har dykt upp på den illegala narkotikamarknaden av ett enda skäl: att cannabis är kriminaliserat. Spice är designat för att ge ett rus som liknar cannabis, men inte synas på urinprov som testar för cannabisbruk. Men problemet är att många spice-varianter visat sig vara livsfarliga. 

Cannabis, däremot, är en känd drog som har använts i tusentals år. Alla effekter och bieffekter med cannabis är väl kända. Ingen har någonsin dött av en överdos cannabis. Det finns helt enkelt inga "oöverblickbara negativa effekter" förenade med en avkriminalisering. Det enda som finns är ideologiskt förblindade debattörer som hellre målar upp påhittade skräckvisioner än debatterar de praktiska erfarenheter som gjorts runt om i världen.

I Nederländerna har cannabis varit avkriminaliserat sedan 70-talet. Det har inte lett till till några katastrofala följder alls. Andelen människor som någon gång har provat cannabis är något högre i Nederländerna än i Sverige. Men i gengäld har Nederländerna bara en femtedel så stor narkotikarelaterad dödlighet som Sverige. Den nederländska politiken kanske sticker i ögonen på moralister som tror att lösningen på alla problem är förbud och straff. Men det är en politik som räddar många liv jämfört med den svenska.

Erfarenheterna från de amerikanska delstater som har legaliserat eller avkriminaliserat cannabis är också mycket goda. Inför Colorados legalisering varnade förbudsivrarna för att trafikolyckorna skulle öka markant vid en legalisering, om fler skulle köra bil efter att ha rökt. Så har inte alls skett. Antalet dödsolyckor i trafiken i Colorado har till och med sjunkit något jämfört med året innan legaliseringen. Skrämselpropagandan visade sig vara just skrämselpropaganda.

När Kalifornien avkriminaliserade cannabis 2011 var motståndarna övertygade om att det skulle leda till fler överdoser, fler arresterade tonåringar och fler som hoppade av skolan i förtid. I verkligheten blev effekten den rakt motsatta, konstateras det i en nypublicerad utvärdering. 

20 procent färre döda i överdoser, 30 procent färre arresterade tonåringar, och 20 procent färre som hoppade av skolan efter avkriminaliseringen jämfört med året innan. Det går förstås inte att säga säkert att de här förbättringarna enbart berodde på den förändrade narkotikapolitiken. Både slumpen och andra faktorer kan ha spelat en roll. Men vi kan i vart fall säga säkert att ingen av domedagsprofetiorna slog in.

Det finns inga oöverblickbara konsekvenser förknippade med att avkriminalisera cannabis, och lägga om narkotikapolitiken till att prioritera skademinimering och vård i stället för straff och symbolpolitik. Den svenska restriktiva narkotikapolitiken fungerar inte, och har aldrig gjort det. Genom att släppa de ideologiska skygglapparna och i stället ta till oss erfarenheterna från andra länder kan vi rädda liv. Det är vår moraliska skyldighet att göra det.

Christian Engström (PP)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.