Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nej, unga killar är inte för känsliga för att diskutera jämställdhet"

- 12/11/2014, 09:40 -
Anastasia Michaelsdotter

Anastasia Michaelsdotter

Privat

Anastasia Michaelsdotter: "Skolorna påstod att killar på 14 år är för känsliga. Om det inte är lägligt att prata med elever om jämställdhet när de är nyblivna tonåringar, när ska vi prata med dem?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag och min lika drivna vän Jackie jobbade mycket på ett föredrag vi ville hålla på olika skolor inom vårt län. Ett föredrag om jämställdhet och sexism. Dessa föredrag skulle hållas för högstadieelever och gymnasieelever. Vi ville diskutera vardagssexism och se hur ungdomar ser på saker och ting i dagens samhälle.

Vi ville inte dömma, och vi skulle absolut inte prata politik. Vi gjorde klart för skolorna vi pratade med att vi respekterade allas egna politiska val och att vi inte skulle ta upp politik på något sätt.

Vi ville inte smutskasta killar och hylla tjejer. Vi ville bara dela med oss av våra erfarenheter, berätta lite varför vi tycker jämställdheten inte är bra nog och låta eleverna dela med sig av hur de tycker. Vi ville besvara frågor eleverna kanske hade till oss. Det var mer som en frågestund och en diskussion, två föreläsare och en skolklass emellan. Allt detta ville vi göra ideellt. Två vana föreläsare som kommer med bra material, ämnen och frågor men ändå är skolorna rädda. Vi fick bland annat höra "Killarna kanske tar illa upp" - Och vad har de att ta illa upp av?

Är det jobbigt för dem att höra att till största del är det män som är förövare när det kommer till sexuellt våld? Är det jobbigt för dem att höra att det inte är okej att ta en tjej på röven och skratta bort det? Skulle de må dåligt av att höra att det inte är okej att kalla en tjej som haft sex med en person för slampa? Samtidigt som de kallar killen som haft sex med halva skolan för kung?

Skolorna verkade även påstå att killar på 14 år är för känsliga i den åldern. Det påståendet är det dummaste jag hört. Om det inte är lägligt att prata med elever om jämställdhet när de är nyblivna tonåringar, när ska vi prata med dem? När de är 25 år och de kanske är försent för dem att förstå att vi inte är så jämställda?

Skolorna försökte även påstå att elever i den åldern är änglar som knappt hört talas om oralsex, porrfilm och weed. Men när jag gick i åttan för inte så många år sedan hade säkerligen hälften av alla i åttan haft sex, supit sig fulla och haft förhållanden. När jag gick i åttan hörde jag nästan dagligen hur killar sa att vissa tjejer hade riktigt porriga bröst, en nice röv eller kuksugarläppar. Varje gång en tjej valde att stå upp för sig själv när detta skedde blev hon utskrattad och hånad. Hon fick frågor som "har du mens eller?" och "Har du inte fått kuk på länge eller?" Jag kommer även ihåg hur vissa lärare kunde be mig skyla mig när jag hade shorts och linne på mig, för killar kan ta illa upp.

Så nej, tonåringar är inte så jävla oskyldiga. De är inte känsliga, i alla fall inte för ett samtal om detta. Tvärtom. Det är nu de behöver det mer än någonsin. Utan ursäkter. Jag påstår inte att killar är hemska, och att tjejer är änglar. Alla ungdomar behöver diskutera detta. Killar måste förstå vissa saker, och tjejer måste förstå vissa saker.

Men det jag stör mig på är hur inkonsekvent sexismen verkligen är. Ena stunden är killar tåliga och starka medan det är tjejer anklagas för att känsliga och lättstötta. Killar ska vara hårda som sten och stå upp för sig själv. Killar ska vara killar som folk så hemskt säger. Men när man ska prata om sexism och jämställdhet behöver killarna skyddas då är de känsliga. Då är det dessutom något positivt att de är så känsliga. För vi ska helt plötsligt behandla varandra med respekt. Vi måste tydligen respektera det faktum att killar helt plötsligt är för känsliga för ett ämne som är oerhört viktigt. Till skillnad från de himlande ögonen, nutte dig-kommentarerna och hånflinen tjejer får ta så fort de visar sig känsliga eller sårbara.

Nej, det är inte synd om killarna för att vi vill hålla ett sånt här föredrag. Det är snarare synd om killarna för skolorna vill hålla sådan viktig information ifrån killarna, för folk helt plötsligt inte tror de kan hantera det. Men det som är ännu mer synd är att på grund av att vi inte får prata med elever om detta ämne så är det som att det inte finns. För talar man inte om det ser ungdomar det inte som något viktigt. Då blir det en vana för killar att de får fortsätta med kränkande "skämt", och det blir en vana för tjejer att bli tagna på röven för att det är vad de tror är bekräftelse.

Kära skolor, sluta vara så jävla fega. Sluta påstå att ni redan gör så mycket för sånt här. Jag har gått i skolan, och jag kan inte komma ihåg en enda gång då vi tog upp jämställdhet och sexism. Jag kan inte ens komma ihåg en enda gång då skolan tog upp homofobi, rasism eller mänskliga rättigheter på något sätt förän jag, 14 år gammal, slog näven i bordet och sa "jag vill föreläsa om HBTQ och mänskliga rättigheter".

Nu räcker det. Skillnad kan göras, men vi måste sluta vara så rädda för att göra det. 

Anastasia Michaelsdotter

Håller du med Anastasia?