Simon Andersson
Simon Andersson - Foto: Privat

"Homosexuell i grundskolan – här är min egen berättelse"

Simon Andersson: "Det var först under mellanstadiet som det märktes hur jag bröt mot samhällets normer. Könsrollen jag utspelade stämde inte ihop med de egenskaper som samhället har tilldelat killar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Simons Anderssons blogg .

Under lågstadiet umgicks jag främst med tjejerna i min klass, just för att det var med dem som jag kom bäst överens med. Jag var aldrig den typen som tyckte om att sparka boll, gräva i sandlådan eller leka krig bland träden på skolgården. 

Jag var den killen som tyckte om hopprep, kulor och rita med kritor på skolgårdens asfaltsmark. Jag umgicks med tjejer under skoltid och efter skoltid. Jag ville inte dra roliga historier under roliga timmen, jag ville stå där uppe klädd i kjol och dansa till Lena PH. För mig var det inget konstigt och det märktes inte av att några andra tyckte det heller.

Det var först under mellanstadiet som det märktes hur jag bröt mot samhällets normer kring killar och tjejer. Könsrollen jag utspelade stämde inte ihop med de egenskaper som samhället har tilldelat killar. De flesta märkte av det och jag fick ta det som en käftsmäll vardagligen.

Det är dags att jag öppnar upp mig en gång för alla. Det är dags att jag berättar vad jag upplevt och bekräfta för andra att de inte är ensamma. Det är dags att visa alla hur samhället ser ut och speciellt för unga HBTQ-personer i tonåren. De homofobiska klasskamraterna finns kvar och det är dags att besegra dem, tillsammans.

Läs mitt blogginlägg om min tid i grundskolan. Där jag fick uppleva verbala trakasserier och orättvisa.

Simon Andersson

/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.