Onsdag 30 Nov
Stockholm

"Hur kan någon skrika rasistiska saker till min 3-åriga dotter?"

. Foto: Privat

Mamman: "Jag har aldrig känt mig kränkt. Igår gjorde jag det. Av en man som måste ha så låg självkänsla och självförakt att han ger sig på en treårig tjej för att hon är av afrikanskt ursprung"

Kommentera (65)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Återpublicering

Det här inlägget publicerades ursprungligen på Matilda Hanssons facebooksida.

Läs det här.

Jag ger mig aldrig in i diskussioner om Pippis pappa, glassen 88:an eller andra liknande saker. Ofta känns det som att nivån blir alltför låg för att få ut något vettigt. Men, det här handlar om min dotter Linnea.

Hon är tre år och bor i Norge. Hon älskar livets goda så som chokladkaka, pannkakor och glass. Fina hårspännen och nagellack. Hon är säkert precis som många andra treåriga tjejer. Hon vill bli doktor eller prinsessa. Skillnaden är väl att Linnea har fått med sig något från två olika världar. Hennes pappa är från Nigeria och jag, hennes mamma, är från Sverige. Det är inget vi ser som är onaturligt. Vi är faktiskt ganska normala. 

Vi är superstolta över henne och hon är precis som alla andra norska/svenska barn. Hon har 3-4 språk med sedan hon föddes, och vi har bara sett det som en fördel, även om hon själv har valt norska som sitt primära språk. Igår var vi i Sverige, i Karlstad dit vi alltid åker. När vi kommer till Linneas mormor och bästa vän så kommer det fram att hon inte är som alla andra. 

När vi står och ska ta ut pengar mitt i city så kommer en man fram och frågor om jag är Linneas mamma. Och jag vänder mig om och svarar ja. Då kommer de värsta orden jag någonsin hört ut ifrån någon människas mun: 

"Hur kan du vara mamma till det där djuret? Såna som hon borde skjutas! Att du inte skäms för att vara mamma till en sån!!!!!!"

Jag trodde aldrig att mitt barn skulle uppleva något sådant - i mitt Sverige, i mitt Värmland och i mitt Karlstad. Att en person kan uttrycka ett sådant hat mot en treårig tjej med bruna ögon och lockigt hår. Det jag vill få fram med det här är att Pippi-diskussionerna kanske inte de värsta. 

Jag har aldrig känt mig kränkt. I går gjorde jag det. Av en man som måste ha så låg självkänsla och självförakt att han ger sig på en treårig tjej för att hon är av afrikanskt ursprung. Det är sånt här vi måste diskutera. Hur man bemöter andra, hur man ser personen och inte färgen. 

Utnyttja möjligheterna som ett mångkulturellt samhälle ger oss. Acceptera aldrig att någon ger sig på barn eller vuxna på grund av deras etnicitet. Att vi står upp för andra medmänniskor oavsett ursprung är självklart. Jag ser att mitt engagemang är viktigare än någonsin och jag kommer aldrig acceptera att någon blir behandlad så förskräckligt som min dotter blev. ALDRIG.

Matilda Hansson,
Världens stoltaste mamma till en svensk-nigeriansk prinsessa

Tror du att rasism är ett stort problem i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (65)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.