Stockholm

"Det är din skyldighet att engagera dig för jämställdhet, Zlatan"

Zandra Hedlund
Zandra Hedlund. Foto: TT/Tom Jerry Boman

Zandra Hedlund: "När du avfärdar kritiken mot Fotbollsgalan som gnäll, säger du indirekt att hela jämställdhetsdebatten inom idrotten handlar om obefogat gnäll".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Zandra Hedlund på Twitter: @zandra_hedlund

Det finns människor ingen får kritisera ostraffat, en av dessa är vår absolut största svenska fotbollsstjärna Zlatan Ibrahimovic. Något jag har skrivit om tidigare.

Zlatan Ibrahimovic är en oerhört skicklig fotbollsspelare och har till följd av detta blivit en riktig superstjärna med tusentals fans i olika åldrar som följer hans minsta vink. Det är en imponerande framgångssaga till följd av många års hårt arbete. Det är en välförtjänt framgång, ingen påstår något annat.

Med kändisskap följer ett ansvar. Som känd person blir du en förebild för alla som ser upp till dig och människor påverkas av vad du tycker. Oavsett om du är rockstjärna, politiker, programledare eller fotbollsstjärna, som offentlig person har du ett ansvar. Dina åsikter smittar av sig, värderas högre. Det finns inga undantag. NEWSFLASH: Zlatan, det gäller även dig.

Du är en förebild. Du har ett ansvar. När du spelar för Sverige representerar du Sverige och dina åsikter väger tungt för svensk idrott. När du vägrar prata om jämställdhet inom fotbollen, när du avfärdar kritiken mot Fotbollsgalan och att TV4 klippte bort hyllningen till Therese Sjögran som gnäll, säger du indirekt att hela jämställdhetsdebatten inom idrotten handlar om obefogat gnäll. När du säger att kritiken mot snedfördelningen inom fotbollen är obefogad, säger du att frågan är oviktig. När du säger att det är ett skämt att ens jämföra damfotboll med herrfotboll, säger du att damfotbollen är ett skämt. Vilket budskap sänder det till unga fotbollstjejer som ser upp till dig?

Damfotboll har alltid nervärderats i förhållande till herrfotboll. Det spelar ingen roll att det svenska damlandslaget är betydligt mer framgångsrikt än herrlandslaget, de får ändå inte i närheten av samma uppmärksamhet, för att inte tala om ekonomisk ersättning. Gång på gång hyllas manliga fotbollsspelare för bedrifter som kvinnliga fotbollsspelare aldrig får någon uppmärksamhet för. Det gäller inte bara fotboll, samma fenomen återfinns i de flesta idrotter och grundas i den allmänna attityden i samhället att mäns idrottutövande är viktigare än kvinnors. Att män är viktigare än kvinnor.

Du har förmågan att påverka. Människor lyssnar på dig. Tusentals personer ser upp till dig och du har möjlighet att förändra. När du säger att jämställdhet inom idrotten är en oviktig fråga, sopar du undan mattan för tusentals unga tjejer som drömmer om en fotbollskarriär. Du säger att de inte är lika viktiga, att de inte har samma rätt att lyckas som du, att deras idrottsutövande inte är lika mycket värt eftersom de råkade födas till fel kön.

Du säger att idrottare inte ska blanda sig i politik, men allt du säger är politiskt. Dina ord har större inverkan på unga fotbollsfans än någon riksdagspolitiker någonsin kommer att ha.

Zlatan, det är dags att du tar ditt ansvar som förebild. Visa att du bryr dig.

Zandra Hedlund,
Feminist, debattör och skribent

Borde Zlatan engagera sig mer för jämställdhet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.