Onsdag 26 Jan
Stockholm

"Livet är för kort för att inte respektera andra människors åsikter"

Emelie Werme
Emelie Werme. Foto: Privat

Emelie Werme: "Livet är för kort för att leva inom strikta ramar. Om man öppnar upp sitt sinne så kommer man finna olika kulturer, klädstilar, levnadsstilar, sexuella läggningar och värderingar intressanta".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emelie Werme arbetar som guide på Lanzarote och tycker att det är sorgligt att människor är så bittra.

"Vi kalkylerar med tiden som att vi hade en evighet." Den meningen, författare okänd, har etsat sig fast i min hjärna, på min näthinna. Vi kalkylerar med tiden som att vi hade en evighet. Där vi fokuserar på att det som är dåligt i våra ögon i stället för det vi finner bra, vi hatar i stället för hylla. 

Paradise Hotel-deltagarna näthatas och någon kallar en vacker treårig flicka med mörk hy ett monster. En vardag som handlar om att imponera på människorna omkring oss, passa in i ett samhälle som inte accepterar människor som sticker ut och att sätta sig själv över alla andra. 

Det är alltför många som har fastnat i en slentrian-vardagstristess där vi existerar i stället för att leva. Förutbestämt har vi alla ett visst antal dagar att leva. Ibland får vi många, ibland får vi få. Vi borde respektera varandras och våra egna dagar i stället för att hata.

Livet är för kort för att inte acceptera och respektera. Det är alldeles för kort för att leva inom strikta ramar med bestämda åsikter. Om man öppnar upp sitt sinne så tror jag att många kommer finna olika kulturer, klädstilar, levnadsstilar, drömmar, hudfärger, sexuella läggningar och värderingar intressanta. Har du rätten att ta glädje av en annans människas dagar, timmar, sekunder för att du tycker att bära slöja är fel i ett svenskt samhälle eller att du tycker det är helt vansinnigt att operera sina bröst? Det viktiga är egentligen inte vad du tycker, utan hur du hanterar dina åsikter. Någon som har gjort bröstimplantat behöver inte veta att du tycker det är idioti. Vem mår bra av det? Finns det någon tjusning i att nervärdera andra människor på grund av att vem dem är och hur de väljer att leva?

Jag tror på att tiden kommer läxa upp dig till slut, jag tror på något kallat karma, att vad du ger är vad du får. Så som att när en fågel lever äter den myror, när fågeln dör blir den uppäten av myror. Ta varken tiden eller omständigheter för givet. Nedvärdera och såra ingen människa medvetet.  En dag är det kanske du som hamnar i andra omständigheter, omständigheter som du aldrig trodde du skulle befinna dig i. Ha detta i ert sinne, av ett träd får du miljoner av tändstickor, bara en tändsticka kan elda ner miljoner av träd.

Vi är alltför många som har glömt bort att det är privilegium att vakna varje dag. Att våra anhöriga är friska och lever. Att vi har ett arbete. Att vi kan göra nästan vad vi vill med våra liv. Så jag ber er att sluta hata, för i slutändan har det ingen betydelse. Sluta skriva att någon är en hora för att den har sex i TV, sluta säga att invandrare förstör vårt samhälle, att någon klär sig fult, drömmer för stort, sluta tro att du är bättre än någon annan. Om vi bryter ner allt så är vi alla bara människor. Livet är så mycket större än oss själva. När verkligheten väl sätter in, då är vi inte så tuffa längre. Ibland är det vi själva eller någon i vår närhet som inte får så många dagar i livet, och då är allt annat irrelevant.

Så vakna upp med tanken att göra ditt eget, dina vänner och familjs liv så vackert som möjligt. Då kan du samtidigt vakna upp med tanken att dina handlingar och ord kan förstöra någon annans och dess anhörigas värdefulla dagar.

Emelie Werme

Ska man acceptera alla människors åsikter?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela