Nella Sarawaran
Nella Sarawaran - Foto: Privat/TT

"Feminism är inget värt om inte jämställdhet finns kvinnor emellan"

Nella Sarawaran: "För mig handlar feminismen om en jämställdhet mellan kvinnor. En jämställdhet mellan den utbildade, friska, mäktiga kvinnan och den outbildade och svaga kvinnan".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Enligt mig så handlar feminismen inte enbart om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det handlar inte bara om att kvinnor ska få tjäna lika mycket som män och att kvinnan ska få vara topless precis som mannen. 

För mig handlar feminismen om en jämställdhet mellan kvinnor. En jämställdhet mellan den allmänutbildade, friska, mäktiga kvinnan och även den outbildade och svagare kvinnan. En jämställdhet där alla kvinnor är medvetna om det faktum att de har rättigheter, att de som kvinnor också har rätten till att tycka och tänka precis som alla andra. En värld där alla vet att ordet feminism existerar och en värld där feminismen är för alla.

Om vi bara i en sekund tänker på skillnaden mellan alla dessa kvinnor runt i världen, kommer vi bli förvånade och fråga oss själva vad frihet och rättvisa egentligen innebär för människor runt i världen. Det finns saker som den allmänna feministen aldrig har hört talas om eftersom att hen lever i den europeiska feminismvärlden där man oftast inte tänker stort, utan synen når endast samhället runt om. 

Varför kämpar vi för jämställdhet mellan kvinnan och mannen när vi inte bryr oss om jämställdheten mellan själva kvinnorna. Varför kämpar vi emot meningen: “Män är bättre än kvinnor” när det redan finns kvinnor som har det bättre än andra kvinnor och ser sig själva bättre än andra kvinnor, mäktigare och starkare. 

Kvinnor som ser sig själva som feminister och kämpar för feminism som inte hela världen får delta i och därmed uppleva. En feminism där de som redan har det hyfsat bra får vara med om. En feminism som kämpar för saker som en stor del av kvinnorna på denna planet aldrig någonsin kan drömma om. Free the nipple? Höjd lön? Rätten till att äga sin egen kropp? Får alla kvinnor verkligen vara med om detta?

Det finns kvinnor i denna värld som kämpar för att vara topless och det finns kvinnor som önskar att de inte var tvungna att gifta sig och ha barn med en äldre främling vid 12-årsåldern. Kvinnor som önskar att hedersmord ej existerade. Kvinnor som helt enkelt önskar sig rätten till att vara värdig och få leva. 

Ser du skillnaden? Ser du de enorma klyftorna och skillnaderna mellan kvinnorna i världen? Vi måste förstå att feminism inte är någonting om det inte finns feminism mellan själva kvinnorna i världen.  Feminism är inte bara skapad för den västerländska kvinnan med bland annat yttrandefrihet, utan den är även skapad för de kvinnor som inte har modet eller rätten att kämpa för att vara kvinna. 

För mig handlar feminismen om att alla kvinnor runt om i världen kämpar för samma mål, i stället för att stå över varandras axlar och skapa en feminism som inte handlar om gemenskap. För mig handlar feminism om rättvisa och gemenskap. För mig handlar feminism om en kamp som alla kvinnor får delta i. Hur skulle det vara om vi kunde sprida de kvinnliga rättigheterna, mänskliga rättigheterna, som vi har här i västvärlden till u-länderna, till de kvinnor som också förtjänar dem? Om vi alla kunde stå på samma linje och kämpa för en internationell feminism där alla får vara med, så kan världen ändras. Tillsammans kan vi skapa rättvisa.

Nella Sarawaran

/
Relaterat
Håller du med Nella?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.