Onsdag 26 Jan
Stockholm

"Feminism är inget värt om inte jämställdhet finns kvinnor emellan"

Nella Sarawaran
Nella Sarawaran. Foto: Privat/TT

Nella Sarawaran: "För mig handlar feminismen om en jämställdhet mellan kvinnor. En jämställdhet mellan den utbildade, friska, mäktiga kvinnan och den outbildade och svaga kvinnan".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Enligt mig så handlar feminismen inte enbart om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det handlar inte bara om att kvinnor ska få tjäna lika mycket som män och att kvinnan ska få vara topless precis som mannen. 

För mig handlar feminismen om en jämställdhet mellan kvinnor. En jämställdhet mellan den allmänutbildade, friska, mäktiga kvinnan och även den outbildade och svagare kvinnan. En jämställdhet där alla kvinnor är medvetna om det faktum att de har rättigheter, att de som kvinnor också har rätten till att tycka och tänka precis som alla andra. En värld där alla vet att ordet feminism existerar och en värld där feminismen är för alla.

Om vi bara i en sekund tänker på skillnaden mellan alla dessa kvinnor runt i världen, kommer vi bli förvånade och fråga oss själva vad frihet och rättvisa egentligen innebär för människor runt i världen. Det finns saker som den allmänna feministen aldrig har hört talas om eftersom att hen lever i den europeiska feminismvärlden där man oftast inte tänker stort, utan synen når endast samhället runt om. 

Varför kämpar vi för jämställdhet mellan kvinnan och mannen när vi inte bryr oss om jämställdheten mellan själva kvinnorna. Varför kämpar vi emot meningen: “Män är bättre än kvinnor” när det redan finns kvinnor som har det bättre än andra kvinnor och ser sig själva bättre än andra kvinnor, mäktigare och starkare. 

Kvinnor som ser sig själva som feminister och kämpar för feminism som inte hela världen får delta i och därmed uppleva. En feminism där de som redan har det hyfsat bra får vara med om. En feminism som kämpar för saker som en stor del av kvinnorna på denna planet aldrig någonsin kan drömma om. Free the nipple? Höjd lön? Rätten till att äga sin egen kropp? Får alla kvinnor verkligen vara med om detta?

Det finns kvinnor i denna värld som kämpar för att vara topless och det finns kvinnor som önskar att de inte var tvungna att gifta sig och ha barn med en äldre främling vid 12-årsåldern. Kvinnor som önskar att hedersmord ej existerade. Kvinnor som helt enkelt önskar sig rätten till att vara värdig och få leva. 

Ser du skillnaden? Ser du de enorma klyftorna och skillnaderna mellan kvinnorna i världen? Vi måste förstå att feminism inte är någonting om det inte finns feminism mellan själva kvinnorna i världen.  Feminism är inte bara skapad för den västerländska kvinnan med bland annat yttrandefrihet, utan den är även skapad för de kvinnor som inte har modet eller rätten att kämpa för att vara kvinna. 

För mig handlar feminismen om att alla kvinnor runt om i världen kämpar för samma mål, i stället för att stå över varandras axlar och skapa en feminism som inte handlar om gemenskap. För mig handlar feminism om rättvisa och gemenskap. För mig handlar feminism om en kamp som alla kvinnor får delta i. Hur skulle det vara om vi kunde sprida de kvinnliga rättigheterna, mänskliga rättigheterna, som vi har här i västvärlden till u-länderna, till de kvinnor som också förtjänar dem? Om vi alla kunde stå på samma linje och kämpa för en internationell feminism där alla får vara med, så kan världen ändras. Tillsammans kan vi skapa rättvisa.

Nella Sarawaran

Håller du med Nella?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela