Gustav Nipe
Gustav Nipe - Foto: Privat

"Jag är rädd för att MP kompromissar bort svenskarnas privatliv"

Gustav Nipe (Ung Pirat): "Vi pirater menar att privatlivet är något som aldrig kan förhandlas bort, därför att integritet är en rättighet. Personlig integritet är en förutsättning för att vi människor ska kunna vara de vi är".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Flera företrädare för Miljöpartiet skrev på Nyheter24 att digital massövervakning kränker människors rätt till privatliv. De lyfter upp att regeringen ska göra en översyn av lagen om elektronisk kommunikation, som är den svenska implementering av datalagringsdirektivet.

Det är jättebra att företrädarna tar tydlig ställning för privatlivet. Miljöpartiet har regeringssamarbete tillsammans med Socialdemokraterna. Tillsammans styr de landet. Miljöpartiet borde inte tillåta att Socialdemokraterna använder dem som informationspolitiskt alibi.

Datalagringsdirektivet är det EU-direktiv som tvingar svenska tele- och internetoperatörer att spara metadata om din kommunikation. Den informationen som sparas är bland annat vilka hemsidor du besöker, vem du ringer och när du skickar SMS. Tidigare i våras beslutade EU-domstolen att direktivet bryter mot de mänskliga rättigheterna. Både Tysklands justitieminister och Österrikes högsta domstol har dödförklarat datalagringen.

Massövervakningen såg ut att rullas tillbaka. Dåvarande alliansregering snabbtillsatte en enmansutredning som kom fram till att den svenska övervakningen skulle fortsätta. Med regeringsskiftet tidigare i höstas fanns det goda förhoppningar om att datalagringen skulle upphöra. Sakansvarig i regeringen är inrikesminister Anders Ygeman. Till radioprogrammet SR Kaliber har han nyligen sagt att han inte är villig att göra om lagarna speciellt mycket. Ygeman är också nöjd med snabbutredningens resultat, att EU-domen inte påverkade svensk lag.

Miljöpartiet har haft en hög svansföring i integritetsfrågorna under hela valrörelsen. Nu sitter de i regeringsställning. Problemet är att massövervakningen fortsätter som om ingenting har hänt. Att göra översyn av en lag betyder ingenting för vår integritet om inte resultatet blir att övervakningen upphör. Varför agerar inte Miljöpartiet nu när de faktiskt har möjlighet att riva upp implementeringen av datalagringsdirektivet?

Vi pirater menar att privatlivet är något som aldrig kan förhandlas bort, därför att integritet är en rättighet. Personlig integritet är en förutsättning för att vi människor ska kunna vara de vi är. Vi måste själva få avgöra vad av vårt privatliv vi vill berätta för andra, och vad vi vill hålla för oss själva. Varken stater eller företag ska därför få spionera på internettrafik och samla uppgifter om oss via nätet. Endast människor misstänkta för brott ska kunna övervakas.

Nu räcker det inte att tycka rätt, nu är det handling som räknas. Är det så att Miljöpartiet har kompromissat bort vårt privatliv eller är de beredda att använda sin regeringsmakt för att stoppa datalagringen? Väljarna måste få besked.

Gustav Nipe,
Förbundsordförande Ung Pirat

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Gustav?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.