Lördag 26 Nov
Stockholm

Efter Mansdagen: "Här är topp 10 tröttsamma killtyper"

Elina Pahnke
Elina Pahnke. Foto: Privat

Elina Pahnke: "För att fira mansdagen kommer här en lista över tröttsamma typer av killar".

Kommentera (411)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Igår var det mansdagen. Trots att männen äger alla andra dagar har någon osoft typ bestämt sig för att de ska få en extra dag markerad i kalendern. För att fira denna hittepå-dag kommer här en lista över tröttsamma typer av killar.

Ledsna killen

Eftersom folk ibland hävdar att killar förlorar nästan lika mycket på patriarkatet som kvinnor så kommer den här killtypen nästan alltid undan. Killar sägs förlora på könsmaktsordningen eftersom de inte kan släppa fram sina känslor och va den där goa mjuka typen som de egentligen vill vara. MEN. Det som händer när en kille vågar vara en mjukis är inte på något sätt frigörande. Fine att alla oavsett vem hen är kan vara ledsen och få hur många kramar hen vill. Men det som definierar ledsna killen är att han bara dyker upp hos sina tjejkompisar när han mår dåligt och får lite tröst och medömkan på grund av att du inte skulle be honom vända i dörren utan du har lärt dig att ställa upp för dina vänner. Av nån knäpp anledning så inser du dock efter ett tag att du aldrig skulle vända dig till honom med dina problem, utan att hela er relation bygger på att du sitter och lyssnar på hans ångest. Ledsna killen själv reflekterar inte över detta utan tycker att ni är tighta och att ni har ett ömsesidigt utbyte av känslor.

Bildkälla 

Killar med fakta

Du vet när du sitter i ett gäng och vissa killar bara slänger ur sig obefogade påståenden utan parenteser eller frågetecken. De liksom berättar att något är på ett sätt utan att ha belägg för det. Medan jag som tjej drillats in i att föra öppna diskussioner, vara ödmjuk och lägga in ett ”kanske” lite här och där kan snubbar göra vilken lögn som helst till en vedertagen sanning. Därför blir en ju helt knäpp av att hänga med den här tröttsamma killtypen! Han gör ju att en får en helt dingding världsbild.

Killar som rättfärdigar sexistiskt beteende med att de är feminister

OBOY vad jag har stött mig på den här killtypen. Han är vänster, lite skön, medveten och påstår sig vara feminist men ÄNDÅ snor han av någon outgrundlig anledning all jävla luft i rummet. Han har läst en massa feministisk litteratur och kan vända och vrida på språket så att det blir genus-godkänt men har aldrig reflekterat över sitt eget beteende och kryddar gärna sina dagar med att dra sexistiska skämt eftersom alla VET att han ju inte är sån. Han ser sig som en bättre typ än snubbar som har en bra kvinnosyn men inga feministiska akademiska meriter och tror att han kan passa in i alla läger, med snubbarna och med feministerna! NEWSFLASH -> Hos mig är du inte välkommen!

Sköna dudes som bekräftar andra sköna dudes

ÅÅÅ dessa killar har det så fucking enkelt! De bara glider in på ett patriarkalt bananskal! De är roliga, rätt snygga och ifrågasätter du den här typen är det alltid DU som råkar illa ut. Det här är populära killen, han behöver inte nödvändigtvis dra sexistiska skämt men är i sin existens antifeminist. Han får en självklar plats och tar den med glädje, och som om det inte var nog finns det alltid folk omkring honom som bekräftar honom; likadana snubbar som dunkar varann i ryggen och onanerar ikapp när de tänker på vilken maktposition de är i. 

Bildkälla

Martyrkillen

Fast något som är ännu mer förjävligt än ovanstående ryggdunkarklubb är killar som tror att det på något sätt skulle vara bättre att sitta och tycka synd om sig själva istället. Det är den här typen av kille som med största sannolikhet har uppfunnit mansdagen. Han är killen som säger ”INTE ALLA MÄN” när du säger att du hatar män och han blir sårad när du driver med honom. Han är en sån jävla TÖNT.

Killar som bara älskar kvinnor

Ännu en devil in disguise. Den här snubben påstår sig vara för jämställdhet eftersom han tycker att kvinnor är såna himla fascinerade varelser. Om kvinnor styrde världen skulle det vara fred!, tänker han. Han kanske drar ett plirigt skämt om att hans fru bestämmer allt hemma och ger sken av att stå tillbaka till förmån för henne, men egentligen är det bara ännu ett utfall av hans maktposition. Liksom, ”kolla min maktställning är så ohotad att jag kan skämta om att jag inte har makt”. Skulle en kvinna skämta om att hennes man tog alla beslut hemma och var fett bossy (vilket är mer troligt) så skulle ju alla tänka WTF, han verkar skitobehaglig! Men har en redan makt så har en råd att skoja runt om att inte ha det. Den här typen har en skitstereotyp bild av vad en kvinna ska vara; sval, härlig, ödmjuk, vårdande och eftersom han gillar att hon tar hand om honom så är han ju FÖR kvinnor i samhället!!

Killar som hatar kvinnor

Denna ligger inte långt ifrån sexan och innehåller alla osofta. Våldtäktsmän, män som slår, män som är svartsjuka på sina flickvänner på grund av att de tror att de äger henne, män som härskar, pappor som fuckar upp sina familjer, män som äger företag, män med makt som inte använder makten till att se till att män har mindre makt, alla män som varje dag aktivt eller passivt upprätthåller patriarkatet. Män som inte lyssnar på kvinnor som säger nej, män som bekräftar kvinnor fast de inte ber om det, män som trycker ner kvinnor, bestraffar, osynliggör och föraktar kvinnor. 

Bildkälla 

Spontana killen

Spontana killen undrar varför inte brudar är lite mer FRISLÄPPTA. Han är ju det! Han kan *hoppa på ett tåg och resa vart han vill* eller göra nåt spårat crazy på en fest. Han kan dra knäppa skämt och göra utspel och alla tycker att han är vild och härlig. Han tycker att brudar ofta är tråkiga men fattar inte att den enda anledningen till att han kan glassa runt i världen är för att hans morsa betalar hans spontana tågbiljett hem och hans tjejkompisar städar undan efter hans roliga festupptåg.

Mystiska killen

I samma kategori som ledsna killen hittar vi den svåra, mystiska killen. Han som får folk att känna sig utvalda genom att bara ge lite lite lite hela tiden och sedan dra sig undan. Han som anser att hans livshistoria är knepigare än alla andras. Han lyssnar på obskyra band och gillar ”deras tidiga grejer”. Han ser sig själv som självständig men går fullständigt under om han inte har folk omkring sig som bejakar hans egensinnighet.  När folk börjar tröttna på honom släpper han till lite för att folk åter igen ska påminnas om att han är speciell och när han har dem runt lillfingret börjar han svåra sig igen. 

Moralist-killen

Den moraliserande snubben är lite *free* och lite spirituell, har förmodligen blivit fett bortskämd av sina föräldrar vilket har fått honom att tro att han är superior. Medan vi ”vanliga människor” är förbannade och trötta på den här världen så sätter han sig själv på en moralisk piedestal där en ska vara GLAD och uppskatta livets goda. Varför inte börja med yoga istället för att se så tjurig ut? Eftersom att han inte stött på några motgångar utan ständigt blivit bekräftad så ser han det som varje persons eget ansvar att göra sig fri. Han är en jävla love-hater som uppmuntrats sönder av omgivningen och därför tror sig veta folks bästa. Denna listan skulle han kommentera med: Varför inte bekämpa patriarkatet med kärlek istället?

Elina Pahnke

Känner du igen de här killtyperna?
Tack för din röst!
Kommentera (411)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.