Stockholm

"Trots vad SD säger så har Sverige generös invandring och tillväxt"

Fredrik Schulte (M)
Fredrik Schulte (M). Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Schulte (M): "Sedan 2006 har Sverige haft västvärldens starkaste tillväxt, och parallellt med detta har vi haft västvärldens kanske mest generösa invandringspolitik. Hur förklarar SD detta?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Fredrik Schulte på Twitter: @fredrikschulte

Att Sverige har en övergripande sett positiv samhällsutveckling trots västvärldens mest en generös invandring har nu även Kent Ekeroth (SD) erkänt i en riksdagsdebatt. Däremot svarade han inte på hur de problem som finns blir bättre av hans partis förslag att dubbla regeringens bidragshöjningar till de som inte arbetar.

Sedan 2006 har Sverige haft västvärldens starkaste tillväxt (undantaget de råvarudrivna ekonomierna Norge och Australien samt ”skatteparadiset” Luxemburg), högst sysselsättningsökning och största ökning av antalet nya riktiga jobb. Vi är det enda EU-landet som minskat vår statsskuld, tryggheten har ökat liksom resurserna till välfärden. Parallellt med detta har vi haft västvärldens kanske mest generösa invandringspolitik. Hur förklarar Sverigedemokraterna detta givet den mycket dystra beskrivning de gör av den förda migrationspolitiken? Om det är så illa varför går det så bra?

Under riksdagens allmänpolitiska debatt fick jag en ovanlig möjlighet att ställa bland annat denna fråga till Kent Ekeroth (SD:s ledamöter deltar sällan i riksdagsdebatterna). Ekeroth svarade då att ”Sverige har gått bra trots invandringen”. Låt oss då för en sekund se världen utifrån Ekeroths (SD) ögon. Låt oss anta att de dryga 800 000 utrikes födda som arbetar (dessutom fler timmar i veckan än inrikesfödda) inte har en relevant betydelse för Sveriges ekonomi. Låt oss anta att svenska kunskapsintensiva näringar inte skriker efter kvalificerad arbetskraft så som indiska IT-tekniker. 

Låt oss anta att det bara är en slump att det är så många utrikes födda som sliter som lokalvårdare, taxichaufförer, vårdbiträden och så vidare och utför samhällsnödvändiga tjänster ofta till låga löner. Inte att många infödda svenskar tycker sig vara för fina för samma jobb. Låt oss bortse från att svensk exportindustri gynnas av invandring och att en mix av olika etniska bakgrunder skapar en mer dynamisk kosmopolitisk miljö som driver innovationskraft. 

Hur stor skada kan man som mest påstå att den förda invandringspolitiken åsamkar? Ekeroth sa det själv: ”Sverige har gått bra trots invandringen”. Det är svårt att med intellektuell heder i behåll påstå att vår generösa migrationspolitik har haft en så otroligt negativ effekt på samhällsutvecklingen (om man inte har en principiell invändning mot att människor med olika etniciteter lever tillsammans).

Därmed inte sagt att det inte existerar problem. Sysselsättningen bland utrikes födda är alldeles för låg och många fastnar i ett långvarigt utanförskap. Detta i kombination med boende i områden med många andra som är i samma situation skapar oundvikligt samhällsproblem. Det är därför arbetslinjen är så viktig. För att komma tillrätta med detta bör vi säkerställa två saker:

1. Arbete måste löna sig! Då kommer vi också till en annan fråga jag ställde till Ekeroth men aldrig fick svar på: regeringen chockhöjer nu bidragen för de som inte arbetar. SD vill gå ännu längre. På vilket sätt får vi fler utrikes födda i utanförskapsområden i arbete genom att dubbla bidragen?

2. Vi måste se över vårt regelverk för anhöriginvandringen som i dag är så gott som oreglerad. Den som vill ta hit nära och kära som saknar asylskäl bör samtidigt kunna garantera deras försörjning.

Då skulle det bli mycket svårt att förneka invandringens sammantagna fördelar för Sverige. Det skulle också möjliggöra att Sverige kan ta ett ännu större ansvar för de absolut mest utsatta som flyr för sina liv.

Fredrik Schulte (M),
Riksdagsledamot

Håller du med Fredrik?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.