Alexandra Wattman
Alexandra Wattman - Foto: Privat

"Sluta kritisera våra kroppar, sluta ha åsikter, sluta bry er!"

Alexandra Wattman: "Det finns många olika anledningar till varför man (ja, jag har också gjort det) väljer att lägga sig under kniven för att ändra saker med sitt utseende. Det är VÅR ensak".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu har det blossat upp en debatt om att kända, och okända, kvinnor kraftigt retuscherar sina selfies på nätet. Marie Serneholt, Tilde de Paula, Carolina Gynning och andra så kallade förebilder. Nu kanske du tänker "Men finns det inte viktigare saker att bry sig om?" Och jo, det finns och kommer alltid finnas viktigare saker att bry sig om, men eftersom jag inte tycker det argumentet är hållbart och eftersom jag ser det här som en del av en struktur väljer jag att bry mig om detta också.

Jag kan absolut förstå att det finns en problematik kring retuschering, det kan signalera att verkligheten är ful och något att skämmas över. Att det är fult att åldras och att det är skamligt att inte vara perfekt. Det kan få oss, när våra förebilder gör detta, att sträva efter ett perfekt ideal som gör att många känner sig fel som de är. Utan retuscheringen.

Men det som händer när vi angriper dessa kvinnor, för det är vad vi gör när vi kritiserar på det sättet som media nu gjort, är att det blir en shaming, och att vi ger dessa kvinnor en dubbelbestraffning. Precis samma sak händer när kvinnor som väljer att göra skönhetsingrepp på sin kropp kritiseras och smutskastas för att de inte är "naturliga".

I dag är det jävligt jobbigt att växa upp som kvinna med alla skönhetskrav och all utseendehets som gäller. Så jobbigt att en del väljer att ta sina egna liv på grund av att de inte orkar inte mer. Ja, det är jobbigt för män också med det rådande maskulinitetsidealet, och det är en annan debatt, men inte alls på samma sätt. Kvinnor kritiseras dagligen öppet för sin vikt, sin rumpa, bröststorlek, läppfyllnad, mage och så vidare, kan fortsätta in i absurdum. Vi objektifieras och dissikeras redan från barnsben. Flickor ska tänka på utseende och leka med dockor och pojkar leka krig, de får vara skrikiga och ta för sig.

Det finns många olika anledningar till varför man (ja, jag har också gjort det) väljer att lägga sig under kniven för att ändra saker med sitt utseende. Många olika. 

Men till er främst män (och kvinnor, för den delen): SLUTA kritisera kvinnors kroppar! Sluta ha åsikter, sluta bry er! Sluta tro att ni har rätt att kommentera våra utseenden och våra kroppar som att de vore offentliga jävla institutioner. Ni äger inte oss, vi äger oss själva och om vi inte bett om er åsikt, håll TYST. Låt oss ta vilka bilder vi vill, låt oss retuschera hur mycket vi vill. Det är VÅR ensak.

Och vill ni göra världen till en bättre plats, utan ett stenhårt ideal som får unga att må dåligt och känna att de inte kan vara sig själva och passa in, ARBETA från GRUNDEN i stället för att ytterligare ta er rätten att bestämma och tycka till öppet om vad kvinnor gör med sina egna kroppar och hur de väljer att se ut!

Arbeta på en STRUKTURELL NIVÅ, börja på dagis med att försöka ta bort de könsroller som är inristade i sten redan från barnsben och sluta tilldela barn egenskaper utifrån deras könsorgan. 

Låt alla få vara som de är. Se till att vi får ordentligt med genuspedagogik infört i det svenska skolsystemet, även högre upp i klasserna. Förbättra sexualkunskapen. Jobba mot den rådande våldtäktskulturen i musik och filmbranschen. Engagera dig för att kvinnor ska ha samma lön som män för lika utfört arbete. Så är det inte i dag. Engagera dig för att ändra statistiken som avslöjar att många kvinnor du känner eller har känt har blivit utsatta för sexuella övergrepp/ våldtäkt. Engagera dig för att kvinnor i allmänhet ska slippa vara rädda för att gå hem eller ta omvägar när det är mörkt ute med samma statistik i åtanke. Se till att debatten handlar om att det är OK att vara olika, att var och en bestämmer över sitt eget utseende och att ingen annan har rätt att bestämma över din kropp! I stället för att hitta fler sätt att kritisera kvinnor på.

Alexandra Wattman

/
/
/
/
/
/
Kritiseras kvinnors kroppar för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.