Madelene, 16: "För sista gången: feminism är inte manshat"

Madelene Svensson: "Om du är en av de som inte vill kalla dig feminist för att det gått över styr, tänk en gång till. Feminismen har inte gått för långt, men hela den feministiska debatten får mer uppmärksamhet, vilket är bra"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen när jag som vanligt skrolladeigenom min facebookfeed så hittade jag en debatt somgenast fångade min uppmärksamhet. Debatten handlade om feminism,och bland alla kommentarer så fanns det en kille sominte bara tyckte att feminismen har gått över styr, utan även attfeminister kan jämföras med nynazister.

Dåär min fråga, vet den här killen ens vad nynazism är? Han blandar ihop extremism och feminism, vilket är ett vanligt fel när vita, medelålders cismän eller outbildade unga killar skaargumentera om feminismens negativa sidor. Det finns absolutextremister, men de representerar inte alls hela feminismen, eller alla feminister. Jag vet inte hur många gånger folk ska behöva sägadet, it's never enough it seems, men här kommer det: feminism ärinte manshat. 

Feminism handlar om attse hur samhället ser ut. Ett verktyg för att kunna analysera om hur makten i samhället fördelas mellan könen. Det finns så många som säger att feminismenhar "gått över styr", trots att det inte alls är så det ligger till. Man lurar sig själva att låta en extrem minoritet representera den stora massan av "vanliga" feminister som inte gillar maktstrukturerna isamhället - vilket inte alls är konstigt med tanke på att detfaktiskt inte är jämställt än.

Killarblir rädda så fort de hör ordet feminism, de vill inte bliassocierade med Feministiskt Initiativ, extremister eller dylikt. Men hör på nu: ni har missat hela poängen, kära vänner - feminismen handlar om att uppnåjämställdhet, nothing else. Feministiskt initiativ är ettpolitiskt parti som grundar sig i ideologin feminism, och derashuvudfråga är feminism ja - men att vara feminist innebär inte nödvändigtvis attman stödjer deras politik. Det är inte feminismen som gått överstyr, för feminism behövs fortfarande. 

Jag börjar bli trött på antifeminister som försöker vrida om begreppet till någonting detinte är. Det gäller att skilja på vad enskilda individer säger, och feminismen i stort. Feminister är inte manshatare, däremot finns detsäkert individer som hatar män, men det får stå för dem. 

Feminismen är en rörelse bestående av kvinnor som genom historien har utsatts för ett strukturellt förtryck. Feminismen behövs för attkunna ge de förtryckta i samhället samma förutsättningar som demed högre maktposition och som är mer privilegierade. Männen.

Argumentet"men män har det också svårt i samhället" är interelevant i sammanhanget. Det handlar återigen om att kunna skilja på individen ochsamhällsstrukturerna. Självklart har män det svårt, men vi leverinte i ett matriarkat. Män är inte det kön som förtrycks. Män riskerar inte att bli nekad ett jobb på grund av att de kommer att föda barn iframtiden. Män tjänar inte mindre pengar än en kvinna med exakt samma jobb.

Om du ären av de som inte vill kalla dig feminist för att det gått överstyr, tänk en gång till. Feminismen har inte gått för långt, men hela den feministiska debatten får mer uppmärksamhet, vilket är bra. De här frågorna ska diskuteras, vi behöver mer diskussion och mer feminism i samhället. Se dock till att du förstår ordetsinnebörd innan du ger dig in i debatten. Att kalla sig feminist äratt man är för jämställdhet, inget annat. Det borde alla vara, och alla borde med stolthet kalla sig för feminister.

Madelene Svensson,
Stolt feminist

/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.