Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det sexualiserade våldet följer oss in i graven"

- 26/11/2014, 14:03

Privat

Vilma Bolding, Ung Vänster: "Det är dags för politiker och makthavare att ta det sexualiserade våldet på allvar och inte leva kvar i sin tankebubbla om Sverige som ett jämställt land"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige omnämns ofta som ”världens mest jämställda land”. En beskrivning som dels är osann och dels är ett enormt osynliggörande av det sexualiserade våldet. Man målar upp en bild av vissa länder ”som mer jämställda” och vissa länder som mindre – ett enormt problematiskt synsätt som blundar för det faktum att könsmaktsordningen genomsyrar alla samhällen men även alla bitar av själva samhället.

Det grövsta uttrycket för könsmaktsordningen är det sexualiserade våldet – alltså allt psykiskt och fysiskt våld som vi som kvinnor blir utsatta för, just för att vi är kvinnor. Det sexualiserade våldet kan vara allt från att bli kallad skällsord till våldtäkt eller misshandel. 

Hälften av alla tjejer över 15 år uppger att de någon gång blivit utsatta för våld av en man. Var tredje vecka dödas en kvinna av sin partner. I Sverige är sker det 700 våldtäkter varje vecka, det innebär att en kvinna i kvarten blir våldtagen – endast 3 våldtäkter får en fällande dom. Mörkertalet, alltså alla de som väljer att inte anmäla, ligger på runt 75-80 procent.

Att säga att vi lever i ett jämställt land, är enligt mig att spotta oss som utsetts för det sexualiserade våldet i ansiktet.

Jag kommer ihåg hur man behandlade flickor och pojkar olika på dagiset. Killarna drog tjejerna i håret och vi tjejer förväntades vara tacksamma, eftersom ”han gör det för att han gillar dig”. Vi förväntades ta emot och vara glada. Killarna gavs makten över våra kroppar. På högstadiet gick tafsningar och kommentarer om att man var en hora förbi obemärkt, eftersom ”han bara skämtade”. Tafsningar på krogen leder till att vi tjejer blir skuldbelagda för att vi ”hade fel kläder på oss” eller för att vi ”var för fulla” istället för att man lägger skulden på de som utövar det sexualiserade våldet.

Medan politiker och makthavare inte tar det sexualiserade våldet på allvar, tar vi istället saken i egna händer. Under den senaste veckan har vi intensifierat arbetet med det feministiska självförsvaret och hållit pass runt om i hela landet. Det feministiska självförsvaret är ett självförsvar grundat av tjejer för tjejer och syftar till att stärka tjejer som grupp och som individer. Det feministiska självförsvaret är också ett svar mot det sexualiserade våldet och genom självförsvaret skapar vi ett rum där tjejer får chans att diskutera sina egna erfarenheter utan att någon snubbe stör. 

Det är dags för politiker och makthavare att ta det sexualiserade våldet på allvar och inte leva kvar i sin tankebubbla om Sverige som ett jämställt land. Det är dags att lägga skulden där den hör hemma – på de som utövar det sexualiserade våldet och det är dags att lyssna på oss som utsätts för det. 

Vilma Bolding,
Instruktör i feministiskt självförsvar och ordförande för Ung Vänster Skåne