Ella Hursti, Sara Gille
Ella Hursti, Sara Gille - Foto: Privat

"Det handlar inte om klass i Ferguson, det handlar om ras"

Ella Hursti och Sara Gille: "I Bundy Ranch skedde en våldsam demonstration, men där var människorna vita, och därför var det inga arresterade, ingen tårgas användes och varken media eller journalister var på plats".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ella Hursti och Sara Gillevi studerar på gymnasiet och är bosatta i Uppsala.

Att det i staden Ferguson, USA har skett en hel del häpnadsväckande händelser senaste tiden kan ingen ha missat. Vad dock folk kan ha missat är vad detta beror på.

Den nionde augusti i år dog Michael Brown, en svart ungdom skjuten av en vit poliskonstapel. Michael var helt obeväpnad men ändå så sköt polisen honom. Det har visats fall där vita har haft vapen riktade mot poliskonstaplar, men att det då tog timmar innan polisen själv sköt för självförsvar - och i detta fall då enbart en gång, i jämförelse med Michael som blev skjuten sex gånger. 

Michael var inte heller skyldig till något brott som skulle kunna motivera att bli mördad på detta vis. Detta är tyvärr ingen ny företeelse, denna rasism som sker i samband med en poliskår överrepresenterad av vita med hemska fördomar ger utlopp för detta. När han blev skjuten var han endast misstänkt för snatteri i en lokal butik, detta blev han skjuten till döds för. Michael är tyvärr inte ensam i detta slag, en annan afroamerikansk vid namn Tamir Rice, på 12 år hade ett leksaksvapen synligt och blev för det dödad av en poliskonstapel. Ett ytterligare exempel är en afroamerikansk ungdom som fick 26 års fängelse för att ha dödat en polishund, men poliskonstapeln som dödade tolvåriga Tamir fick inget straff överhuvudtaget. 

Detta är ett resultat av strukturer i form av utbredd rasism, den vita poliskåren drar slutsatser att alla rasifierade är kriminella och farliga och att vita inte skulle vara det i samma omfattning. Det var en invånare i Cleveland där incidenten med Tamir skedde i som anmälde till polisen. Hen som ringde sa att det var en person som gick runt i en park med ett antagligen leksaksvapen, men att folk ändå blev rädda. Operatören på andra sidan frågade tre gånger om individen var svart eller vit, vad nu det skulle ha med saken och göra. 

Detta är ingenting annat än rasism i sitt värsta slag. Tamir var tolv år med en leksakspistol i en park, han blev skjuten till döds av poliskonstaplar endast sekunder efter de fick syn på honom. När en vit man var i en park, alltså exakt samma fall fast skillnaden var hans hudfärg hade haft en äkta pistol laddad och dessutom riktad mot poliskonstapeln tog det över en timme innan polisen avlöste ett skott. Detta skott dödade inte heller mannen. Vad är detta om inte rasism i sitt renaste slag?

Även om detta är så tydligt rasism så väljer flertalet debattörer att vinkla denna fråga på ett helt annat vis. De talar om 'klassförakt' och gör detta till en klassfråga. Den tydligt profilerade vita vänsterdebattören Göran Greider är en av utav dessa som gör denna kamp till sin egna. Sympatiserar själv också till vänster och har alltid tyckt det Greider skriver är väldigt bra och väl uttänkt, men detta var en väldig smaklös analys. 

Självklart välkomnas en mer nyanserad debatt kring denna Ferguson-fråga, men att så tydligt säga att det skulle vara en klassfråga? Det är först och främst en antirasism-fråga, vilket för få lyfter. Den vita underklassen drabbas inte av att bli felaktigt behandla av poliser på grund av strukturer av rasism, därför är det ingen klassfråga. Parter som står på polisens sida i dessa händelser har bevisats vara bland annat KKK. Att polisstyrkorna är också medvetna om detta utan göra avstånd från KKK som står för hemsk rasism är avskyvärt och därför är den tillit afroamerikaner har tappat till polisen i högsta grad befogad. 

I Bundy Ranch skedde en våldsam demonstration, de i protesttåget bar vapen och demonstranterna var hotfulla. Där var människorna vita, och därför var det inga arresterade, ingen tårgas användes och varken media eller journalister var på plats för att uppmärksamma detta. När det i Ferguson sker en fredlig demonstration och inga i protesttåget bar vapen så blir ändå över hundra arresterande, tårgas användes och de fredliga demonstrationerna blev skjutna av polisen. Över tretton journalister var på plats och dessa demonstrationer skriver media om världen över.

Detta är endast på grund av deras hudfärg denna orättvisa behandling sker, även om detta drabbar främst individer i underklassen så är det inte orsaken till problemet. Utan orsaken är enbart rasism, och lösningen är också då enbart antirasism. Den dröm Martin Luther King talade så väl om ses än i dag av afroamerikaner i USA på grund deras bristande förtroende till rättsväsandet i landet fortfarande endast som en dröm.

Ella Hursti,
Sara Gille

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.