Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är dags att bjuda in framtidens språk till grundskolan"

- 30/11/2014, 12:58 -

Privat

"Gustav Fridolin, som utbildningsminister ansvaret ligger nu i dina händer. Nu har du chansen att visa svenska folket att du förtjänar din nya post, du har chansen att gå ett steg i rätt riktning för att förbättra den svenska skolan"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi lever mitt i en enorm teknikrevolution och arbetsmarknaden jagar dem men trots detta väljer allt färre svenskar att utbilda sig till programmerare. Frågan är då vad den svenska skolan gör? Jo, man står naivt och ser på samtidigt som vi blir omkörda i 380 kilometer i timmen av våra konkurrenter ute i världen som har förstått lösningen för länge sedan. Det är dags att bjuda in framtidens språk och göra programmering till ett obligatoriskt ämne redan i grundskolan. 

Vi kan inte längre blunda för att vår vardag håller på att bli mer och mer beroende av teknik och uppkoppling. En undersökning gjord av IAB Sverige visar att hela 86% av det svenska folket har en Smartphone och 89% har en dator med internetuppkoppling. Internet introducerades för allmänheten i Sverige år 1994 och sedan dess har det hela tiden gjorts nya tekniska framsteg inom olika användningsområden. Vad nästa tekniska framsteg kommer att bli kan ingen människa idag veta säkert. Däremot kan jag utan oro sätta mitt liv på spel att det kommer krävas kunskap i programmering för att utföra det. Så låt oss göra programmering till ett obligatoriskt ämne så kanske det är en svensk elev som står bakom nästa tekniska under. 

Jag förstår att det finns folk som kan tycka att mitt förslag är onödigt. Då vi i Sverige redan har gjort och fortsätter att göra stora satsningar med att digitalisera skolan genom att lägga ned mycket pengar på att köpa in datorer till elever och personal. Man försöker även digitalisera undervisningen mer och mer. Så det borde väl leda till att eleverna redan kan använda datorer? 

I skolan som jag själv går i har vi elever fått väldigt fina datorer och det mesta av undervisningen sker på något sätt digitalt då vi arbetar mycket med våra datorer. Under en vanlig skoldag rör jag knappt en penna. Jag är övertygad om att elever i skolor runt om i Sverige har lärt sig mer om datorer och it sedan de fick dem till sin skola. På samma sätt är jag övertygad om att de flesta barn och ungdomar idag använder en dator eller mobil även hemmavid och på så sätt lär sig väldigt naturligt att använda digitala redskap. Det är inte där problemet ligger. Problemet är att vi lär våra barn och ungdomar hur vi använder dem men vi lär väldigt få tekniken bakom och hur det går till när man programmerar dessa redskap. Vi måste fråga oss själva: ska vi endast lära våra barn att betala, tacka och äta den mat som serveras eller ska vi även lära dem att själva laga maten?

Det råder inga tvivel om att det är brist på programmerare i Sverige. En undersökning gjord av code.org (en organisation som arbetar för ökad programmering undervisning i skolan) visar att år 2020 kommer det att finnas en miljon fler programmeringsjobb än programmerare i världen. Genom att införa programmering som ett obligatorisk ämne i grundskolan kommer vi att redan från tidig ålder väcka intresse hos eleverna vilket leder till större chanser att de väljer att utbilda sig till programmerare. På så sätt kommer Sverige att kunna konkurrera internationellt om dessa jobb.

Jag har länge haft en dröm, en dröm om att en dag göra en egen app, hemsida eller liknande. För att göra det krävs det såklart kunskap i programmering och om jag som ungdom vill lära mig det hänvisas jag till dyra helgkurser och kilostunga böcker. Det har lett till att jag har lagt min dröm på is och har inte haft tid eller möjlighet att ta tag i det. Jag vet att jag inte är ensam om detta. Genom att införa programmering som ett obligatoriskt ämne är jag övertygad om att flera unga personer kommer att våga ta liknande initiativ och förverkliga sina drömmar. Jag är även övertygad om att flera tomma blickar och gäspningar i klassrummen skulle bytas ut mot engagerade och intresserade elever. Detta då man vet att kunskaperna i ämnet kan öppna så många olika dörrar och möjligheter senare i arbetslivet. 

Jag menar inte att alla Sveriges ungdomar ska utbilda sig till programmerare, dock menar jag att det är hög tid att Sverige inser att det är stort problem att färre väljer att utbilda sig till programmerare. Att vi ska haka på racet mot en modernare framtid och att vi slutar stå naivt och titta på medan resten av världen kör om oss i raketfart. Att svenska ungdomar inte bara är ungdomar utan hela Sveriges framtid. Som vi har i uppgift att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för att de ska kunna föra landet vidare på ett bra sätt. 

Gustav Fridolin, som utbildningsminister ansvaret ligger nu i dina händer. Nu har du chansen att visa svenska folket att du förtjänar din nya post, du har chansen att gå ett steg i rätt riktning för att förbättra den svenska skolan. Gustav du måste nu fråga dig själv om inte nu, när? Ska du förstå att vi måste införa programmering i grundskolan och se till att våra ungdomar får lära sig framtidens språk. 

Jag uppmanar inte bara vår utbildningsminister utan även skolor runt om i landet. Våga ta egna initiativ och börja inse att många av framtidens jobb inte kommer skapas bakom symaskiner, eller en gitarr utan istället bakom en dator med hjälp av framtidens språk, programmering.

Edvard Olsson, 14