Camilla Björkbom
Camilla Björkbom - Foto: Hendrik Zeitler/TT

Djurens Rätt: "Vi försvarar minkar – ni försvarar bara pengar"

Camilla Björkbom: "Djurens Rätts arbete bygger på kunskap om djurs behov och naturliga beteende. Till skillnad från Svensk Mink har vi inget eget vinstintresse av det vi gör, vi företräder djuren."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Camilla Björkbom på Twitter: @CamillaBjorkbom

Svensk Minks vd Johan Dalén skriver på Nyheter24 att Djurens Rätt sprider lögner, förtal, skrämmer och idkar åsiktscensur när det gäller pälsdjursfarmning. Själv företräder Dalén ett vinstintresse som tjänar stora pengar på att stänga in minkar i små burar.

Johan Dalén använder ord som skrämsel, djurrättslobby, åsiktscensur, lögner och förtal. När de övriga argumenten tryter är det något som ofta tas till: man angriper motståndaren. 

Djurens Rätts arbete bygger på kunskap om djurs behov och naturliga beteende. Till skillnad från Svensk Mink har vi inget eget vinstintresse av det vi gör, vi företräder djuren. Medan Svensk Mink försvarar vinstintresset står vi upp för vad 8 av 10 svenskar tycker, nämligen att det är något djupt fel i att föda upp djur i bur för päls. Dessa människor har inte blivit ”lurade av djurlobbyn”. De har tänkt själva.

Över 100 klädföretag som finns med på Djurens Rätts pälsfria lista har tagit avstånd från päls. De vet att deras konsumenter inte vill riskera att av misstag få med sig en jacka med en pälskrage. Att det är svårt för konsumenter att se skillnad på djurpäls och fuskpäls visades inte minst när inte ens Svensk Mink kan se skillnad. Svensk Mink jublade över att programledaren Petra Mede i melodifestivalen bar en vit rävpäls. Det var bara det att det visade sig att Mede, valt, just det, en fuskpäls.

Det som Dalén kallar för djurrättslobby är Sveriges största djurrättsorganisation. Vi är en folkrörelse med 36 000 medlemmar, medan Svensk Mink företräder omkring 75 minkfarmare som vill fortsätta att tjäna pengar i miljonklassen. Vi redovisar öppet våra opinionsundersökningar och råmaterial, till skillnad från Svensk Mink som trots förfrågningar vägrar lämna ut sin opinionsundersökning till allmänheten. Johan Dalén skriver att pälsbranschens "dörr alltid står öppen". Burarna där minkarna hålls är däremot alltid stängda.

Jag skulle akta mig för att, som Dalén gör, slänga ur mig att svenska minkar har det bäst i världen när lägstanivån är så låg. De minkar som har det bäst i världen är naturligtvis de minkar som lever i det vilda i Nordamerika. Översatt till mänskliga mått är burarnas storlek att jämföra med ett litet badrum med lågt i tak. Minkar, som är ensamlevande rovdjur med behov av att klättra, simma, jaga och röra sig över stora ytor får inte sina behov tillgodosedda genom att de får bollar att leka med i burarna.

Det går inte att komma undan att diskutera om det är etiskt acceptabelt att ta ifrån djur allt som är viktigt för dem bara för att någon vill tjäna pengar på deras päls. Är vi beredda att sätta stopp för en behandling av djur som i dag redan är avvecklad i många andra EU-länder? Det finns andra värden att försvara än de ekonomiska.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
/
/
Är minkfarmer omoraliska?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.