Ida Drougge (M)
Ida Drougge (M) - Foto: Privat

Ida Drougge (M): "90-dagarsgaranti blev 90 dagars-regering"

Ida Drougge (M): "Ett av Löfvens stora misstag är att han inte fullt ut förstår att vi i Alliansen faktiskt står för vårt ord och löften om att rösta på vår egen budget."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Ida Drougge på Twitter: @idadrougge

Det är en historisk dag där en svag minoritetsregering valde att utlysa extraval i stället för att ta ansvar. Vägen mot detta har kantats av käbbel, spruckna vallöften och uppskjutna problem. 90-dagarsgarantin skrotades och regeringen blev till en 90 dagars-regering. Nu handlar det om att säkra jobben, tillväxten och möjligheten att fortsätta infrastrukturssatsningar som Förbifart Stockholm. 

Sveriges största parti som har sagt sig ha en erkänd skicklig förhandlare till ledare fortsätter tyvärr leka fackpamp i stället för statsminister. Till dig Stefan Löfven har jag bara en sak att säga: Du är inte IF metall och du kan inte varsla om extraval i hopp om att vi i Alliansen ska komma knackande på din dörr. Jag är redo för valkamp och kommer inte vänta till 29 december för att få något slutgiltigt besked.

Ett av Löfvens stora misstag är att han inte fullt ut förstår att vi i Alliansen faktiskt står för vårt ord och löften om att rösta på vår egen budget. Att Socialdemokraterna menar att valrörelsen är över och därför får man överge alla löften man gav är att kraftigt underskatta väljarna och att missförstå politikens roll. Vi menar att vi håller vad vi lovar, det är ett riktigt ingångsvärde. Ansvaret för denna uppståndelse är givetvis också Sverigedemokraternas val att lämna praxis, något dock Löfven själv bäddat för när han frångick densamma vid senaste budgetomröstningen.

Nästa steg för Moderaterna och Alliansen är att nu gå till vår egen politik och snabbt lära av den valrörelse vi precis lämnat bakom oss. Vi har redan i vår valanalys dragit rätt slutsatser, nu behöver vi ta dem till oss och visa att vi har förstått. Min utgångspunkt framåt är därför att Alliansen behöver tydliggöra och stärka sina reformförslag för säkrad stark ekonomi och fler jobb. Ytterst handlar det om fler förslag för för jobben, utöver den budget som ligger.

Krisen i vår omvärld påverkar oss och regeringens misslyckanden förbättrar inget. Vår ekonomi står i dag stark men det beror på att vi skött ekonomin väl och tagit långsiktig hållbara beslut som säkrar tillväxt och fler jobb. Utmaningarna för jobben ändras nu delvis och framöver behöver drivkrafterna att arbeta öka ännu mer för nyanlända och unga som står längst bort från arbetsmarknaden.

Vi behöver formulera en framtidsvision om hur jobben ska bli fler och hur det hänger ihop med fler företag och fler entreprenörer. Det handlar om lagstiftning men också om attityd och hur vi lär våra elever i skolan på vilka olika sätt man kan arbeta som vuxen. Alliansen behöver ytterligare förslag om fler jobb än sänkta arbetsgivaravgifter, restaurangmoms och byggförenklingar.

Positivt med extravalet är näringslivets möjlighet till revansch. De har efter ett sent uppvaknande äntligen förstått att vänsterregeringen var på riktigt och att de försökt kraftigt beskära möjligheterna till ökad tillväxt. Också de som skapar jobben behöver delta i samhällsdebatten och förklara vad olika reformförslag får för effekter.

Alliansen har mycket goda möjligheter att hålla i ekonomifrågorna genom att inte lova mer än vad vi kan hålla. Samtidigt får detta inte heller begränsa våra möjligheter att blicka framåt och berätta om vår vision om ett samhälle där fler får behålla mer av vad de tjänar och göra egna val med sin lön. I slutändan handlar det om att minska slöseriet med skattebetalarnas pengar och ett tydligt exempel på vänsterregeringens vårdslöshet är Förbifartens förseningsavgift på fyra miljoner kronor om dagen. Resurser som hellre kunde ha gått till att investera i mer infrastruktur.

Nu har Socialdemokraterna visat att de inte kan regera Sverige trots att Alliansen lyckades med det i minoritet under fyra år. Med förnyade och skärpta jobbförslag har vi som Allians alla chanser att vinna den 22 mars.

Ida Drougge,
Riksdagsledamot (M)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Ida?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.