Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ida Drougge (M): "90-dagarsgaranti blev 90 dagars-regering"

- 06/12/2014, 11:00 -
Ida Drougge (M)

Ida Drougge (M)

Privat

Ida Drougge (M): "Ett av Löfvens stora misstag är att han inte fullt ut förstår att vi i Alliansen faktiskt står för vårt ord och löften om att rösta på vår egen budget."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är en historisk dag där en svag minoritetsregering valde att utlysa extraval i stället för att ta ansvar. Vägen mot detta har kantats av käbbel, spruckna vallöften och uppskjutna problem. 90-dagarsgarantin skrotades och regeringen blev till en 90 dagars-regering. Nu handlar det om att säkra jobben, tillväxten och möjligheten att fortsätta infrastrukturssatsningar som Förbifart Stockholm. 

Sveriges största parti som har sagt sig ha en erkänd skicklig förhandlare till ledare fortsätter tyvärr leka fackpamp i stället för statsminister. Till dig Stefan Löfven har jag bara en sak att säga: Du är inte IF metall och du kan inte varsla om extraval i hopp om att vi i Alliansen ska komma knackande på din dörr. Jag är redo för valkamp och kommer inte vänta till 29 december för att få något slutgiltigt besked.

Ett av Löfvens stora misstag är att han inte fullt ut förstår att vi i Alliansen faktiskt står för vårt ord och löften om att rösta på vår egen budget. Att Socialdemokraterna menar att valrörelsen är över och därför får man överge alla löften man gav är att kraftigt underskatta väljarna och att missförstå politikens roll. Vi menar att vi håller vad vi lovar, det är ett riktigt ingångsvärde. Ansvaret för denna uppståndelse är givetvis också Sverigedemokraternas val att lämna praxis, något dock Löfven själv bäddat för när han frångick densamma vid senaste budgetomröstningen.

Nästa steg för Moderaterna och Alliansen är att nu gå till vår egen politik och snabbt lära av den valrörelse vi precis lämnat bakom oss. Vi har redan i vår valanalys dragit rätt slutsatser, nu behöver vi ta dem till oss och visa att vi har förstått. Min utgångspunkt framåt är därför att Alliansen behöver tydliggöra och stärka sina reformförslag för säkrad stark ekonomi och fler jobb. Ytterst handlar det om fler förslag för för jobben, utöver den budget som ligger.

Krisen i vår omvärld påverkar oss och regeringens misslyckanden förbättrar inget. Vår ekonomi står i dag stark men det beror på att vi skött ekonomin väl och tagit långsiktig hållbara beslut som säkrar tillväxt och fler jobb. Utmaningarna för jobben ändras nu delvis och framöver behöver drivkrafterna att arbeta öka ännu mer för nyanlända och unga som står längst bort från arbetsmarknaden.

Vi behöver formulera en framtidsvision om hur jobben ska bli fler och hur det hänger ihop med fler företag och fler entreprenörer. Det handlar om lagstiftning men också om attityd och hur vi lär våra elever i skolan på vilka olika sätt man kan arbeta som vuxen. Alliansen behöver ytterligare förslag om fler jobb än sänkta arbetsgivaravgifter, restaurangmoms och byggförenklingar.

Positivt med extravalet är näringslivets möjlighet till revansch. De har efter ett sent uppvaknande äntligen förstått att vänsterregeringen var på riktigt och att de försökt kraftigt beskära möjligheterna till ökad tillväxt. Också de som skapar jobben behöver delta i samhällsdebatten och förklara vad olika reformförslag får för effekter.

Alliansen har mycket goda möjligheter att hålla i ekonomifrågorna genom att inte lova mer än vad vi kan hålla. Samtidigt får detta inte heller begränsa våra möjligheter att blicka framåt och berätta om vår vision om ett samhälle där fler får behålla mer av vad de tjänar och göra egna val med sin lön. I slutändan handlar det om att minska slöseriet med skattebetalarnas pengar och ett tydligt exempel på vänsterregeringens vårdslöshet är Förbifartens förseningsavgift på fyra miljoner kronor om dagen. Resurser som hellre kunde ha gått till att investera i mer infrastruktur.

Nu har Socialdemokraterna visat att de inte kan regera Sverige trots att Alliansen lyckades med det i minoritet under fyra år. Med förnyade och skärpta jobbförslag har vi som Allians alla chanser att vinna den 22 mars.

Ida Drougge,
Riksdagsledamot (M)