- Foto: Privat/TT

Konverterad muslim: "Det är inte rasistiskt att kritisera Islam"

Mona Walter: "Som tidigare muslim av somaliskt ursprung har jag både insyn och erfarenhet av Islam. Jag förstår jag inte problemet med att kritisera Islam, och varför det svenska samhället flyr från denna fråga?"


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mona Walter är en i dag kristen, före detta muslim med ursprung i Somalia

Sura 4:65 i Koranen

"Nej aldrig, vid er Herre; de är inte troende om de inte kommer till dig för att döma i deras dispyter, och sedan inte finner någon som helst tvekan i sina hjärtan till att acceptera din bedömning. De måste underkasta sig en total underkastelse."

Sura 24:63 i Koranen

"Behandla inte budbärarens önskemål som ni behandlar varandras önskemål. GUD är fullt medveten om de bland er som smyger iväg med klena ursäkter. Låt dem ta sig i akt - de som inte lyder hans order - för en katastrof kanske drabbar dem, eller ett smärtsamt straff."

Sura 9:29 i Koranen

"Ni ska slå tillbaka mot de som varken tror på GUD eller Sista Dagen, eh heller förbjuder de vad GUD och Hans budbärare förbjudit, ej heller rättar de sig efter sanningens religion - bland de som mottagit skriften - tills de betalar skatten som ska betalas, villigt eller ovilligt."

Varför får jag inte kritisera Islam? "Du ger näring till rasistiska strömningar som vi har i Sverige", är det vanligaste svaret jag får när jag ställer den frågan. Genom att påstå detta begår man ett stort misstag. Att jämställa Islam med etnisk tillhörighet går inte. 

Islam är en religion och religioner kan vem som helst bekänna sig till. Det är väl ingen som skulle påstå att endast etniska svenskar skulle vara troende kristna? Ändå är det helt i sin ordning att kritisera kristendomen utan att uppfattas som rasist eller främlingsfientlig. 

Som tidigare muslim av somaliskt ursprung har jag både insyn och erfarenhet av att vara en praktiserande muslim i Sverige. Jag förstår jag inte vad problemet med att kritisera Islam är, och varför det svenska samhället flyr från denna fråga? "Islam är en religion av fred", har vi hört muslimer och världens politiska ledare hävdat om och om igen. För mig är det bara tomma påståenden. Inom Islam har muslimer bråkat, krigat och dödat varandra samt icke muslimer sedan Muhammeds tid. Detta har fortsatt ända till våra dagar och pågår just nu framförallt i Mellanöstern.

Som offentlig ex-muslim upplever jag inte heller denna fredliga sida av Islam. Det jag upplever är dagliga hottrakasserier och även dödshot för att jag lämnat en religion jag föddes in i men ej valt själv att tillhöra.

"Det är bara extremister och galna personer som hotar och trakasserar dig", får jag höra, detta är inte Islam. I Koranen läser jag då sura 9:29, en av många verser i Koranen som uppmanar till att döda de som inte erkänner Allah.

Skulle vi ha ett politiskt parti som i sitt partiprogram skrev att man ska döda dem som inte erkänner vårt parti och ledare, då skulle kritiken bli massiv och tidningar skulle fyllas med debattartiklar. Ett högljutt stöd för att förbjuda detta parti skulle krävas av hela media Sverige och alla våra politiker. När en religion i sin heliga bok skriver att man ska döda dem som inte erkänner vår Gud då händer ingenting. Det är tyst.

Vem som helst kan slå upp sura 9:29 i Koranen och läsa dessa rader, men ändå hörs ingen kritik i massmedia. Inte heller några protester från våra politiska eller kyrkliga ledare. "Muslimer i Sverige lever inte på det sättet och följer inte de våldsamma delarna i Koranen", är svaret jag får, därför är min kritik av Islam oberättigad. Hur vissa muslimer väljer att leva och praktisera sin tro är inte ett bevis eller ett argument för vad ideologin Islam lär ut. Samtidigt finns det starka strömningar bland vissa av Islams utövare i Sverige för en betydligt mer bokstavstroende form att praktisera sin tro på. 

Koranen uppfattas av muslimer som Allahs (Guds) egna ord, nedsända till jorden av ängeln Gabriel till Islams profet Muhammed. När vi läser Koranen är det alltså Guds egna ord, oförändrade och perfekta sedan sitt ursprung. Guds ord är naturligtvis inget som ska ifrågasättas eller ens får ifrågasättas. Ja, det finns verser i Koranen som förbjuder en muslim att ifrågasätta vad som står i Koranen (till exempel sura 4:65 och 24:63).

Inte heller hör vi någon kritik av de islamska texterna från de muslimer som valt att praktisera sin tro enligt de demokratiska normer vi har i Sverige, trots att det går stick i stäv med hur deras religion verkligen vill att de skall leva och förhålla sig till vårt samhälle.

Sverige är ett fantastiskt land att leva i. En demokrati som inte sticker huvudet i sanden och tar den svagas parti när många andra länder duckar. Ändå är just detta det som händer när ämnet Islam tas upp. Plötsligen blir jag kallad för Islamofob, rasist och en massiv kamp dras igång för att få tyst på min kritik.

I stället för att högljutt kritisera kritikerna bör man studera den Islamska ideologin, läsa dess texter och förstå hur Islam verkligen praktiseras. Vill denna religion verkligen samexistera med vårt samhälle? Är denna religion förenlig med demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet och jämlikhet mellan könen? Vill dess utövare ingå i det svenska samhället och bli en del av detta? 

De allra flesta i vårt samhälle skulle självklart svar ja på dessa frågor utan att ens fundera. Vi har ju lagar i Sverige som skall följas är ett argument. Som tidigare muslim har jag helt andra erfarenheter och mitt svar är det totalt motsatta och Allahs (Guds) lag står alltid över människans lagar.

Mona Walter,
ex-muslim

/
/
/
/
/
Upplever du att man inte får kritisera religioner i Sverige?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.