Måndag 10 Maj
Stockholm

"Sandlådefasoner hindrar oss 87% från att besegra SD:s 13%"

Fares Youcefi
Fares Youcefi. Foto: Privat

Fares Youcefi: "Jag röstade rödgrönt i det här valet men hade kunnat röstat på alla partier utom ett, nämligen Sverigedemokraterna. Däremot så förstår jag till fullo att det röstas på Sverigedemokraterna."

Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fares Youcefi är 20 år gammal och studerar till ekonom i Jönköping.

Hej alla Sveriges riksdagspolitiker, det här är ett öppet brev till er.

Fares Youcefi heter jag, ni känner inte mig men jag står ungefär för 0,000016% av era röster. Nog om mig nu, jag vill bara ta tillfället i akt att delge er en ordutväxling som jag bevittnade under veckan:

– Du måste säga förlåt, det är ditt fel och det var du som började!
– Var det inte alls. Jag tänker inte säga förlåt, det var ju ditt fel och du som började!

Nej, det är inte taget från en sandlåda på dagis, det är taget ur svensk politiks finrum 2014. Det är taget från Sveriges ledande politiker, men framförallt så är det taget från vuxna människor. Den enda skillnaden från sandlådan på dagis och er just nu är att det inte finns en dagisfröken som påtalar hur barnsligt ni beter er. Det är i alla fall vad som hände mig när jag yttrade ovanstående meningar i femårsåldern.

Sverigedemokraterna fäller en budget som står i motsats till deras löften till väljarna. Vi har en statsminister som lovar sin avgång om hans budget röstas ner men bryter löftet och utlyser nyval. Alliansen anser att det är regeringens ansvar att lösa detta dilemma, trots att de säger blankt nej till utsträckta händer. Regeringen anser att det är Alliansens ansvar ta emot utsträckta händer trots att Miljöpartiet nekade Alliansen samma sak för ett par år sen. Som om inte det vore nog så har vi en regering som anser att Alliansen samarbetar med Sverigedemokraterna, trots att de gjort exakt samma sak i opposition. Och slutligen har vi en regering som blir upprörda att Sverigedemokraterna bryter praxis trots att man själva gjort det tidigare.

Trots detta, så gapas det i media från samtliga partiledare om "ansvar". Kan vi bara ta en sekund och reflektera över "Årets ord 2014", ansvar, och dess definition. Jag skulle vilja påstå att ansvar innebär "en skyldighet att vara den som ser till att något blir rätt utfört". Håller ni med? Var och varenda en av er talar om detta ansvar. Ingen av er tar ansvaret. Ingen av er 349 stycken tar det ansvar som jag och 6290015 andra personer har gett er. Det ska vara ett privilegium att bli folkvald, kan vi börja att agera därefter också?

Jag röstade rödgrönt i det här valet men hade kunnat röstat på alla partier utom ett, nämligen Sverigedemokraterna. Däremot så förstår jag till fullo att det röstas på Sverigedemokraterna. Jag gör verkligen det. Trots att det är ett enfrågeparti, med fokus på att invandraren är problemet, vilket blev tydligt bevisat under onsdagens budgetomröstning. Partiet har 13 procent av folkets röster, det är alltså 87 procent som röstat emot dem. Vill ni då veta vad ansvar innebär i denna situation?

Ansvar i den här situationen är att kommunicera, att utbyta information. Kommunicera med varandra. Kommunicera om vad ni vill ha. Lås er inte vid era positioner. Släpp stoltheten. Släpp maktspelet. Släpp allt som får er att se ut som dagisbarnen i sandlådan. Samtala med varandra, debattera inte. Lyssna, förstå och hjälps åt.

En vis man sa en gång till mig, "Det finns ingenting som för människor samman som ett gemensamt hat". För Sverigedemokrater och 13 procent av Sveriges röstberättigade är invandrare det gemensamma hatet. För övriga 87 procent är det rasism. Min fråga är, kan ni, Sveriges ledande politiker, tillsammans göra allt för förvalta det ansvar som givits till var och en av er?

Annars är jag rädd att Sverigedemokraterna kommer att fortsätta öka i många val framöver.

Fares Youcefi

Håller du med Fares?
Tack för din röst!
Kommentera (60)
Kopiera länk
Dela