Lördag 8 Maj
Stockholm

Till alla vuxna: "Jag är för ung för att påverka – ni måste stoppa SD!"

1 av 2
Liv Havander
2 av 2
Liv Havander. Foto: Privat

Liv Havander: "SD har satt upp en slags täckmantel som påminner mycket om ett annat parti i Tyskland under 30-talet, men min ålder uppfyller inte kraven för att få vara med och bestämma och stoppa detta".

Kommentera (222)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ser inte världen vad som händer? Ser inte Sveriges befolkning vad det är som händer? Är det bara skolelever som inte har någon makt i sina händer över huvud taget som ser vad som händer? 

Att vi i Sverige håller på att falla in i samma anda som fanns i 30-talets Tyskland. Är det bara vi som går i skolan som blir påminda om vad det var som hände, och vad som faktiskt var en av orsakerna till ett av det största massmorden i mänsklighetens historia? 

Det är såna tydliga tecken så att det nästan är läskigt. Inte nästan faktiskt, det är riktigt läskigt. På våra lektioner i samhällskunskap i skolan så skriver vi många analyser. I årskurs nio så har vi nyligen skrivit analyser om andra världskriget och förintelsen med innebörden att se de orsaker och konsekvenser till dessa händelser i historien. Det jag tydligt upptäcker när jag läser Aftonbladets artikel om att var fjärde Moderat ser mer positivt på Sverigedemokraternas parti efter att partiet fällt regeringens budgetförslag, är att historia håller på att upprepas. Den historia som varenda människa dyrt och heligt svor aldrig skulle upprepas, håller på att göra det ändå. Vad är anledningen? Girighet, egoism? Snälla svara mig Sverigedemokrater.  

Även fast det kanske inte framgår svart på vitt i Sverigedemokraternas valmanifest i dag, så grundar sig partiet på fascism. SD har satt upp en slags täckmantel som påminner mycket om ett annat parti i Tyskland under 30-talet. SD tar till nästan exakt samma taktik för att vinna makt som det sistnämnda partiet. 

Jag är lättad över att jag kan se detta, men vad ska jag göra för att andra också ska se det, och vad ska jag göra för en skillnad? Min ålder uppfyller inte kraven för att få vara med och bestämma och stoppa detta som håller på att hända - ett främlingsfientligt parti får mer och mer makt över vårt land, ett parti vars valmanifest till och med strider emot vissa av FN:s mänskliga rättigheter. 

Den sista droppen har gått och allt jag kan göra är att stå och titta på vuxna som inte har en aning om vad deras röst på ett visst parti innebär. Vissa ser inte vilken makt de har i sina händer och vad det är som kommer hända om detta fortsätter i samma riktning. Så jag ber er kära svenska folket, gör lite research om hur det såg ut i Tyskland under åren 1930 till 1945 innan ni lägger er röst i mars. 

Liv Havander,
Studerande i grundskolan årskurs 9

Är alla vuxna för godtrogna när det gäller SD?
Tack för din röst!
Kommentera (222)
Kopiera länk
Dela